Færøerne 2021 - Tur 4
24. maj, Billund/Kastrup – Vagar – Torshavn
Skrevet af Minna og Svend Erik.
Vi ankom til Billund Lufthavn lidt i kl. 16, der stod Synnøve og tog imod os. Vi fik checket ind, så var det bare at vente, til vi skulle ombord på flyet. Da vi var kommet ombord, meddelte piloten at flyvetiden kun var 1 time og 35 min i stedet for 2 timer, men vi lettede ca. 20 min. for sent så, det ændrede ikke meget. Da vi landede på Færøerne var det i solskin.
I lufthavnen blev vi modtaget af Lone og Maja. Jon holdt klar med bussen til at fragte os til Torshavn. Det var en meget smuk tur, vi kørte forbi den eneste indlandsby Vatnsoyrar.
Vi kom forbi deres fængsel, som lå med den flotteste udsigt, der var også en minigolfbane ved fængslet. Vi så den 142 m høje Lolavita klippe, hvor de tidligere skubbede deres udtjente trelde ud over. Troldkvindens finger så vi også.
Vi kørte igennem deres første tunnel som ligger 105 m under havets overflade og er 5 km. lang, midt i tunnelen, er der en meget smuk blå udsmykning, som er lavet af den meget kendte multi kunstner Trondur Patursson.
Vi kom forbi en vindmøllepark, som skal hjælpe Færøerne med at blive helt grøn i 2030, men det er ikke uden problemer, da det nogen gange blæser så meget, at vindmøllerne brænder sammen.
Da vi nåede Hotel Torshavn, var det direkte ind at få noget aftensmad, da var klokken også efterhånden blevet godt 22 lokal tid, som er en time efter dansk tid, så alle var godt sultne. Derefter godnat og mange tak for i dag.
25. maj, Torshavn – Kirkjubøur – Torshavn
Skrevet af Anne-Mette og Jørgen Peder Strebel
Efter en god nats søvn startede morgenritualerne. Dejlig morgenmad, forebyggelse af dårlig mave ( Fernet Branca) og pakke turtasken til alt slags vejr. Kl.9.00 var alle klar i bussen, og vi kørte lidt ud af Thorshavn, mens Lone udpegede forskellige seværdigheder. Vi noterede også, at færingerne har store biler. Vi stoppede, hvor den tidligere postrute over fjeldet starter. Vi fik udleveret stave, sang morgensang, så regnen og tågen kunne lette (det hjalp ikke helt). De fleste gik den gamle postrute over fjeldet, hvor der var tåget, regnfuldt og blæsende, men da vi nåede den anden side af fjeldet, blev vejret meget bedre. Vi passerede også ”Det indiske ocean”, opkaldt efter en indisk læge, som ved et uheld badede i søen, der leverede drikkevand til Thorshavn. Vi stoppede ved en talerstol af sten, som var placeret på den måde, at tilhørerne sad op ad fjeldsiden som i et amfiteater. Vi passerede også den berømte glas- og billedkunstner Trondur Paturssons hjem i Kirkjubøur. Vandreturen var på 7 km, og da vi gik ned mod byen, så vi et får, der lå i busskuret. Vi er lidt spændte på, om det kom med bussen.!!!!
Den anden gruppe vandrede langs en elv til Thorshavn – en tur på 4 km. Undervejs beundrede vi de gule blomster – engkabelejer- så får med lam og gæs og ænder, der gik i ”haven” ved privatboliger. Vi så også på aflejringerne på fjeldsiden, som kaldes hamre. På Færøerne bygger man store huse, men ofte bor der flere generationer i husene. Tagbeklædningen er der ingen restriktioner for, så vi så alt fra græs, tegl, skiffer og bølgeblik. Ligeledes har husene forskellige farver, hvilket er meget charmerende, men også på Færøerne er de moderne kassehuse blevet en trend. Vi rundede havnen, hvor Jon holdt og ventede på os.
