Canada 2022 - Tur 4
12. august, Rejsen til Vancouver
Skrevet af Hanne, Jan og Ole
Det er tidligt morgen, klokken har lige rundet 04.00, og vi mødes i Billund Lufthavn, meldingen kommer fra København – alt ok – vi er klar.
Flyet afgik til tiden, så alle var rolige om, at bagagen kom frem.
Vi ankommer til Paris, kommer ind til Terminalen, og bliver mødt af guide, som leder os videre, så vi kommer direkte over til den rigtige Terminal.
Får lov til at komme igennem den kø, som er i Charles de Gaulle en fredag morgen – det var vi glade for – ellers havde vi ikke nået flyet.
Vi kunne godt have fået en bedre service ombord på Air France.
Vores fly fra Paris landede planmæssigt. Ole med lyseblå gipsarm tog imod os.
Herefter tikkede flere mails ind omkring PCR test – hele 7 gæster skulle til test inde Vancouver by.
Efter indkvartering gik “testholdet” afsted mens de andre gæster gik på sightseeing med Ole på havnen. Første stop var lystbådehavnen hvor vi nød kaffen fra Tim Hortons med småkager. Det var dejligt at få lidt i maven da serveringen på flyver var i “den tynde ende”.
Herefter så vi på vandflyverne – der var godt gang i maskinerne. Verdens største og mest travle flyveplads for vandflyvere. Man kan flyve til Vancouver Island på 20 min. Vi så pladsen med olympiske ild ved vinter OL i 2010 samt det flotte Convention center. Canada Place med den flotte krydstogt terminal samt Vancouver’s første højhus fra 1930 Marine Building nåede vi også.
Herefter tog vi benene “på nakken” – vi skulle nå hjem på Listel Hotel til vintasting som måske blev til vin-drinking istedet. Testholdet nåede også lige at smage på vinen.
Testholdet mødtes en halv time før aftensmaden for at gøre papirarbejdet færdig. Det skete med stor hjælp fra Nina.
Vi var alle trætte – nød aftensmaden – inden vi tidligt gik til ro, spændte på næste dags cykeltur.
13. august, Vancouver
Skrevet af Karen og Mogens
Nogen har sovet bedre end andre, men dejlig morgenmad kl 730.
Nogen cykler Tour de France, men i Adventure Holidays cykler man Tour de Vancouver!!
Vi blev opdelt i tre hold, fik cykler og hjelme udleveret. Vores meget informative guide Lara førte an, og vi begav os på vej.
I Vancouver bor der 2.800 millioner (citat Lara) og der er cykelstier overalt.
Lara fortalte og berettede meget entusiastisk, og alt det hun sagde har ikke helt sat i sig fast. Sorry !!
Vi nævner i flæng :
- Canada Place
- Coal Harbour
- Stanley Park med mange flotte totempæle.
Vi fortsatte ind i en skøn skov med fantastisk høje og meget gamle træer og besøgte Bæversøen( så dog ingen bæver) Derpå videre til Englishman Bay, hvor vi bl.a. så Amazing Laughters statuer (tjek google !) fremstillet af en kinesisk krigsfange.
Fantastiske statuer.
Sulten meldte sig, og vi blev sejlet med en cykelfærge til Grandville Island,hvor sulten blev stillet med diverse specialiteter.
Op på jernhesten igen og hu hej det går.
Kørte gennem den Olympiske by fra 2010, Chinatown,Gaston Village ( hvor de allermindst bemidlede bor). Et utroligt trist syn, som Lara var meget optaget af at berette om, og vi sluttede hvor vi begyndte på Canada Place.
Tak til Lara for en sjov guidning og en meget empatisk holdning til First Nation og de svageste i samfundet.
På vej til hotellet “faldt” vi over en Happy Hour og sørme også en vinsmagning!!
Kl 1930 dejlig aftensmad på hotellet, hvor Ole præsenterede menuen, men blev kraftigt mobbet, da rejerne viste sig at være blåmuslinger ! Han var dog undskyldt, da der stod prawns på menukortet.
Alle var enige om, vi havde haft en fantastisk dag og heldigvis uden uheld.
14. august, Victoria – Butchart Garden
Skrevet af Hanne og Thorkild.
Efter en god morgenmad på Listel Hotel var vi klar til afgang mod færgen kl.07:30.Trafikken var let, så Ian (vores chauffør)kørte en lille omvej, så vi kunne se småbyer uden for Vancouver.Det var helt rart at se, at Vancouver ikke udelukkende bestod af beton, stål og glas.
Vel ombord på den gode færge “Spirit of Vancouver”blev der sunget morgensang på soldækket og se bare:Himlen, der havde været dækket af et tyndt skylag, åbnede op, og resten af dagen blev tilbragt i strålende sol. I øvrigt var det en meget naturskøn overfart.
