Paraguay & Argentina - 2025

30. Januar, Danmark – Sao Paolo

Skrevet af Steen Hansen.

Efter at en del af gruppen havde overnattet på Trøgelborg var det mødetid i Billund lufthavn kl. 04.00 så vi kunne nå at komme med pyjamas flyveren til Amsterdam. 35 forventningsfulde var mødt op og vi håber det bliver en rigtig god Farmer tour nok en gang.
Lige godt kl. 06.05 lettede vi modAmsterdam, regnen væltede ned så det var nok godt at forlade den våde danske vinter for et stykke tid.
Vel ankommet til Amsterdam havde vi god tid til næste afhang, ca. 4 timer og den gik med at få lidt at spise og holde øje med hvor flyverens gate var. Den blev flyttet to gange, så der var for undertegnede lidt af en opgave med at holde styr på “banden”. Det gik dog fint med fælles hjælp og lige godt kl. 11 sad vi alle i KLM 0791 til Sao Paulo, Brasilien.
Der var ikke meget andet at gøre end at sætte sig godt ned i sædet de næste 11 en halv time og slappe af så godt det nu var muligt. Det var en roligt flyvetur det meste af vejen og da vi så satte hjulene ned i Sao Paulo sjask regnede det så der. Modsat der hjemme, så var der en temperatur et stykke over 20 grader.
Vi blev modtaget af Martin Jespersen, vores argentinsk ven, guide samt den lokale guide Tonny. Han var oprindelig fra Schweiz, men havde boet i Brasilien de sidste 18 år. Han var utrolig hjælpsom.
Vi fandt vores bus og kørte så til Bristol hotel. Her fik vi aftensmad, husk der er en tidsforskel på 4 timer, så alle var godt tilpasse efter maden, nok lidt trætte, men så gjorde det godt med en god nats søvn. Så mon ikke alle er fit for fight i morgen tidlig. Godnat.

31. Januar, Sao Paolo – Mallorquin

Skrevet af Laila og Anders Peter Jensen.

Flyttedag!

Dagen startede med et stort og fantastik morgenbuffet på hotel Bristol. Martin fortæller at det er de kendt for i Brasillien.
Derefter gik turen til lufthavnen i Sao Paulo. I bussen fortæller Martin at byen består af ca. 23 millioner indbygger – en del af dem bor i store slumkvarterer, Favellaer, vi kørte forbi.
I lufthavn oplever vi lidt kaos – Indtjekningsproblemer, men alle kom med.
I Foz Do Iguazu møder vi de to “bonderøve” Johny og Carlos. Så køre vi mod grænsen til Paraguay. Det må siges at være en grænsekontrol langt fra europæisk standard. (det tog tid) det ser ud til at lokal befolkningen acceptere dette.
I bussen fortæller Johny/Carlos bl.a. at god jord koster 40000-60000 kr. pr Ha. Mindste lønnen er ca. 2500 kr. om måneden. Skatten er ca. 10% men først efter 80.000 kr. Strøm koster 40 øre pr Kw i Paraguay. Efter vores umildbare indtryk virker Paraguay velfungerende.
Frokosten foregik på en lokal restaurant hvor vi gik til buffet med salat og tilbehør og tjenerne kom med mange forskellige slags kød på spyd.
Derefter gik turen videre til Sydamerikas mest moderne pet-food fabrik, hvor vi fik en meget interesant rundvisning. Den producer 600 tons om ugen.
Så kommer vi til hotel Puma, dejlig beliggenhed. Her fik vi aftensmad med lokal øl og vin fra Argentina

1. Februar, Mallorquin

Skrevet af Connie og Kaj Jeppesen.

Hanen var tidligt på færde denne morgen, allerede kl 0301 så det var vi også, morgenmad 05.30.
Afgang med bussen 06.30 Sharp, solen smilede varmt til os fra en skyfri himmel.
Alle mand fit for fight, så vidt vides, men en person kom dog humpende, han havde ramt bunden, i svømmepølen forstås.
Forventet køretid, ca. 2 timer, første stop ret hurtigt, en tankstation, men tankpasseren var ikke stået op endnu så vi måtte videre til næste station, men stadig ingen tankpasser, altså må vi her konkludere, at det endnu var et tegn på ,at vi var kommet for tidligt op.
Tredje Gang blev lykkens gang og så blev der ellers provianteret til både bus og mennesker i stor stil.
Morgensangen blev eksekveret i fin stil og herefter fortalte en af vore guider om landbruget i Paraguay.
De mest effektive landbrug når 3 afgrøder på samme mark pr. år, mest populært er soyabønner og majs. Der sås direkte i marken efter høst og vi så eksempler herpå, hvor mejetærskeren arbejdede i den ene side af marken og såmaskinen arbejdede i den anden side samtidig.
Markens størrelse er vel og mærke noget større end de “frimærker” vi har i Danmark.
Altimens nåede vi frem til dagens første besøg hos Coop. Pindo.LTDA
(Cooperativo Pindo Limitada)
Vi blev modtaget i deres besøgslokaler til snacks, kager, kaffe etc. Og så herefter en video , der viste historien fra 1981 til idag.
Et cooperativ ( a la andelsbevægelsen i DK) der blev startet i 1981, for 44 år siden med 41 medlemmer. Der er i dag ca. 800 medlemmer som ejer ca. 85.000 ha landbrugsjord. De fleste medlemmer boede i en radius af
30 km fra cooperativet, men nogle boede op til 100 km derfra.
Cooperativet driver også bl.a foderstof , mejeri, dagligvare butikker, banker og privatskoler.
Cooperativet køber helst “bar mark projekter” når der skal udvides og bygger selv op, så at omkostninger på gamle anlæg undgås. De er selvfinansierende.
Paraguay som land producerer fødevarer til 17 mill. personer, men da der “kun” bor 7 millioner i Paraguay bliver resten eksporteret, hovedsageligt til lande omkring dem i Sydamerika. Soya og kødprodukter dog til hele verden i større stil.
Som hovedregel er der vand nok i undergrunden, ligesom landet er velforsynet med el fra Itaipo vandkraftværket.
Vi sluttede besøget af i bussen med en rundtur blandt deres store silo-anlæg, hvorefter vi stod af bussen og fik taget et gruppebillede foran deres hovedkontor.
Næste stop var frokost efter samme koncept som dagen før, grill og buffet , hvor tjenerne i stor stil kom og serverede diverse kødstykker fra spyd ved bordene. Så vi fik kråsen fyldt og tørsten slukket med lokale øl i 1 liters flasker. Tilbage i bussen var derfor helt naturligt at slappe helt af, nogle tog en “morfar “( mænd?) og andre en “farmor” (kvinder?)
Vi blev da snart “ vækket “ igen helt naturligt, da bussen på vej til næste stop måtte køre 20 km (ja kilometer!) på rød jordvej, der langtfra var lige jævn alle steder. Så bogstaveligt blev vi da her godt “ rystet sammen”.
Jorden er rød pga højt indhold af jern og det støver.
Gårdbesøg på “ Campanitas” ( = “små klokker”) blev det næste stop. Et familien ejet landbrug. Familien ejer 150.000 ha, en af de største jordbesiddere i Paraguay. Her på stedet var der fedekvæg ( ca. 400 moderdyr) og får. Vi fik en rundvisning også i marken , hvor gauchoen, kopasseren var til hest som det nu en gang er i Sydamerika. Vi andre måtte nøjes med apostlenes heste, i varmen, pyramiderne.
Det var en dag med rigtig mange tal, alle har hørt dem, hvis der er nogle der mangler tal, sætter I dem selv på plads i hovedet.
Så var dagen så fremskreden, at det var tid til at vende retur til hotellet. Så nok engang rystetur på jordvejen, tilbage på hotellet ved 19.30 tiden hvor de fleste trængte til at få støvet skyllet af under bruseren før vi mødtes i restauranten til buffet og drikkevarer.
En varm dag fyldt med indtryk gik på hæld, så den naturlige træthed indfandt sig efterhånden som aftenen gik. Nogle nåede også i baren før der var “godnat”.