Vi kørte nu mod Kirkjubøer, som omkring 1100-tallet blev Bispesæde og landets åndelige og kulturelle centrum. Efter en dejlig sandwich, fik vi en introduktion til stedets historie, som foruden ruinerne af den gamle domkirke også har Kongebondegården. Noget af den indeholder et museum, men den er stadig beboet af 17. generation af familien Patursson. Den er bygget af træ, der er indskibet fra Norge, og er meget velholdt.
Vi fik en lille snak med Jon om gylleudkørsel. Gyllen transporteres i lastbil fra et Biogasanlæg, som foruden gylle fra landbruget blandes med affald fra lakseindustrien, som bevirker, at effektiviteten fra gyllen virker i 4 år. Gyllen pumpes i en slange til gyllenedfælderen, som ingen tank har på sig.
Vi kørte nu tilbage til Thorshavn, hvor vi gjorde ophold ved Nordens Hus,som er et sted, der skal fremme færøsk og nordisk kultur. Huset er et byggeri, der viser det nordiske samarbejde, idet sten og græs kommer fra Norge og Færøerne, træ fra Sverige, møbler fra Finland og glas og stål fra Danmark. Inde i forhallen hænger en meget flot glasfugl af Thordur Patursson. Udenfor var der nogle får i metal og en høj stenstøtte. Vi kørte nu til vores hotel, og efter ca. ½ times ophold på hotellet, mødte vi op til en gåtur rundt i Thorshavns gamle bydel. Vi fik historien om, at Tinganes før i tiden var en markedsplads og stedet, hvor høvdingene afholdt det årlige lagting. Senere blev der bygget de nuværende røde træbygninger, der indeholdt lagtinget og nu forskellige embedskontorer. Et sted, der emmer af historie. Før vi gjorde et lille stop ved forfatter Wilhelm Heinesens hjem, gik vi igennem små gader, hvor der er gamle træhuse, der er gjort i stand, og det er meget trendy at bo her. Alt storbystøj forsvinder, og man føler sig sat tilbage i tiden. Vi sluttede af ved lagtingets nuværende mødesal, og så blev vi sluppet løs på Thorhavns ”lange” gågade, hvor især garnbutikker blev besøgt og en kop kaffe blev nydt.
Aftensmaden – en lækker bøf og rabarbertrifli – blev indtaget og morgendagens program gennemgået, så vi er klar til endnu en dejlig dag i morgen.
26. maj, Torshavn – Suduroy – Gjógv
Skrevet af Diana & Anne Birthe
Startede med at aflevere færdigpakkede kufferter kl.7.00 ved elevatoren, hvorfra et par engle sørgede for, at de kom i bussen. Efter morgenmaden gik vi i samlet flok ned til færgen, der skal fragte os til Suduroy. Efter ”rundtur” på skibet fandt vi endelig op på soldækket, hvor der stod en strid vind, mens vi betragtede udsejlingen fra Thorshavn. Nogen af os spillede kort, mens andre hyggesnakkede på den 2 timer lange sejlads i forholdsvis frisk vind. Efter ankomst til Trongisvagur, steg vi i bussen, hvor Synnøve fortalte lidt om øen og befolkningen. Vi kørte en meget smuk tur tværs over øen til Famjin, hvor vi så en dejlige lille kirke og sang vores morgensang i en dejlig akustik. I kirken hænger færøernes første officielle flag fra 1919. Det er tegnet af nogle unge færinger. Det blev især taget i brug under anden verdenskrig, hvor Færøerne var besat af englænderne, men færingerne ville vise tyskerne, at de var et selvstændigt land. Det er nu anerkendt som et officielt flag. Så kørte vi ud til Hov, hvor Finnbjørn viste os, hvordan man i gamle dage vaskede saltet af fiskene med saltvand, hvorefter de blev lagt til tørre på sten. Ud om morgenen, ind om aftenen i mange dage, inden fiskene er blevet til klipfisk til eksport. Vi fik så en dejlig frokost bestående af velsmagende torsk, stor bagekartoffel med en lækker sovs.