Vel ankommet til Vancouver Island var første mål den botaniske have “The Butchart Garden”. Ole benyttede køreturen mod haven til at fortælle lidt om historien bag haven og familien Butchart, der havde grundlagt den i 1904 og som efterfølgende generationer havde udbygget og videreført. Ole mente i øvrigt, at det var den mest imponerende botaniske have, han havde besøgt, så forventningerne var høje i bussen.
De blev opfyldt til fulde. En skønnere botanisk have med blomster, søer og springvand, have disse skribenter aldrig set.
Efter at have suget til sig af indtryk blev det tid til frokost. Fin buffet der blev indtaget i en restaurant i haven udelukkende for Adventure Holidays gæster. Vi følte os som grever og baroner.
Efter frokosten blev det tid til at fortsætte til Victoria som er hovedstaden i British Columbia. Her var der afsat halvanden time til på egen hånd at udforske byen. Jeg tror vi alle beundrede den smukke by.
Nu var det sidst på eftermiddagen, så vi fortsatte i bussen på vej mod hotellet. Vores chauffør Ian har et godt lokalkendskab til Victoria og omegn, så i stedet for den slagne vej, tog han “the scenic road” langs vandet og diverse velhaverkvarterer. Godt valgt. Vel ankommet til vores hotel blev det tid til en tur i poolen inden aftensmaden. En begivenhedsrig dag var slut.
15. august, Duncan – Chemanius – Nanaimo – Parksville
16. august, Cathedral Grove – Sproat Lake
Skrevet af Ronald
Efter en portionsanrettet morgenmad med røræg, pølse, bacon og toastbrød (det er der da vist ikke mange af os, der har prøvet før), så er vi alle klar til nye oplevelser. Inden da skal vi selvfølgelig synge fødselsdagssang for Jan., som er den første af 4, der har fødselsdag under Canada turen.
Med sol atter fra en skyfri himmel er første stop Cathedral Grove, som er en del af McMillan Provincial Park, en 301 hektar stor park med tempereret regnskov, primært bestående af Rød cedertræ og Douglas gran. Turen dertil går ad snoede veje forbi Cameron Lake, kendt for sine mange ørreder og hvor der pga. det smukke sceneri, er masser af picnic steder. En del af parken er delt op i en gammel og en ny skov, og vi besøgte dem begge. Forskellen er at i den gamle skov er træerne op til 800 gamle og kan have en højde på op til 80 m. I den nye skov er alderen 300-400 år og træerne knap så høje. Specielt i den nye skov er en stor del af stierne anlagt med solidt byggede gangbroer, for at skåne skovbunden, men også den besøgende. Karakteristisk for de to skove, er at de får lov til at stå uberørt hen, og vi så konsekvensen flere steder af den orkan, der ramte området nytårsdag 1997. Parken som helhed har et rigt dyreliv med elg, spætter, ugler og egern og sågar sortbjørne. Vi ser dog ikke nogen af dem; der er nok for megen larm i skoven. Men undervejs er der plads til foto sessions, både med et gruppebillede af alle deltagere, og med individuelle fotos, selvfølgelig med de flotte træer som baggrund.
Næste stop er Port Alberni, som ligger lidt væk fra kysten, hvilket betyder højere temperaturer end ved kysten. Fra sydsiden løber Vancouver Islands længste fjord, så mindre skibe kan godt anløbe den lille havn. Her gjorde vi det traditionelle kaffestop, men desværre manglede småkagerne (smiley).
Inden frokosten skal vi lige besøge Coulson Flying Tankers Fire Base, som huser såkaldte Walter Bombers, dvs. fly der godt lastet med vandtanke, anvendes til at slukke indebrande fra luften. Basen er dog nedlagt, da der nu anvendes andre metoder til dette.
Frokosten skal ske i det fri ved Sproat Lake, hvor der forinden er mulighed for en badetur. De der vælger badeturen fremfor tjansen med klargøring af frokosten, belønnes med overraskende varmt badevand. Der er nogen, der talte til 17 badende, et tal som Ole mente han kun drille Lone med, overgik hendes tidligere hold. Badeturen er en dejlig oplevelse inden frokosten, hvor der som sædvanlig er sørget for et godt måltid.
Godt mætte kan vi fortsætte til Coombs, en lille charmerende by med ca. 1300 indbyggere, der i sommer halvåret lever af turister. Ole har undervejs i bussen anbefalet byens italienske is, som er kendt for at være Vancouver Islands bedste. Det vil vi selvfølgelig prøve, så mange af os sidder uden for isbutikken i gang med vafler og 2 store kugler med is. Det er fuld valuta for pengene. De smager pragtfuldt og overraskende billige.