2. Februar, Mallorquin

Skrevet af Anna Rathkjen og Svend Erik Hinrichsen.

Godmorgen. Vi står op til en fridag med cirka 30 grader, men hvilken fridag.
Mange går i poolen om formiddagen og efter frokost STÅR den på håndbold. VM finale mellem DK og Kroatien. DK bliver igen verdensmestre med en sejr på 32-25. JUBI.
Vi besøger vores 2 guider Carlos og Johnny til aften og får en rundtur. De har 40 køer plus opdræt.De yder mellem 8-9000 kg mælk pr. ko. De vil gerne op på 500 køer i løbet af de næste 10 år. De dyrker kun soja og majs på 50 ha.
Aftensmaden indtager vi hos de to BONDERØVE. Dejlig mad. Efter maden er der opvisning af en mand og to piger, der giver opvisning i folkedans. Alle kan få en swingom til dejlig musik.
Super dejlig dag . Vi ses i morgen til en ny dejlig dag.

3. Februar, Mallorquin – Asuncion

Skrevet af Jette og Jens Sørensen.

Idag startede vi med at besøge et stort mejeri ejet af Menonitterne.
Menonitter en religiøs sekt, der stammer fra Tyskland, Holland og Schweiz. De bliver først døbt når dr selv kan tage stilling til det. De er imod militær og er blevet presset fra USA til Paraguay, hvor der er idag er ca. 40.000 medlemmer.
Det er en lukket sekt, hvilket betyder, at hvis man gifter sig med en uden for sekten, må man forlade den. Man kan dog fint komme på besøg.
Mejeriet startede omkring 1980 med 130 medlemmer. Idag er der 2.328. Mejeriet hedder Lactolanda og det vokser med 8 % om året de sidste 30 år.
Leverandørerne leverer mælk fra 50-60 liter om dagen op til 17000 liter.
Der produceres UHT mælk, youghurt, kakaomælk og ost, blandet Danbo samt mælkepulver.
Der er 650 ansatte, heraf 40 % Menoitter. Vi sluttede besøget af med kakaomælk og softice. De har en stor forretning udelukkende med egne produkter. I forhold til Danmark så koster en liter mælk plus/minus kr., et kilo Danbo ost ca. 55 kr.
Så besøgte vi to gårde drevet af Menonitter. Den første havde 126 køer med en ydelse på 40 liter pr. ko pr dag. Køerne blev overbruset med vand og store ventilatorer sørgede for vind til afkøling. En dag havde de glemt at overbruse køerne på opsamlingspladsen inden malkning, hvilket resulterede i et tab på 4 liter mælk pr. ko. Køerne blev blandt andet fodret med bomuldsfrø, som de mener skulle køle kørernes indre.
Køresiloerne er bare gravet ind i leret. Og gyllelagunerne er også bare et hul i jorden. Gyllen blev skyllet ud med vand.
Den anden besætning havde 200 køer med en ydelse på 41 liter pr.ko pr.dag.
Det var en lukket stald, hvor der blæst luft på tværs sf stalden.
Tyresæden kom fra USA. Der blev ydelseskontrolleret.
På denne gård var der 12 børn, på den første gård var der 10 børn. De unge familier får dog kun 2-4 børn, måske på grund af fjernsynet.
Idag var der også grillmad til frokost. Masser af kød. Desuden var der 13 desserter.
Vi sluttede dagen af med at se Paraguays støste kirke i Carapee, hvor der var gudstjeneste. I ugen op til den 8. December bliver kirken besøgt af op til 1 million mennesker, der fejrer jomfru Marias fødsel.

Vi nåede sidst på dagen til Asuncion.
Max. temperatur 38 grader.

4. Februar, Asuncion

Skrevet af Annette og Aage Schmidt.