Ind i bussen for at køre ned til Akraberg, hvor vi skulle ud til fyrtårnet. Det blev lidt af en udfordring, da det blæste mellem 19-24 sek.m., så ind i mellem stod vi helt skrå og skulle passe på ikke at flyve ud over skrænten. Efter blæseturen tilbage til bussen, blev vi modtaget af en dejlig kop kaffe med to runde og lækre kugler. – UHM. Nu kørte vi op langs vestkysten til Vagseid, hvor der før i tiden har været en naturhavn. Vi beundrede de stejle forbjerge, der rejser sig lodret op fra havet. Nu gik det videre mod Hvalba, hvor vi kørte gennem en helt ny tunnel, der blev indviet først i maj måned. På vej til Hvalba så vi pludselig 4 grindehvaler. Vi stoppede straks. I år er grindefangsten aflyst pga. Corona, idet der altid samles mange mennesker. Færingene er meget skuffede. Vi nåede op til Hvalba, hvor naturen igen viste sig fra sin imponerende side, så vi fatter ikke, at moder jord kan være så flot.
Da vi havde god tid, gav Jon en rundtur i Tvøroyri, inden vi kørte ned til færgen. Vi fik et rum for os selv, og straks efter gik team Lone i gang med at servicere os, så vi fik dejlig aftensmad bestående af ½ kylling med pommes frites og agurkesalat. Til dessert fik vi valget mellem is og ris a la mende. Sejlturen var lidt urolig, men de fleste nød den lækre middag. Fra Thorshavn kørte vi mod Gjogv igennem en fantastisk natur, og igen skulle vi gennem en ny tunnel. Det særlige ved denne tunnel er, at der nede i en dybde af 184 m. Pludselig var en rundkørsel med to afkørsler, og centrum var udsmykket af Trodur Patursson. Jon gav lige to omgange. Vi ankom til vores logi kl. 22, og vi blev straks indkvarteret i gode værelser.
27. maj, Gjógv – Leirvik – Gøta – Gjógv
Skrevet af Dorte Kiil.
Efter en dejlig morgenmad på Gjargardur Guesthouse kører vi af sted kl. 8.45 . Vi skal på rundtur på øen Eysturoy. Der er sne på toppen af fjeldene. Vi kører ad hårnålesving på fjeldene, der er indhegnet med små marker, hvor fårene med deres lam græsser. Vi kører forbi flere små idylliske bygder og lakseringe i havet.
Vores 1. stop bliver ved den nye, smukke kirke i Gøta. Kirken blev indviet den 25.6.1995 under overværelse af hendes Majestæt dronning Margrethe. Kirken er med spændende og flot glaskunst af den berømte færing, Trondur Patursson. Kirken har 270 siddepladser og hver søndag kommer der ca. 100 til gudstjeneste.
Næste stop er i Leirvik, hvor vi får rundvisning på fiskefabrikken Nordfra og ser og hører om de forskellige fisk, de sælger. I Danmark kan man bestille friske fisk herfra via nordfra.com. Dernæst rundvisning af Astrid på båd- og maleriudstillingen Batasavn og Malningasavn. Her så vi malerier af 2 færøske kunstnere, Samal Toftanes og Jonning Kristiansen og hørte om de gamle robåde, der i gamle dage var færingernes livsnerve.
Frokosten – stegt kuller med pommes frites – blev serveret i bådmuseet.