Coombs er dog også kendt for deres store købmandsbutik, hvor der på taget bor og græsser geder. De skulle selvfølgelig foreviges. Selve købmandsbutikken er en fin blanding af egentlig landhandel, suppleret med en del souvenir varer, og bestemt et besøg værd.
Hen på eftermiddagen er vi tilbage i Parksville. Jan har arrangeret en minigolf turnering med 21 tilmeldte deltagere. Inddelt i 7 hold á 3 spillere blev turneringen gennemført på godt 90 min., i god tid inden Jan som fødselar har inviteret til lidt hvidvin i hotellets have.
Efter det hyggelige samvær, venter middagen på hotellet. Maden er fortrinlig og serveringen, som Ole har advaret om, kan være langsom, går hurtigt og smertefrit. Efter middagen annoncerer Jan vinderne af minigolf turneringen, som bliver belønnet med en flaske hvidvin, rødvin eller rosé efter eget valg.
Inden sengetid samles enkelte ved det lille gasblus bord over en øl eller vin som en afslutning på endnu en dejlig dag på turen.
17. august, Campbell River – Telegraph Cove
Skrevet af Karen Marie &Gert Knudsen
Igen vågnede vi op til en varm og solrig dag. Vi fik morgenmad kl 8; og derefter blev bussen pakket, og kl 9 gik turen mod Campbell River, som ligger på den østlige kyst af Vancouver Island og er udråbt til laksens hovedstad. Ole fortalte i bussen om de forskellige laksetyper og deres vandring fra de bliver født, og til de kommer tilbage efter ca. 3 år.
Efter ca. 5 kvarters kørsel var vi ved Elk Falls, hvor vi vandrede en dejlig tur gennem skoven. Vi så, hvor de gamle pipelines havde været, de er nu erstattet af nye rør, som er nedgravet. Turen fortsatte over en flot hængebro (doneret af Rorary) og videre til et flot vandfald samt flere flotte udsigtspunkter. Vi fik også sunget vores dejlige morgensang. Det var en flot tur var på ca. 2 km.
Vi gjorde holdt og så, hvordan folk stod og fiskede laks ved Campbell River,inden laksene når op til deres gydested, man kunne observere fiskerne fra en bro.
Så gik turen til Quiensam River Hatchery, hvor vi skulle have frokost i det fri.
Hanne fik hurtigt med sit “frokosthold” stillet frokosten an, og vi indtog igen en lækker frokost ved borde dækket ned rødternede duge, rigtig hyggeligt.
På stedet var der et stort anlæg til lakseopdræt, hvor bestanden af laks er 3-4 doblet. Efter frokosten gik vi forbi alle bassinerne med yngel og videre til laksetrappen, hvor tusindvis af laks lå og ventede på at få lov til at komme til gydestedet. Imponerede at se.
det lille museum om fiskeri var også et besøg værd.
Vi kørte nu videre mod Telegraph Cove, de sidste km ad smuk snoet vej, hvor vi kom til det mest fantastiske sted. Vi blev installeret i træhuse, og derefter var der hygge ved hus nr 10, hvor Ole, Hanne og Jan bor.
Kl 19.30 var der aftensmad. Først forret med kammuslinger og friterede blæksprutter, hovedretten var BBC marinerede ribben med kartoffelmos, grøntsager og salat – mørt og lækkert. Kage til dessert og til sidst en kop kaffe/te.
En oplevelsesrig dag var slut.
18. august, Telegraph Cove
Hvalsafari
Skrevet af Ulla & Torben Stoltze.
Der lå tåge omkring Telegraph Cove denne morgen.
Efter en dejlig morgenmad med amerikanske pandekager på Killer
Whale Restaurant, var den ene halvdel af Rejseholdet klar til hvalsafari, den anden halvdel var taget tidligt afsted på bjørnesafari.
Efter at have sunget morgensang på broen, sejlede vi ud med Prince of Whales. Vores guide Abby fortalte levende om, hvad vi kunne forvente at se på turen.
Tågen varierede meget, men efter kort tid så vi flere pukkelhvaler. Flere gange så vi deres haler, når de dykkede. Mange af dem har kælenavne og Abby kunne fortælle, at en af dem genkendte hun som “ Ridge”.
Vi kunne se – høre og lugte hvalerne. Lugten kommer, når de laver deres blås (udånding) og vi er tæt på dem.
Vi sejlede til et nyt område, hvor der er en stor familie spækhuggere omkring 11 stk. Der er 3 familier i området. De kan følges på ORCALIVE.NET med video og lyd optagelser.
Abby fortalte, at hendes bedstemor i 2006 adopterede “Dusky” på nu 17 år. I dag så Abby hvalen for første gang. Hun var helt “høj”.