Kl. 7.00 var der morgenmad. Kl. 8.00 afgang fra vores flotte hotel La Candelairs, som tidligere har været en banegård i byen Asuncion, en forstad til hovedstaden Asuncion .
Steen, Martin, Carlos og Johnny var enige om afgangstidspunktet og at vi ville være hjemme igen kl. 14 eller senest kl. 16, MEEN vi var først hjemme kl. 17.45, så det der med tidsplan holdt ikke helt.
Først kørte vi 60 km nordvest på hvor vi så slagtekvæg . Dyrene fodres kun med græs og mineraler. Der vaccineres 2 gange. Flytning af kvæget foregår på bedste cowboy vis på hesteryg. Et par stykker af os kom også til hest og der blev flittig fotograferet, vist også til PR brug for ejeren. Her fik vi smagsprøver af lokal mad: majsbrød m/fyld og hakket kød indbagt i brød.
Ejeren bor i hovedstaden.
Var så heldige at komme forbi rismarker, hvor der også var gang i høsten af dem. Der kommer flere og flere rismarker i Paraguay især i syd.
På landsplan er der 200.000 ha. og her var der 20.000 ha. som skulle høstes, ejeren havde 300 ha., men vil gerne udvide til 1.000 ha.
Her sår man ris( ikke planter som i Asien). Efter 3 mdr. høstes det hvorefter kvæg afgræsser det i 3 uger og så sås der igen. Man har et dræningssystem, som man lukker når der høstes og åbnes når der er tilsået. Besøget sluttes med frokost/grill i haven hjemme ved et medlem af gårdbestyrelsen og hans kone.

Herefter var den 1 1/2 times bustur hjem til hotellet.
Efter en lang dag i bussen og med temperatur på 37 grader var alle godt varme og de fleste var en tur i hotellets pool, hvor vi fik en dejlig kold fadøl serveret på pool kanten. Det var tiltrængt.
Byen er kendt for deres keramik. Så da vi havde “ fri leg” kunne man ta’ i byen og se keramik, handle eller en tur i poolen.
Endnu en god dag.

5. Februar, Asuncion – Encarnation

Skrevet af Birgitte og Hans-Jørgen Hansen.

Afsted fra Asuncion til Encaranation.
Vi skal køre 380 km i dag.
Vi fik morgenmad fra kl. 7 og skulle køre præcis kl. 8.00. Vi kørte 1.5 min over 8 så det er ret præcis i dag. Kl.7 var der allerede 27 graders varme.
Vi kørte mod hovedstaden og det tog 1.5 time. Der samlede vi en guide op som skulle vise os rundt i hovedstaden Asuncion. Der bor 0,5 million indbyggere. I Storasuncion godt 2,3 millioner. Den er grundlagt i år 1537. Der er bygget en ny bro og den er 6 km lang og den er bygget over Paraguay floden. Det første stop var det nye rådhus. En flink politimand stoppede al trafikken hjalp os over vejen, og han fik et kæmpe bifald fra os.
Vi fik taget de billeder vi skulle, og kørte så videre ind i byen, og vores næste stop var at se de små butikker med deres hjemme lavede håndværk, så som bordløbere hatte, keramik figurer, fine kjoler.
Kl. 10.00 var der allerede 31 graders varme, kl. 10.10 var der 33 graders varme.
Vi gik hen på et museum hvor de fortale om Paraguay’s selvstændighed i 1811. Derfra gik vi hen til en park hvor vi både kunne se den gamle og nye parlamentsbygning og hen til kirken ( Katedralen ) hvor vi hørte 5 minutters gudstjeneste. Vi skal love for at det er noget andet en det vi har derhjemme.
Efter COVID-19 gik mange butikker fallit , og nu ligner det en losseplads. Kl. 11.30 var der 34 grader. Kl 12 spiste vi på en restaurant og da vi var færdige med at spise og kom ud på gaden var der 41 grader. Derefter gik vi hen til et stort indkøbs center hvor vi gik runde forvderefter at starte vores køretur til Encarnation. Den første time fik vi ro til at sove. Så ville mange gerne synge lidt, så vi fik sanghæftet frem og Thomas var forsanger. Nu er der rødt sand igen og det er fordi at sandet er rigt på jern.
Vejen her er meget ujævn, og vi siger bare at det er buschaufførernes skyl og at han skal køre ordentlig.
Kl. Æ16.00 er der 36 grader og vi mangler stadig at køre 307 km og det tager nok 4 timer + / -. Vejene her har hvide striber tættest på rabatten og i midten på vejen er striberne gule. Carlos fortalte i gamle dage lavede man fodbolde og håndbolde af ko skind. Vi kører forbi mange forskellige farvede huse, blå, gule, grønne, røde, lilla, lyserøde.
Der er græssende kreaturer langs vejkanten. Mange små huse til minde om de trafik dræbte. Måske fordi mange ikke bruger styrthjelm eller kører med hovedet under armen.
Så er der naturbrande, i går så vi 5 brande og i dag har vi set 4 naturbrande. Der er mange marker som er helt sveden af, men stadig væk går der kreaturer på dem. Det ser ud til at dem der står bundet ikke får vand. Nogle har heller ikke nogen steder de kan gå i skygge.
Vi kørte også forbi en meget stor mark med eukalyptusplanter. Vi holdt en lille pause ved en uld butik, og nogle mænd fik lejlighed til at tisse op af en husmur. Fy-fy. Lidt senere kunne alle lade vandet på en tankstation og få sig en is. Der er stadivæk 170 km, og dem vil vi køre i et træk.
Så var Aage, Martin og Christian lige oppe at fortælle nogle historier og vittigheder fra det virkelige liv . I ved godt at når det er jul, så skal vi synge jule sange, vi synger, Nu er det jul igen ,og nu er det jul igen,og nu er det jul igen, “ og ved I hvorfor” ? Det er fordi, han lige er blevet kørt over af et tog ….
Næste vits : Der var en general som skulle i krig, og for at han’s kone ikke skulle være ham utro imens han var væk, så satte han et kyskhedsbælte på hende og afleverede nøglen til sin bedste ven som lovede at passe på hans kone og nøglen. Da generalen var kommet ca 3 km væk hjemmefra, kom hans ven ridende på hesten i en allerhelvedes fart, og sagde til generalen “ du har givet mig den forkerte nøgle …“
Kl. 20,05 er der totalt mørkt og vi nåede Encarnation også kaldt “Perlen”, som har det største karneval i Paraguay. Der er 140.000 indbyggere i byen. Vi fik aftensmad kl. 22 oppe på 10 etage.
Steen siger at jeg/vi har aldrig prøvet at køre 380 km på 7.5 timer. Det var en meget lang dag og vi gik i seng efter aftensmaden, godt trætte.
Kl. 22.30 var der 29 grader.