Efter frokosten blev det tid til et par dejlige vandreture. Det ene hold (25 fra gruppen) gik knap 4 km på den gamle landevej fra Gøta til Leirvik og det andet hold (7 fra gruppen) vandrede over fjeldet fra Leirvik til Nordre Gøta, ca. 5 km. Astrid var vores guide over fjeldet. En virkelig flot og spændende tur, hvor vi fik pulsen op. Stien er afmærket med varder (stenopsatser) og flere gange gik det næsten lodret op eller ned på sten, der både kunne være løse og glatte. På hele turen var der en fantastisk flot udsigt over vandet og bygder.
Efter at vi alle var samlet i Gøta, fik vi kaffe med hjemmebagte småkager. Lige hvad vi trængte til efter vandreturen.
Dernæst rundvisning i Blåsastova Museum, et bondemuseum (hvor 2 kvinder strikkede på den samme sweater, ulden blev kartet og spundet), vi så og hørte historien om skulpturen af en liggende viking, hørte om grindefangst og besøgte den gamle kirke. Alle husene er opført efter gammel byggeskik af tømmer på sokkel af sten. Husene er tækket med birkebark og derover græstørv. Ydervæggene er tjæret med kultjære.
Herfra gik byrundturen videre til den nye Byrådsbygning, der er bygget hen over vandløbet og således forbinder to kommuner. Bygningen er opført i sortmalet træ med græs på taget og falder meget naturligt ind i naturen og med gangsti/trapper op over bygningen. Indvendig er bygningen rustik med store glaspartier og rå betonvægge. Midt i byrådssalen er der et stort “glasparti”, så man kan se direkte ned til floden fra samtlige siddepladser. Byrådet består af 8 byrådsmedlemmer (4 kvinder og 4 mænd) samt borgmesteren, en 32 årig ung mand.
På vejen retur til Gjøgv havde vi et fotostop med den flotteste udsigt over fjeldene og havet.
Kl. 19 fik vi serveret lækkert aftensmad (oksegrydesteg med bagt kartoffel og panna cota/chokolademousse). Herefter fælles hygge på 1. sal med kaffe og fællessange.
Endnu en spændende dag med masser af naturoplevelser og indtryk.
28. maj, Gjógv – Klaksvik- Vidareidi – Gjógv
Skrevet af Inga og Ernst
En fin morgen. Vi startede med et godt morgenmåltid kl. 7:30 – med dejlig frisk frugt. Afgang med bus til startstedet kl. 8:45. I bussen fortalte Lone flg. om færingers oprindelse. Indbyggertal ca. 53.000. Klaksvig har ca. 5000 indbyggere, det er den næststørste by. Der læres dansk i skolen fra 3. klasse. Unge færinger tager uddannelse i Danmark. Af samme grund er der nogle, der bosætter sig der. I Landtinget er der 33 medlemmer, og Færøerne er ikke medlem af EU. Færingerne driver moderne fiskeri – over 95% er beskæftiget med fiskeri. Der uddeles fiskekvoter på makrel, som bliver opfisket i løbet af ca. 4 måneder. Størstedelen går til eksport.
Vi ankommer til Corona test stedet i Klaksvik. Det går gnidningsfrit med testningen. Bagefter kørte vi til Kunoy, hvor vi gik en tur i byen og så en af de få træ plantager på Færøerne, hvis man kan kalde den det. Så kørte vi tilbage til Klaksvik, hvor vi besøgte Christianskirken, som er opkaldt efter Christian d. 10. Kirken er tegnet af Peter Koch og den er bygget i gammel nordisk stil. Tagkonstruktionen er ligesom i vikingehaller, og den konstruktion har vist sig at give en helt fantastisk akustik. Altertavlen, der skildrer den store Nadver, er oprindelig malet af Joakim Skovgård. I kælderen hænger der 10 relieffer i træ af Edward Fugleæ.
Så gik vi over vejen til bryggeriet og fik en rundvisning, samt ølsmagning og frokost. Bryggeriet var et gammelt familie foretagende. Vædderen er deres logo – der viser styrke og stædighed.