Vi så hvordan et par af spækhuggerne slog i vandet med deres dorsal finne.
Ingen i besætningen havde set det før.
Herefter gik turen tilbage til Telegraph Cove. Nu i strålende sol.
Holdet hyggede sig med frokost i hus 10.
Senere da alle var hjemme var der happy hour med historiefortællinger og terningespil. God stemning.
Aftensmaden bestod af laks som Gordy, ejeren af stedet, stod for at grille.
Særdeles lækker middag og meget velsmagende laks.
Lidt fra Bjørnesafarien
Skrevet af Marianne Kyed.
Vi stod tidligt op – spiste dejlig morgenmad 6.15 og sejlede afsted kl.7 i tæt tåge. Vi sejlede gennem Johnstone Strait og Knight Inlet til Glendal Cove = Bjørneland. På vejen så vi norske laksefarme, som canadierne er trætte af, pga. forureningen. Vi så også en flot hvidhovet havørn i en trætop. 9.30 skiftede vi til den lille båd og sejlede ind i græsområdet-nu i dejligt solskin. Pludselig kaldte en anden båd, som havde set en Bjørn i det område, vi havde passeret. Vi skyndte os retur, skiftede båd og sejlede derhen. Efter nogen venten kom en stor Grizzly sindigt vandrende ud af krattet og ned på klipperne. Den var nem at se, når den ikke lige gik på brun tang. Da den forsvandt, sejlede vi retur til de små både og spiste god frokost på vejen. Der var set Bjørn i græsområdet. Vi fik en unik oplevelse, da vi var helt tæt på en Grizzly-mor med unge. De spiste græs i lang tid og kiggede lidt på os, før de langsomt vandrede helt tæt forbi os op ad flodbredden. Ungen var 2,5 år. Den smides ud næste sommer, da mor får unger hvert 4. år. Fin hjemtur i dejlig sol. Vi var hjemme ca. 16 og klar til happy hour.
19. August, Telegraph Cove
Skrevet af Elsebeth & Hans Gejl
Vi mødtes 6.15 på restaurant Killer Whale til en lækker morgenmad, med scramled æg og Bacon, samt canadiske pandekager.
Kl 7.00 blev vi delt i 2 grupper, vi skal jo på Bjørnesafari, vi sejlede ud i 2 både.
Turen startede i meget tæt tåge, men Skipper Isabel, samt naturvejleder Laura var meget koncentreret om, at få få os igennem tågen, de sad med kikkerter helt oppe i forruden.
Vi sejlede i cirka 2 timer, blev derefter overflyttet til en mindre åben båd.
Vi sang Morgensang, så kom den anden båd, og så gentog vi sangen.
Vi sejlede ud til det grønne græs i vandkanten, men bjørnene var der ikke.
Naturvejlederen fortalte, at græsset var ved at visne, så bjørnene blev inde i skoven for at spise bær.
Naturvejlederen beroligede os med, at vi nok skulle få bjørne at se, når der kom ved lavvande, for at spise muslinger.
Der kom stadig ingen bjørne, så vi sejlede tilbage til vores båd, hvor vi spiste frokost.
Herefter sejlede vi ud i motorbåd og søgte videre – båden skulle tankes i en lille havn, hvor der var mulighed for at købe is.
Guiderne var meget aktive i deres søgen efter bjørne – og pludselig var bjørnene der, først en sortbjørn og derefter en brunlig sortbjørn.
Undervejs så vi en del pukkelhvaler, sæler og en Bald Eagle
Efter en dejlig tur med 2 dejlige Guider og båden “ Grizzly Girl “ vendte vi snuden hjem mod Telegraph Crowe.
Efter en lang sejlads på søen mødtes vi i Hus 10, for at blive briefet af Ole om mødetidspunkt til morgendagen.
Ole fik overbragt en “ talerstok “ og vi gik samlet ned til aftensmaden, der bestod af forret med kylling/ hjemmebagte pitabrød, en dejlig bøf med mange grøntsager og lidt dessert.
Tak for en dejlig dag 🙂
20. August, Inside Passage – Price Rupert
Skrevet af Elin Johanne Petersen & Ellen Margrethe Nøhr
Vi starter tidligt. Op kl 5.00. Vi sejler fra Port Hardy.
En lang sejltur er forude. Det er lidt diset i starten. Senere på dagen fik vi solskin, så vi kunne være på soldækket. Vi så flere hvaler på turen.
Det var en meget flot natur at sejle igennem. Canadisk “skærgår”. Vi sejlede 530 km.
Højdepunkterne på dagen var servering af både morgenmad og frokost, som vores dygtige rejseledere fremtryllede. Aftensmaden fik vi i cafeteriet.
Vi ankom til Prince Rupert kl 24.00.
Der var heldigvis ikke langt til vores overnatning.