6. Februar, Encarnation – Foz Do Iguazu – Puerto Iguazu

Skrevet af Dorthe og Keld Jensen.

Godmorgen, så er vi startet på endnu en tidlig morgentur, må sige “skønhedssøvn” det blev i Danmark. Vi er i dag på besøg hos Jesuit folket. Den by vi så blev grundlagt 1706, den hed Trinidad, der boede ca 6000 personer i landsbyen. Der var 30 afdelinger ialt, det regerende styre i byen ønskede ikke det blev større.
Det tog ca 20 år at bygge kirken og så gik der desværre ikke mere end 7 år før de blev forjaget, og det hele blev til ruiner, da folk hentede de mursten som de kunne anvende. Men sikke nogle kunstværker de kunne lave i byggeriet allerede den gang og de lavede alt deres værktøj selv.
UNESCO har nu fredet det siden 1993.

Så dagens spørgsmål: hvor mange personer kan der stå i skyggen af et palmetræ?
Svaret er mange, når solen brænder lige fra morgenstunden.
Resten af dagen gik med at køre, og du godeste, Keld og jeg er blevet enige om, at så mange bump på vejen, det har vi dog ikke i Danmark. Og det er ikke lige nemt at komme ove grænse, men vi nåede hjem og fik en middag, så i seng, så vi kunne blive friske til endnu en tidlig morgen buffet.

7. Februar, Puerto Iguazu

Skrevet af Susanne Odgaard og Niels Jørgen Madsen.

Udflugt til Iguazu vandfaldene, som danner grænserne imellem Paraguay, Brasilien og Argentina

Det er kommet os for ørerne, at folk rigtig gerne vil høre en masse fakta og nøgleord.

Vi startede ud kl 7:30 fra hotellet mod nationalparken, med 2 lokal guider, ombord i bussen.

De fortæller sagnet fra indianerne, om hvordan vandfaldene er opstået.
Det var oprindeligt et stenbrud, hvor man ofrede en jomfru til slangeguden en gang om året.
Den ‘tossede høvding” forelskede sig i den unge mø, og de løb bort sammen, slangeguden sætter efter og slår i vrede med halen, hvorved vandfaldene opstår.

Parken er på 250:000 ha, ca 85 procent lægger i Brasilien og resten i Argentina, hvorfra vi ser dem.
Der er ca 275 vandfald som lægger på en strækning på ca 2700 meter, og 650 meter lægger på Brasiliensk side.
Udløbene af vandmasserne løber til Buenos Aires og der er ca 1609 km.

Alle starter med at gå den øvre rute, hvorefter vi deles,

10 går med Martin, Johnny og Carlos den nedre rute og ser vandfaldene fra landjorden.

27 skal på bådtur, der skiftes til badetøj og turen starter med en køretur i Unimog lastbiler igennem regnskoven, derefter ned af en masse trapper til vandet.
Sejltur på ca 6 km i zig zag på floden, hen til vandfaldene og indunder vandmasserne.
Retur og op af dobbelt så mange trapper “føltes det”
Efter tøj skifte mødets vi med de andre igen, hvor vi fik frokost på
Restaurant Hotel Melia, med en fantastisk udsigt ud over Djævelens Gab.

Derefter var vi med tog ud mod Djævelens Gab, hvor vi skulle gå det sidste stykke godt 1100 meter hver vej, på rigtig gode gangstier og igen en fantastisk udsigt.
Djævelens Gab er det største vandfald med et fald på 80 – 90 meter.
Idag var gennemstrømningen ca 2 millioner liter vand i sekundet.

Vi kom forbi gamle stier, som var ødelagte af Naturens Kræfter i 1993 og i 2014 de nuværende gangbroer kan man lægge gelændere ned, når der varsles dårligt vejr.
I 2014 var vandmængderne på hele 48 millioner liter vand i sekundet.

Fra Paraguay og Brasilien siden, lægger der et kæmpe vandkraftværk med 20 turbiner.
Paraguay ejer 10 turbiner, men bruger kun 2 turbiner til eget forbrug, de resterende 8 turbiners strøm sælgers til Brasilien, det gør at prisen på strøm lægger utrolig lav (40 ører pr kw)

Retur på hotellet, hvor vi fik travl med at pakke og spise aftensmad, på ialt 1 1/2 time, da vores flyvetur om lørdagen til Buenos Aires, blev flyttet til fredag aften kl 21.25

Efter en lang, varm og spændende dag var vi Buenos Aires på et nyt hotel kl 01.30

Iguazu vandfaldene er svær at beskrive, de skal opleves.

8. Februar, Puerto Iguazu – Buenos Aires – El Calafate

Skrevet af Marius Andersen og Christian Boll.

Efter igen en lang dag, var vi klar til sengene kl. 01,30, men alligevel måtte vi være i lufthavnen kl 8.00, for nu måtte gruppen deles da vores oprindelige fly blev aflyst, så vi var 6 personer som tog afsted med Steen, efter 3,5 time kl 15 kom vi til den lille by med 24000 indbyggere i Calafate, øst for Andesbjergene, som ligger ca 2700 km syd for hovedstaden Bounes Aires. Her blev vi så indkvarteret på en luksushotel, som ligger på en bjergskråning med udsigt ned til. Efter yderligere 2 timer kom hovedgruppen og vi fik en fantastisk 3 retters menu.
Det var også Jens Sørensens fødselsdag, han blev 68 år, og han gav en lille skarp til os alle, og der blev sunget fødselsdags sang på spansk af Martin og hotellets personale. Bagefter kunne vi så gå til ro, hvilket vi også trængte til, for dagen gik jo stort set kun med at rejse, og vi skulle jo være friske til endnu en tidlig start næste dag.

9. Februar, El Calafate – Nibepo Aike Estancia – Perito Moreno Glacier

Skrevet af Birte K. Nielsen og Erik F. Jensen.