Bagefter kørte vi til Runavik, hvor vi var inde for at se et meget moderne spejderhus, som også var et kulturhus, der kunne lejes til fester. Der kunne laves et ildsted inde i huset, der var aftræk over det. Samme bord/ildsted kunne også bruges til buffet.
Vi kørte så videre til Æduvik, hvor vi så vindmølleparken. Derfra kunne vi se til Torshavn. Der var danske vindmøller fra NORDTANK, og de virkede endnu.
Næste stop var ved et ”fårehus”, som blev drevet af den ældste søn. Han fortalte, om driften på fårefarmen. Hans interesse var uldens forarbejdning, og derfor havde han startet virksomheden Navia. Vi kørte til garnbutikken Navia i Toftir hvor vi havde mulighed for at købe gaver og andet godt uldtøj.
Hjemme igen hvor vi spiste kl. 18:00. Der var Event og Kulturaften, så vi fik en dejlig middag med færøske specialiteter. Der var både sang og færøsk kædedans. En dejlig aften.
29. maj, Gjógv – Vestmanna – Streymor – Gjógv
Skrevet af Sonja
Vi vågnede op til smukt solskinsvejr og til en fantastisk udsigt over bjerge og hav.
Ved morgenbordet sang vi fødselsdagssang for Egon, som i dag fylder 75 år.
Der er 9 grader og en smule blæst her i vores dal, og vi er spændte på, hvordan vejret bliver, når vi kommer op over bjergene, for i dag skal vi på sejltur langs kysten fra Vestmanna.
Jon og bussen var som sædvanligt klar, og kl. 9 startede vi turen ned gennem dalen mellem får og lam, som vi ofte måtte standse for, fordi de gik på vejen.
Bjergene er blevet grønnere i løbet af de dage, vi har været her, og turen er meget smuk.
Da klokken var godt 10 nåede vi Vestmanna og gik straks om bord i ”Sjóferdir”, båden, vi skulle på sejltur med hen langs kysten.
Her oplevede vi stejle bjergsider, som rejste sig direkte fra havet. Et stykke oppe kom de grønne lier, hvor får og lam gik eller sprang rundt på halsbrækkende skrå sider, der endte i de lodrette klipper mod havet.
Det ser dramatisk ud, men dyrene trives åbenbart fint.
Der var massevis af fugle at kigge på. Terner, som kommer hertil fra Antarktis for at yngle, mallemukker, rider, lomvie og nogle af de kønne lunder/søpapegøjer.
Det blev en smuk og spændende tur. Båden sejlede tæt på kysten og ind i nogle af mange grotter mellem de stejle klipper. Her kom vi tæt på nogle af de fugle, der yngler på siderne.
Havet var nogenlunde roligt på den to timer lange tur, og solen kiggede ind imellem frem.
Efter turen var det frokosttid, og vi fik en god en god fiskesuppe og salatbuffet på restauranten lige ved anløbspladsen.
Omkring 13.15 gik turen hjemad, og her fik vi både lidt tåge, dis og en smule regn.
Vi holdt kaffestop ved resterne af en hvalfangerstation. Der findes i dag kun tre af de gamle stationer i verden, og Jon fortalte stolt om hvordan de var i gang med at forvandle denne her til et museum.
Begyndelsen var allerede gjort, for der var opsat billeder og tekster som viste og fortalte om arbejdet med hvalerne på stationen.
Senere holdt vi fotostop for at fotografere ”Risin og Kellingin” og Færøernes højeste bjerg ”Slættaratindur”, som lige nu er 880 meter højt.
Tilbage i Gjøgv gik vi en tur i den lille by. Vi besøgte maleren Baldur Jakupsson, var en tur omkring den lukkede kirke, og ude for at prøve Marys bænk.
Middagen bestod i dag af lammekøller med bagte kartofler, og til dessert fik vi fødselsdagskage for at fejre Egons fødselsdag. Han gav i dagens anledning øl og Cider, og vi fik et par hyggelige timer.