21. August, Prince Rupert – Ksan Village – Prince George
Skrevet af Nini Grove Hermansen & Marianne Kyed
Efter en lang smuk sejltur lørdag og sen ankomst til vores hotel i Prince Rupert mødtes vi i Lobbyen på hotellet søndag morgen kl. 7.30. Hotellet kunne ikke servere morgenmaden, så vi gik ca et kvarter gennem den stille by. På en cafe fik vi dejlig “Adventure” morgenmad med Yoghurt og bacon og æg. Derefter kunne vi køre afsted på vores længste bustur mod Prince Georges.
Efter et par timers kørsel drak vi formiddagskaffe fra Tim Hortons nær den lille by Terrace. Køreturen det meste af dagen var langs med Skeena River til den ene side og jernbanen til den anden side.
Undervejs fortalte Ole bl.a. Om livet som indvandre i Canada, om sport i landet og om indkomst og skat. Endvidere fik vi svarene på quizen fra aftenen før.
Frokosten spiste vi på en skøn campingplads efter byen Smithers, selvfølgelig ved borde med rødternede duge og en fantastisk udsigt.
Undervejs blev der spottet en enkelt sort bjørn tæt på vejen.
Efter en lang køretur på 750 km spiste vi aftensmad på vores hotel i Prince Georges.
22. August, Prince George – Rocky Mountains – Jasper
Skrevet af Jan Berg Nielsen og Hanne Rhode
Smuk morgen – morgenmad kl 7 God solid morgenmad med æg og bacon og masser af kaffe.
Vi synger fødselsdagssang for Mogens – 80 år.
Patricia og Jens fra Calgary tilslutter sig gruppen.
Vi forlader Ramada hotel i Prince George for at køre mod Alberta – undervejs:
Jens fortæller om Prince George og om dæmningen over Peace River, som laver en del af strømmen i Vancouver , vandenergi er vigtig i British Colombia.
Canada er inddelt i 5 tidszoner de vigtigste industrier er kul, olie og træ.
Jens fortæller om sit liv gennem 53 år i Canada og om sit første møde med Lone. Lidt om hvordan deres samarbejde begyndte, og som nu har resulteret i 21 ture.
Dagens første stop er i regnskoven med det sjove navn Chun T’ ohwhudujut, var lidt overrasket over at der er regnskove i British Colombia.
Vi hørte lidt om de forskellige træsorter.
Frivillige har anlagt stierne og båret alle plankerne til stierne op ved egen muskelkraft .
Vi kører videre og holder et kort kaffestop ved Fraiser River.
Jens fortæller om omstillingen til grøn energi og vigtigheden af dette.
Senere kom vi til Requard Falls hvor vi så laksene springe.
Vi spiser frokost i Mount Robson National Park , herfra har vi direkte udsigt til Mount Robson, som er det højeste bjerg i De canadiske Rockies cirka 3954 moh.
Vi fortsætter turen mod Jasper ,hvor vi bliver indkvarteret på Pine Bungalow Lodge en lille hytteby.
Mogens byder på happy hour i anledning af sin 80 års fødselsdag og der fortælles historier.
Aftensmaden spiste vi på Whisky Jack Lodge i Jasper by, en rigtig fødselsdagsmiddag med asparges suppe, oksekød og citron måne kage til dessert.
Vi sluttede aftenen med et glas vin på mødestedet, endnu en dejlig dag i dejligt selskab.
23. August, Athabasca River
Skrevet af Karen Margrethe Møller & Inga Møller Kjærgaard
Godmorgen til jer alle.
Efter en dejlig morgenmad i skøn fællesskab på plænen foran Pine Bungalow Lodge gjorde vi os klar til floatraid på Athabasca River
Kl. 8.15 blev vi afhentet af Jasper Riverrafting og transporteret i en terrængående bus til Athabasca River. Her blev vi gjort klar til turen med regnslag og redningsveste inden vi blev delt i to hold med 18 personer i hver båd – en grundig information om hvordan vi skulle gebærde os i båden under 0sejladsen var nyttigt.
Undervejs gennem strømhvirvlerne underholdt vores dygtige bådfører – Mark – med megen information om både dagligdagen, vejrforhold, fugleliv og mange andre ting. Det blev ekstra oversat af Jens, som samtidig supplerede med flere aktuelle oplysninger, bl.a. lokale vejr og vindforhold.
Turen gennem alle strømhvirvlerne varede omkring 2 timer, hvor vi sejlede ca 16 km. Trods regntøj og regnslag blev vi vist alle våde af bølgesprøjt, som kom ind over os flere gange.
Så efter endt sejlads holdt bussen og ventede og vi returnerede til Lodgen og fik udskiftet det våde tøj – inden vi mødtes til frokost på plænen foran Lodgen.