Byen El Calefate er kendt for sin 100% afhængighed af turisme. De er rigtigt gode til at tilberede lam og lave noget godt is.
Vi startede med en køretur på 60 kilometer grusvej ud til estancia Nibepo Aike. På køreturen så vi en ræv, Karaka fugle, masser af kondorer, 14 stykker, en hare, naduer, strudsens fætter, og en guanako.
Der fik at vide, at omkring år 1900 begyndte man ekspropriere flere af disse, helt eller delvist til at lave en nationalpark i området. Nibepo Aike startede med 20.000 ha., men ejer i dag kun 12.500 ha. da resten indgik i den nye national park. Gården ernærer sig ved turisme og en besætning på 4-500 køer, alt i alt op mod 900 stykker inklusive opdræt. Ud over dette er der 7 Jerseykøer med stor mave til at forsyne gården med mælk. Om vinteren når kalvene er taget fra køerne og de køer der skal slagtes er væk sendes resten af besætningen op over bjergen i mod grænsen til Chile hvor de går på vinterfold.
Fårebesætningen bruges kun til demonstrationsbrug for turister for at give et indtryk hvordan man gjorde tidligere.
Ude på Chile siden af bjergene får de op til 8.000 mm årligt, på den argentinske side tæt ved bjergene 2.500 mm og her i El Calafate ca. 80 km fra bjergene 250-300 mm årligt.
Turen gik derefter turen ud til isen. Vi kørte ud til Perito Moreno gletsjeren hvor vi skulle se hvordan den kælver, brager og knager. Det var et fascinerende syn, den er godt 3,5 km bred og 30 km lang. Derud over “fødes” den af andre gletsjere op til 260 km langt væk. Højden varierer fra 30-80 m på fronten. Den flytter sig ca. 2 m på midten, omkring 0,5 m ude kanterne.
Vi gik lidt rundt på balkonerne i halvanden times tid inden turen gik tilbage til El Calafate og en velfortjent aftensmad. En lang dag fik ende med nogle lidt mere eller mindre trætte.

10. Februar, El Calafate – Los Glaciares National PArk

Skrevet af Jesper Hedegaard.

Dagen startede tidligt, hvor vi skulle være klar i bussen kl 7.20; hvor målet var en tur ud at sejle på Lago Argentino. Vi skulle på mønstre kl 9 og af mønstre kl 17 .
Turen på vej til skibet gav Martin og Soli os lidt spanske undervisning ,der næst lidt omkring el Calafate der blev grundlagt i 1927. Da man indvidede den nye lufthavn i 2001 , besluttede man at bruge den gamle landingsbane som en del af en ny by del. Inden for de seneste år har de lavet en nye strand promenade, med et fugle reservat , hvor man mod betaling kan få adgang. Der kommer ca. 500.000 turister til byen i løbet af et år. Vi kørte på nordsiden af Argentina søen på rute 11 til havnen Puerto Banderas.
Vi kørte forbi den tidligere præsident sommer bolig, så faldt snakken på den nuværende præsident som fik 58% af stemmerne. På et år har han fået inflationen til at falde fra 150% til 25 % pr år.
Man har skolepligt fra man er 6-12 år, enten offentlig eller privat skole. I grundskolen har alle skoleuniform på. Børnene går 4 timer om formiddagen og op til 4 timer om eftermiddag, efter 12 år vælger alle at læse videre i 4 -5 år. Der er ingen form for SU i Argentina, som Martin siger, der er MJ SU som eneste mulighed for sine børn. Ellers er derunder den mulighed at de studerende arbejder ved siden for forlænger uddannelsesperioden.
Når livet tager sin afgang, skal man begraves eller bisættes inden for 24 timer, så det betyder at ikke alle når frem til ceremonien, da afstandene er meget store her i landet.
Vi sejlede ca. 220 km med 50 km i timen ud til de tre gletsjere, Speggazzini, Upsala og Perito Moreno. Der var lavet plads til os ombord så vi havde vores faste pladser og vi fik mad kl 13.30.
Vi var kanon heldige med vejret , det var solen skin ved de tre stop på turen, vi var på ø hop , hvor vi fik en god gå tur og fortælling omkring problemer med vilde kreaturer på øen, og hvordan man havde forsøgt at få bestandene ned bl.a. ved hjælp af en finsk jæger der boede i huset i 6 år.
De to gletsjere var en oplevelse der ikke kan beskrives, men oplevelse, hvor flere af os oplevede at de kælvede , det siger man når der brækker store isflager af.
Dagen slutte af med tre retteres menu kl kl 19. 30 på hotel , alt igennem en skøn dag.

11. Februar, El Calafate – Ushuaia

Skrevet af Margit og Erik Egsgaard.

Dagen er startet meget stille og roligt, vi skal først med bussen kl 12.45 fra hotellet, hvor vi tjekker ud fra i dag.
Der er fri leg i formiddag, hvor nogle tager på bytur, andre tager en gåtur i det pragtfulde landskab vi bor i.
Gitte, Thomas og Martin ville ned og vinterbade. Meeeen Gitte var den eneste ægte vandhund, 2 x i vandet,1-2 grader. Thomas og Martin ,især Martin, påstod hårdnakket at de også var i, men Gitte kunne heldigvis bekræfte, at de 2 herrer havde hver EN hånd i vandet, de glemte endda at give Gitte håndklæde, når hun kom op af vandet !!!
Poolen blev også besøgt samt læsning og afslapning.
Vel samlet på hotellet, steg vi ombord på bussen udstyret med en solid madpakke, som blev indtaget undervejs til lufthavnen.
Kl 16 gik vi i luften , en time og 10 min senere landede vi i Ushuaia, den sydligste by vi skal besøge. En by med godt 82.000 indbyggere.
Aftensmaden var igen en 3 retters menu, lækker mad, med bl.a. fisk.
Apropos aftensmaden…..
bestilling af drikkevarer kunne blive en fantastisk monolog…..Humøret var højt, drikkeviserne blev sunget med højt humør, Birgitte fik os motioneret til “da hønsehuset brændte”, godt Birgitte.
Resten af aftenen er under censur.

12. Februar, Ushuaia – Beagle Canal

Skrevet af Gitte og Thomas Møller.