30. maj, Gjógv – Saksun – Tjørnuvik – Gjógv
Skrevet af Inger
Solskin men stadig sne på toppen – pragtfuld udsigt fra vores værelser. Efter dejligt morgenbord, hvor vor ”mor” futtede rundt og så efter at alle sad pænt, ikke smaskede for højt og spiste op – med albuerne ind til siden
Vi kørte afsted ad de smalle veje og kørte forbi det højeste bjerg på Færøerne på 880 Meter. Vi lavede et fotostop ved Kæmpen og Kællingen, hvor vi sang morgensang i solen. Vi fortsatte langs fjorden ”Skullafjordur” med masser af lakseringe. Vi fik lidt facts i bussen. Landbruget mekaniseres og kun 5% er opdyrket jord på Færøerne. Der er lidt kvæghold, ellers fisk og 70.000 får. John fortalte alt der var blevet slagtet 25 grindehvaler i Torshavn i dag.
Golfstrømmen er her på Færøerne og det giver omskifteligt vejr. ”The land of maybe” – man ved ikke om alt kan gennemføres, så derfor siger man ”måske”.
Vi nåede til Saksun, en lille smuk bygd med Kongsgård og udsigt til Atlanterhavet. Her er en yndig lille kirke. Her gik nogen af os en kort tur på 3 km langs den tilsandede fjord, og nogle gik over fjeldet fra Saksun til Tjørnuvik – 7 km. Vi spiste vores sandwich undervejs og fotograferede det smukke landskab.
I Tjørnuvik fik vi en rundvisning i byen af Hans Heinesen, der fortalte om bygden. Vi fik kaffe og vafler i hans lille hyggelige hus og cafe. Bagefter gik vi hen i kirken, hvor han fortalte og sang en Kingo salme for os. Han fortalte også historier om sømænd. På vej hjem havde vi fået en ny chauffør, der kørte os hjem, da Jon skulle til fodbold kamp.
Der er 17 forskellige trossamfund på Færøerne. Man går mere i kirke, og flere bliver medlem af folkekirken. Mange er medlem af indre mission. Vi kørte en smuk tur hjem over Eide – en smuk søndag.
31. maj, Gjógv – Gasadalur – Vágar – Billund/Kastrup
Skrevet af Inger
Så er der afgang fra det dejlige guest house i Gjógv, hvor vi har boet i 5 dage. Hotellet ligger flot med udsigt til den lille by og fjeldene. Vi har gået ture til slugten og Marys bænk, der ligger højt over bygden med flot udsigt. Alle har vi været glade for at bo her, og vi har fået meget lækkert mad. Synnøve, Maja alias lille Per, Pelle og Oh Land, vores søde, flinke, dygtige chauffør John samt ikke mindst Lone, de har alle sørget for at vi havde det godt, har serviceret os og alt har fungeret fint. Der blev pakket bus og vi kørte præcis kl. 9.00. En smuk tur i solskin, og vi nød det sidste af flotte Færøerne.
I bussen blev der fortalt, at på Færøerne var der fredeligt under 2. verdenskrig, da englænderne havde base her. Man handlede med hinanden, og derfor var der ingen rationalisering, og man havde et venskabsbånd til englænderne. Der blev indgået mange ægteskaber mellem engelske soldater og færøske kvinder fra øen Vagar. Lufthavnen var oprindelig en militær lufthavn, og den er meget lille. Den er vanskelig at betjene både pga. af vejr, fjelde og den korte landingsbane, og derfor er piloterne særligt uddannet.
Vi kørte til Gasadalur, hvor vi så det smukke Mullafossar vandfald, der falder 30 meter ned. Vi holdt pause her, og spiste vores madpakker med den flotte udsigt. Bagefter kørte vi til Bóur, hvor vi gik igennem den yndige lille by. John vores chauffør blev takket for sin kørsel, og vi kørte mod lufthavnen i Vagar.