Ca. kl. 13.30 var vi klar til dagens anden udfordring – nemlig en vandretur på ca 5 km omkring Pyramide Lake i skønt naturområde.
Desværre så vi ingen bjørne – selvom vi medbragte 2 bjørnespray.
På hjemvejen var det stop i Jasper, hvor de fleste valgte at gå på bytur og blev afhentet af bussen senere. Nogle mødtes til “ slatfest” på fællesområder i skønt solskinsvejr.
Kl. 19.50 Afgang til aftensmad på Whisky Jack hvor vi fik serveret Salat, Bison og Isdessert og kaffe Lækkert mad!
Tak for i dag
24. AUGUST, Maligne Canyon
Skrevet af Ulla Skov Larsen & Erik Søndergaard.
Igen i dag morgenmad i det fri, i klart, stille vejr – delvist overskyet.
Kl 9 kørte vi mod Medicine Lake, hvor vi havde første stop. Der har tidligere været kæmpe skovbrand. Søen er uden afløb, vandet forsvinder gennem diverse revner i bunden. Vandstanden er sunket godt en meter den sidste uge. Ved søbredden var en måske beboet ørnerede.
Vi fortsatte mod Maligne Lake, en 23 km lang sø. Vi gik op til en lille sø – Moose Lake – men vi så ingen dyr.
Det var nu blevet strålende solskin og dejlig varmt.
Vi fik frokost på et fantastisk flot sted ved floden.
På tilbagevejen mod Maligne Canyon så vi i vejkanten en sortbjørn med 2 unger.
Vi gik en FABELAGTIG flot tur langs Maligne Canyon. En smal og dyb kløft, dannet ved vanderosion.
Hjemme igen på Pine Lodge var der happy hour i det fri. Vi sad ved et 12 meter langt bord og al vinen blev hurtig drukket.
Aftensmad igen på Whisky Jack.
25. AUGUST, Icefields – Peyto Lake – Banff
Skrevet af Nina og Dennis
Kl. er 05:30, mobilen giver lyd fra sig, så er det slut med at knurre, benene ud af sengen, tænde for kaffemaskinen og derefter en tur under bruseren, dagen er igang.
Kufferten bliver færdig pakket, og så er det tid til høre naboerne Jan og Hanne i #47,om der er noget vi kan være behjælpelige med, mht den sidste morgenmad i det fri.
Kl. er nu 06:20, og temperaturen er ikke meget over 7°, men det er heldigvis tørvejr, åhh tænk nu hvis….
Bussen er pakket og klar til afgang kl.07:50, og det er flot klart vejr.
En Elk stod stolt ved udkørelsen med knejset hoved og dens flotte gevir, som tænkte den : “Tak for besøget.”
Torben kommer ind i bussen og overbringer dagens gode nyhed, Ulla’s kuffert er på vej til Vancouver…
Efter godt 30 minutters kørsel, er vi ved dagens første stop, Athabasca Falls, og vi bliver vidne til fantastiske vandmasser der vælter ned af Lake Louis, solen hænger stadig under toppene af The Rockies, og sammenholdt med at vi befinder os i over 1000 meters højde, er luften stadig i den kolde ende.
I bussen underholder Jens med historier og facts over områderne vi kører igennem.
Kaffestop holder vi ved Stutfield Glacier Viewpoint, et fantastisk scenery, der er umulig at genskabe via foto eller lærred.
En hyggelig gut havde stillet 3 kamera tripods op, hvor han optog sekventielle billeder panorama fra tidlig morgen, og fulgte solens vandring, og dermed lyset’s skiftende indfaldsvinkel, nørdet ik’?
Næste stop blev ved Parker Rigde Trail, hvor vi blev delt i hold inden vandre turen op i ca 2500 meters højde, nogle få blev tilbage og fik en anden oplevelse, men de 2 hold, delt i hurtige og hurtigere, gik op af tracket for så at få belønningen da vi så skuet over bjerge og ikke mindst Saskatchewan Glacier, en uovertruffet udsigt og forkælelse for øjnene.
Efter ca 2 timer, var vi atter nede ved P pladsen, ventede kun nogle minutter førend Ian ankom med bussen og de øvrige.
Nu skulle til vores frokost lokation ved Glacier Lake, det var tiltrængt, da appetitten havde fået et boost af vandreturen.
Næste stop var ved Peyto Lake, igen en naturperle, til gengæld var lokummerne ved P pladsen det diametralt modsatte, føj da…
Foto stop ved Boe Lake, igen lige til scrapbog bogen, The Rockies har utroligt meget at byde på.