Vi kørte fra hotellet kl. 8 præcist.
I dag skulle vi ud at sejle på Beaglekanalen, som er 240 km lang og løber mellem Argentina og Chile .
Vi kører igennem byen Ushuaia, som er vokset fra 20000 til 80000 indbygger på 60 år. Det resulterer i at man fælder træer op ad bjergene og der bebygges der.
I dag er det en industriby, hvor man samler rigtigt meget elektronik.
Der sejler også en del krydstogtskibe ud herfra samt mange dags turistbåde.
Vi skal sejle 35 km ud af Beaglekanalen, hvor vi skal se pingviner, søløver og sæler.
Første stop er ved et fyrtårn, som er bygget i 1920 og den er stadig i brug. Her så vi pingviner, søløver og sæler. Båden sejlede meget tæt på skæret, så man kunne få nogle gode billeder. Turen fortsatte ud mod Atlanter- havet, hvor vi kom til en lille ø, hvor vi sejlede helt op på stranden. Pingvinerne fik travlt med at flytte sig, men kom hurtigt tilbage, da de er vant til det. Der blev taget mange gode billeder af de 2 slags pingviner.
Havde vi købt en anden tur til ca. 250 ekstra US dollars, kunne vi komme i land på en guidet tur blandt pingvinerne.
Der var koldt, fugtigt og 2-3 gr. , som en novemberdag i Danmark .
På vejen tilbage til Ushuaia spiste vi vores medbragte madpakke.
Vi kom i land kl. 14 efter en 5 timers sejltur. Derefter var der tid til 2 timers shopping i byen. Flere fik prøvet en god kop varm chokolade samt indkøbt lidt souvenirs.
Vi tog tilbage til hotellet, fik et bad og evt. lille lur.
Kl. 19 hentede bussen os, og vi kørte ned i byen til restaurant Maria Lola, hvor vi fik en rigtig dejlig menu og god betjening .
Fødselaren Laila gav øl og vin til maden og vi sang igen fødselsdagssangen for hende.
Turen hjem i bussen foregik i festlig stemning. Atter en god dag.

13. Februar, Ushuaia – Tierra Del Fuego National PArk

Skrevet af Tove P. og Jens E. Lauridsen.

Afgang fra hotel kl 8 til nationalpark Tierra del Fuego (48 tusinde Ha)
Vi kørte af Routa 3., den sidste del af Transamerica Highway som starter i ved Prodhue Bay i Alaska, ca. 18.000 km.
Parken ligger op til Chiles grænse.

Vi besøgte det sydligste posthus i verden,som desværre var lukket, p.g.a. konstruktionen ude i vandet var blevet for dårlig, så vi kunne ikke få vores pas stemplet.

Efter en gåtur i naturen kørte vi i bus til nogle store runde telte hvor vi fik en fin frokost, lammegullash m/vin og vand og kage med bær til dessert.
Vi fik taget nogle billeder ved Verdens ende. Derfra er der +/- 100 km til Kap Horn.
På vej hjem i bussen besøgte vi et supermarked, det lignede meget dem vi kender hjemmefra.
Aftensmaden var grill-stegt lam, som vi fik på vores hotel.

14. Februar, Ushuaia – Buenos Aires

Skrevet af Sonja og Vagn Andersen.

Efter en god morgenmad skulle vi afsted med busserne og en ekstra bil med kufferter til lufthavnen kl. 11. I lufthavnen checked vi ind til flyveren mod Buenos Aires som vi skulle med kl. 13.20.
Inden vi nåede dertil skulle madpakken fortæres i ankomsthallen, da vi ikke vidste om den måtte komme igennem security. Det vist sig, at det kunne vi godt have gjort, da Annette Christensen fik sin igennem uden problemer.
Vi kom ombord i en Airbus 330 som ikke var mere end trekvart fuld, så der var masser af plads til at boltre sig på. Flyveturen varede lidt under 3 timer så vi ankom 16.10. Efter at have fået alle kufferterne mødte vi Gabriella vores guide som tog os ind til hotel Two hvor vi skal være de næste 3 nætter.
I storbyen Buenos Aires med forstæder bor der 15,6 millioner mennesker, i selv byen 3,1 millioner mennesker, så det er en meget stor metropol vi er kommet til.
Lidt over kl. 19 kom bussen og hentede os. Vi skulle på restaurant Huacho, et hyggeligt lille sted hvor kun vi var og AC`en kunne slås fra, dejligt.
Vi fik ud over drikkelse en forret med en ostbund med grønsager og en halv lammepølse, til hovedret fik vi den til dato bedste bøf på godt 300 – 350 gr. Helt rigtig grillet med salat og lidt ovennagte små kartofler. Det var noget alle kunne have med enten vin eller øl til. Det var noget alle kunne have.
Inden de fleste gik i seng var det tid at besøge baren lige ved siden af hotellet hvor der gled en øl eller to ned.

15. Februar, Buenos Aires – Citytour

Skrevet af Erna og Svend Ove Lønborg.