91 km til Banff, hvor vi skal have 2 overnatninger, bussen accelereret godt op i hastighed, da bilerne foran os pludselig stopper og spærrer det meste af vejen, Ian må hårdt på bremsen for at bringe bussen til stop.. årsagen, 3 små sortbjørne gik og puslede, åd og legede i vejkanten, se så fik vi lige det med.
Da kl. blev 17:00, kørte vi ind i Banff og til vores hotel, godt brugte efter en lang dag. Desværre viste det sig, at kun halvdelen af vores værelser var rengjort og klare, så der var nogle der måtte vente lidt ekstra tid på at deres værelser. Canada lider, som det er tilfældet i Danmark, af mangel på personale i hotel, restaurant og service branchen i helhed, så man må blot væbne sig med tålmod.
Aftens maden her på Banff Park Hotel var dejlig og tiltrængt efter en lang dag.
Inden maden blev serveret, ville Ole dog lige informere om morgendagens program, og som Ole sagde, “ Der er en mindre ændring for imorgen tidlig, morgenmad kl.07:00 og afgang kl.08:00, vi skal jo ikke ligge og sove formiddagen væk.
Nå, men tak for en god dag, og godnat
26. AUGUST, Lake Louise – Moraine Lake
Skrevet af Kirsten & Hardy Lauritsen
Dagen startede med stor morgenmadsbuffet på “Banff Park Lodge” – stort flot hotel og mange gæster.
På farten igen mod nye oplevelser.
Kort sightseeing-tur i Banff Down town. Derefter videre til et nærliggende vandfald, hvor vi sang vores morgensang – ja i herligt vejr !
Dagens øvrige program var oplevelser ved de 3 søer, som er kronjuvelerne i de Canadiske Rockies – Lake Emerald, Lake Louise og Lake Moraine.
Vi kørte langs Bow River med udsigt til flotte bjerge, bl.a. Castle Mt. og lyttede til Jens’ fortællinger om Canadas historie m.m.- mod Emerald Lake. Søen, der er dannet af gletscher, har en meget flot smaragd grøn farve.
Her fik vi kaffe og blåbærmuffins – mums! Vi gik langs søen og nød de flotte udsigter.
Herefter gjorde vi stop omkring bjergmassivet ved Kicking Horse, hvor Spiral Tunnels er blevet lavet for at hjælpe de mange og kæmpe store godstransporter med op til et par hundrede vogne – gennem de stejle passager.
Vi var heldige (Ole hævder det bare er planlægning) at opleve en lang togstamme med synlighed 3 forskellige steder samtidigt på bjerget.
Næste stop var Lake Louise, der også er gletcher-dannet.
Verdens kendt med det flotte mondæne “Chateau Lake Louise” med udsigt til den vanvittig flotte turkis-farvede sø. Her var der lejlighed til at vandre ad libitum før endnu en fantastisk dejlig frokost med hotellet som nabo. Mange sultne blikke kunne mærkes fra de mange turister, der passerede os.
Vi drog videre mod dagens sidste sø – Lake Moraine – kronjuvelen – dannet ved stenskred. Vi nåede akkurat at forlade bussen (de fleste klædt til fortsat sol og godt vejr), da uvejret brød løs med regn og torden. Men det slog ikke de tapre danskere ud af kurs mod udsigtspunktet, hvor belønningen – selv i regnvejr – var en fantastisk udsigt til den klare blå sø.
Een morgensang kunne ikke længere holde regnen væk, så vi drog hjem mod vort dejlige hotel “Banff Park Lodge”. Der var dømt fri leg frem mod aftensmaden.
27. AUGUST, Kananaskis – Calgary
Skrevet af Alice og Sven Erik Pihl
Morgenmad på hotellet fra kl 7 . Afgang med bussen kl 8.30. Desværre ser vejret ud til regn… Vi kører mod Kananaskis Country. Det er et bjergrigt landskab på begge sider af vejen . Ca 3000m høje. Det højeste bjerg her er 3400 m. Da det så lidt gråt ud , startede vi med at vandre ruten Canadian Mount Everest expeditions trail. Smuk tur med udsigt til nedre og øvre sø.
Det var Kananaskis First Nation, der gik turen første gang. Vi nåede lige at vandre ruten, og så regnede det kl 11.30 .
Derfor udsatte vi Tim Horton kaffen, til vi kom til Visitor centret i Peter Lougheed Provincial Park. Der så vi en film om dyrelivet deri området , men den var ikke særlig interessant! Der er rigtig mange dyr bla bjørne i området , men vi så nu ingen dyr udover en hjort.
Derefter fik vi Adventure Holidays frokost i Visitor centret , da det stadig regnede.
Træerne -mest nåletræer i området er fra år 1936 , efter der havde været en større brand der .
Så gik turen mod Calgary ad bagvejen. Der kørte vi gennem landbrugs marker og kvæg og heste på markerne. Der er ca 10.000.000 stk kvæg i Alberta , og der slagtes ca 10.000 stk kvæg om dagen.
Kvæget græsser på markerne , og græsset der er meget næringsrigt med protein , vitaminer og mineraler . Kvæget får også korn , som gør at kødet bliver ekstra mørt.
Vi kørte forbi en stor og flot Stamped ranch og Hanging Manns Hill, hvor heste -og kvægtyve er blevet hængt !
Ved byerne Longview og Black Diamond var der stadig oliepumper på markerne der virkede.
Så sang vi fællessang i bussen med Karen, som forsanger .
Inden vi nåede hotellet Glenmore Inn i Calgary, skulle vi lige køre Jens og Patricia hjem til deres hus i Calgary.
Vi var på hotellet ca kl 16.30 , hvor vi skal overnatte i to nætter. Vi spiste aftensmad på hotellet – lækkert tá selv bord !
Der er ca 1,3 mill indbyggere i Calgary .
28. AUGUST, Calgary
Skrevet af Marianne Kyed
Det er sommer, det er SOL og det er søndag….
Vi skal opleve Calgary i dag med byrundtur og kirkegang, så der var først afgang kl.9. På vejen ind til centrum fortalte Jens om byens udvikling. Den er præget af Skotland, hvilket bl.a. ses af stednavnene. De to floder, som løber sammen i byen ( Elbo og Bow River ) udnyttes til drikkevand. Byen har 3 universiteter og der foregår en del forskning, bla. sammen med det nye sygehus. Teknisk skole har 16.000 studerende.
Calgary var tidligere finanscentrum, men efter 2015, hvor der blev lukket ned for olieindustrien, er det gået tilbage og nu står 30% af kontorbygningerne tomme. Alberta vil være en grøn provins med solceller, vindmøller og forskning i brug af brint. Det er ikke alle byens indbyggere enige i, men det er en flot, grøn by, som har et større areal end New York. På vejen så vi det olympiske anlæg fra vinterlegene i 1988 og området hvor den store Stan Pede fest afholdes over 10 dage. Der er 1.5 mill. deltagere, og der bor 1.3 mill. i Calgary, så alle hoteller er optagede i de dage. Vi så også jernbanen fra 1885, byens ældste hus, China town, og resultater fra den store oversvømmelse i 2013. Vi gik en lille tur på en promenade med flot udsigt over Down Town og million-villaer i baggrunden.
Kl.11 nåede vi den danske kirke, bygget i 1931. Den har nogle flotte træudskæringer og anden fin udsmykning. Pastor Charlotte holdt en levende gudstjeneste, hvor vi nok hævede deltagerantallet betydeligt. Musikken leverede en ung mand på flygel. Han spillede fantastisk godt. Bagefter var der kirkekaffe med menigheden, som var meget interesserede i vores baggrund. Charlotte fortalte til slut om kirkens historie og menighedslivet. Der er mange aktiviteter, alt sammen finansieret af menigheden. Kirken lejes ud til en kinesisk menighed søndag eftermiddag, så det giver lidt indtægt og mulighed for samarbejde.
Fra kirken gik turen til den danske klub, hvor vi fik en god frokost og hørte om klubbens aktiviteter. Medlemstallet er dalende, da de unge mennesker har andre interesser. Vi mødte Teddy, dansk håndbolddommer med et arbejdsliv i Canada. Han hjælper Ole og Lone og trådte til som by-rundviser, da Jens var blevet sløj. Vi havde en fin rundtur, hvor biblioteket og Bjarke Ingels hus gjorde indtryk. Fra 16.15 til 17.30 var der fri leg på gå-gaden. De fleste gik på bar, og enkelte købte skjorter.
På hotellet ventede en fin afskedsmiddag med diverse taler og tak til dem, der har givet os en fantastisk tur.
Aftenen sluttede i baren, hvor Ronald “ gav en lille ‘en “ TAK og god vind.
Tak til jer alle for mange dejlige oplevelser og gode samtaler.
29. & 30. AUGUST, CALGARY & HJEMREJSE
Skrevet af Lisbeth & Karsten Poulsen
Vi har fløjet, cyklet, sejlet og kørt i bus (3459 km) gennem de storslåede landskaber i Canada, og nu flyver vi mod DK fyldt med oplevelser.
At rejse er at leve – og lære nyt om folk og kulturer, der er og var – samt at finde vej til elevatorerne, og betjening af blandingsbatterierne på de mange forskellige indkvateringssteder.
Vi har haft fantastiske rejseledere på turen. En stor tak til Ole, Hanne og Jan, og til vores chauffør Ian, og ikke mindst til vores lokalguider Pat og Jens.
Tak for en fantastisk tur og for de mange hjælpende hænder undervejs.