Vi skal på byrundtur i Buenos Aires i dag, hvor der bor 14 millioner mennesker. Er forberedte på at vi skal trave rundt i en varm by, så alle er udstyret med vandflasker igen. Skal regne med at gå ca 6 timer med en frokostpause indlagt.
Den største boulevard i verden indtil en gang i 80`erne, 9. juli boulevarden, med 16 kørebaner + 5 kørebaner til offentlig trafik, ligger her. Den er 3,5 km lang og prydet med store blomstrende træer i lange baner. Faktisk rigtig flot.
Her i byen har de to meget vigtige datoer som har historisk betydning for alle argentinere, det er d. 25. Maj 1810 og 9. Juli 1810.
Den første dato blev det bestemt at Argentina ville løsrive sig fra Spanien,
og den anden dato blev det effektueret. Det skete helt uden blodsudgydelse, og det er de meget stolte af. Begge datoer bliver stadig markeret forskellige steder rundt i byen.
På boulevarden står Obelisken, 67 meter høj. På pladsen omkring den bliver bl. a. store sportslige begivenheder fejret. Efter Argentina vandt guld i 2022 i fodbold, samledes omkring 5 millioner mennesker på pladsen omkring Obelisken, og bussen med fodboldspillerne blev bremset af folkemængden og måtte over i en helikopter og flyves ud af byen. Rygtet siger at de slet ikke var interesseret i at komme op på balkonen på præsidentpaladset, som ellers var meningen. De havde ikke meget til over for præsidenten.
Operahuset er byens stolthed, plads til ca 1000 mennesker og med tilhørende værksteder i kælderen, som er 3 gange så stor som selve huset ( ud under gaden), hvor alle kulisser bliver produceret og kostumer til andre teatre også.
Domkirken i byen er pave Frans’s tidligere arbejdsplads, det er de meget stolte af, kirken er stor og meget flot udsmykket. Gulvet i kirken er dekoreret med små bitte mosaikfliser som danner sirlige mønstre, utroligt flot.
Vi gik forbi præsidentpaladset, og fik at vide at grunden til at det er malet lyserødt, er at da de byggede det, ville man symbolisere at Argentina har mange kreaturer og man blandede blod fra dyrene i kalken, det gav den lyserøde farve, som den stadig har.
Udenfor på pladsen foran paladset er der en statue og rundt om den ligger der en masse sten, nogle med navn og dato på, det er folk som har mistet en nær pårørende til COVID-19. Der døde rigtig mange i den forbindelse, ca. 130.000 og myndighederne gjorde ikke ret meget for at begrænse smitten.
Frokosten fik vi inde i et stort Streetfood sted, og det vi fik var 3 Empanados og det er dej som er pakket om forskelligt fyld og friturestegt.
De smagte godt. Det er en argentinsk specialitet.
Vi besøgte d3n danske kirke i Buenos Aires, vi blev rigtig godt modtaget af en af de 100 medlemmer, og han talte fint dansk og ville rigtig fortælle om kirken. Både om hvordan den opstod og hvordan den bliver drevet i dag. De får ingen økonomisk hjælp fra Danmark, men må klare sig ved egen hjælp og frivilligt arbejde. Inde i kirken sang vi et par sange, både en salme fra den Danske salmebog og en Kim Larsen sang, da der er et par af medlemmerne der spiller Kim Larsen musik i fritiden, som de var opfostret med fra barnsben fra forældrene.
Inde ved siden af havde de et bibliotek med et stort udvalg af danske bøger. Og møbler af dansk design (lagde møbelpolstreren mærke til)
I kælderen er der forsamlingshus, og de to der fortalte os om kirken skulle ned til de andre og øve folkedans, så der kom vi også med ned. Vi kom også ud på gulvet sammen med de cirka 15 unge mennesker. Det blev både til 2- tur til Vejle og en mere. Kanon hyggeligt besøg. Vi fik sagt pænt farvel til dem, fik indtryk af at de syntes også det havde været hyggeligt at få besøg fra DK. Der blev afsluttet med et gruppebillede.
Vores to lokale by-guider fandt nu endelig en isbutik, den var savnet i det varme vejr ca 28 grader. Så var vi glade og isdamen blev meget glad for hun fik god omsætning. Isvaffel med store kugler i kostede 5600 argentinske, som er ca 40 danske kroner.
Min skridttæller stod på 14.000 skridt og 10,5 km så det er ikke så sært at vi var lidt brugte.
Aftensmaden senere på aftenen blev indtaget ved havnefronten, en stor restaurant med plads til rigtig mange folk.
Tak for i dag.

16. Februar, Buenos Aires – Tigre Delta

Skrevet af Annette og Peer Nygaard Christensen.

Dagens udflugt gik til Tigre-deltaet. Vi fik tildelt en båd for os selv, og sejlede ud på Rio de la Plata i diset vejr, hvilket betød, vi måtte undvære udsigten til Uruguay. Til gengæld fik vi i rigt mål set Buenos Aires fra søsiden, indtil vi sejlede ind i deltaet.
Livet i deltaet udfoldede sig for os med al dets mangfoldighed.
Ressorter, restauranter, flotte huse og mondæne sejlklubber er blandet med faldefærdige bygninger og efterladte skibsskrog.
Husene er en blanding af sommerhuse og helårsboliger. Mange pendler mellem deltaet og Buenos Aires.
Langs bredden blev der fisket, badet, og hele scenariet bar præg af, at det var søndag og fridag. Også en 60 års fødselsdag fik vi vinket til undervejs.
Der er livlig trafik i deltaet, både af motorbåde i alle størrelser, og robåde af forskellig slags.

Vi lagde til på en ø hos Marta, som driver en restaurant i deltaet med hjælp fra sine døtre. Det blev et glædeligt gensyn for Steen, og vi blev på et tidspunkt i tvivl om, om vi fik ham med på vores videre færd.
Marta er 79 og stadig særdeles aktiv i restauranten. Vi blev trakteret med en typisk argentinsk forret, kylling med tilbehør til hovedret, is til dessert og vi sluttede med kaffe og kage. Marta havde selv tilberedt forretten, brombærsovsen til isen og kagen til kaffen.
Vi hørte om livet i deltaet. Man skal kunne svømme og ro, hvis man vil bo derude. Man skal kende forholdene og sørge for at have ekstra proviant, hvis der skulle komme oversvømmelser. Marta husker tilbage på en oversvømmelse i 1959, hvor huset stod under vand op til øverste etage. Her var man ikke forberedt, og de levede af de firben, de kunne fange, i 10 dage.
Marta fortæller også om sin mor, der i 1923 blev indehaver af rekorden i svømning på åbent hav. Hun svømmede 70 km på 23 timer.
Vi synger skålesang, får taget gruppebillede og forlader Martas restaurant for at sejle tilbage til fastlandet.

Martin fortæller videre om livet i deltaet, som han også kender til, da han har haft familie der.
Der bor ca. 5000 mennesker i den region af deltaet, vi har besøgt.
Der sejler både med proviant. Proviantbådene leverede også tidligere post og aviser.
Der findes også en hospitalsbåd, og skolebørn kommer til skole med en skolebåd.
Vandet i deltaet bruges til både at bade i og til husholdningen.
I deltaet har mange tidligere levet af at fremstille brænde og dyrke citrusfrugter.

Efter sejlturen fortsatte vi til Reculeta kirkegården, hvor bl.a Eva Peron er stedt til hvile. Vi så de mange forskelligeartede mausoleer, som fungerer som familiegravsteder, hvor de afdøde bliver sat ind i kister i flere etager.
Kirkegården er fra 1822, og fordeler sig på 6 ha. Der er 4700 gravpladser, hvoraf omkring 90 er beskyttede. 21 præsidenter hviler her. Guiden fremhævede specielt Juan Carlos Ongania, som var præsident i perioden 1966-1970. Han gjorde et stort arbejde for at fremme undervisningen.
Den ældste gravplads er for hustruen til St. Martin. St. Martin har sit eget mausoleum i Buenos Aires katedralen, som vi besøgte tidligere.
Vi fik et par mere specielle historier om et par af gravpladserne.
På det ene ser man en buste af både mand og kone, men de to buster vender hver sin vej. Hustruen var vred på sin mand, som synes hun brugte for mange penge, selv om de ikke manglede dem. Derfor havde hun ønsket ikke at blive stedt til hvile ved hans side. Børnene imødekom ønsket ved at lade busterne skue i hver sin retning, for da forældreparret ikke var skilt, skulle de i samme grav.
På det andet monument er der en stor figur af en ung pige, og det gemmer på en sørgelig historie. Den unge pige døde af sygdom som 19 årig, men blev først erklæret død uden at være det. Hun døde dog kort tid efter, og de knuste forældre lod mausoleet opføre til hendes ære.
Flere af gravpladserne er meget forfaldne, men det er svært at nedlægge en gravplads, da den er købt af familien. Hvis det lykkes at opspore efterkommere af ejerne, kan gravpladsen i nogle tilfælde handles dyrt.

Mausoleet, hvor Eva Peron, kaldet Evita, hviler, er så absolut det mest besøgte. Vi stod i kø for at passere forbi. Hun døde i 1952 som kun 33 årig, men nåede at sætte et aftryk som få.
Hun blev født i fattigdom, skabte sig en karriere som sanger og blev gift med general Juan Peron. Da han blev udnævnt til præsident, fik Eva Peron en overvældende modtagelse af det argentinske folk. Hun glemte aldrig, hvor hun kom fra og viede sin nye status til kampen for de fattige og for arbejderklassen. Hendes død efterlod Argentina i landesorg.
Musicalen Evita om hendes liv medvirker til at holde liv i historien ud over Argentinas grænser.

Om aftenen var vi til Tangoshow i La Ventena med spisning inden underholdningen. Vi så Argentinsk tango fremført af tre dygtige par med musikledsagelse af et meget entusiastisk orkester, hvor især harmonikaspillerne virkelig levede sig ind rollen. Et andet orkester med bl.a. panfløjte og trommer leverede en super stemning og flere kunne kende et par af numrene fra de unge dage. Med et par kraftfulde sangere og en artist med reb fik vi fuldendt indtrykket at argentinsk underholdning og kultur.
Efter forfatterens mening var højdepunktet nummeret fra Evita, som vi kender som Don’t cry for me, Argentina. Nummeret blev fremført med billeder fra Eva Perons liv, og med Argentinske flag, som blev båret ind. Man er ikke i tvivl om, at Eva Perons historie fortsat er vigtigt for argentinerne og at den vil bestå også i fremtidige generationer.

Vi var tilbage på hotellet til midnat efter en indholdsrig dag.

17. & 18. Februar, Buenos Aires – Amsterdam – Danmark

Skrevet af Henriette og Johannes Nielsen.

Sidste dag i Argentina.
Sidste gang vi skal pakke kufferten, spise morgenmad, opleve og spise frokost sammen.

Alle var klar med deres kuffert ved bussen med afgang kl 9 mod La Boca.

La Boca er et farverigt kvarter som blev opbygget fra ca 1870 til 1930 af de mange immigranter som hovedsagenligt kom fra Europa og Asien. Flere var Italienere og spaniolere. Mange af husene blev bygget af forskelligt kasseret materiale som man fandt i havnen, og malet med de farver der blev tilovers, når man malede skibene. Rundt omkring på væggene er der malet billeder af personligheder og historier.
Vi så en brandstation som var Argentinas første frivillige station.
Vi kom forbi La Bombonera stadion, hvor Boca Juniors er en af de helt store klubber i Argentina. Diego Maradona spillede her et par år inden han kom til Europa, og afsluttede også sin karriere i Boca Juniors. Han anses for at være Gud, da han er afbilledet på lige fod med paven.
Området består af barer, restauranter, souvenirbutikker og de mange kunstner boder. Der danses selvfølgelig også tango på gaden, da det var det vigtigste sted for udviklingen af tangoen i tidernes morgen.

Derefter kørte bussen os videre til vores frokost sted. Programmet proklamerede med en let frokost men endnu engang blev vi overloadede af lækkert mad.

Som var det afsted mod lufthavnen hvor vi fik 10 min til omklædning til de mere kølige forhold i Danmark. Vi fandt et hjørne lige inden for døren, hvor vi smed vores sommerklæder og stod mere eller mindre Kong Hans. Vores lokale guider skrupgrinede. De havde vist aldrig set magen. Nogle gik anstændige på toilettet for at klæde om og en havde så travlt, at en hale af toiletpapir stadig sad fast i bagbukserne ved tjek in. Her ville vi gerne have lavet en mega grineren smiley.

Nu sidder vi alle i flyveren og fordriver den lange tur på 12,45 t mod Amsterdam.

PS: Lige en sjov sætning som Martin af og til kommer med. De danske vendinger kan være svære.
Vi var på sejltur en dag og gik i land ved en lille hytte. Martin var hurtig til at finde en tilfældig guide som ville fortælle historien om stedet. Vi blev tysset på og Martin sagde: Nu skal I være stille, ellers ryger det hele ud med vasken.
Du er skøn Martin.

Tak til Carlos og Johnny i Paraguay. Tak til alle vores arbejdsomme og søde guider vi har haft et par dage på vores vej. Tak til Steen og Martin. Og tak til alle jer medrejsende for behageligt og sjovt selskab.

Så er vi landet i Billund efter en lang rejse hjem, humøret er stadigvæk højt, men alle vil nu gerne hjem og hvile ud. Martin og jeg takker alle gæster for jeres humør, altid godt selv når der blev lavet lidt om på turen for at få det hele til at gå op. Farmertouren er og bliver en tour med et fantastisk sammenhold, kammeratskab og alle byder ind når og hvis det er nødvendigt. Nye “medlemmer” bliver inkluderet, så også de føler sig velkommen meget hurtigt.
Sidste afsnit skrevet af Steen Hansen.