New Zealand Tur 3 - 2019

27. & 28. Januar, Rejsen til sydney

27. januar:
Skrevet af Birgit og Verner. 

Vi skulle tidlig op, og kl. 5.15 var kufferterne i bilen, og vi var klar til at køre mod Hammelev sammen med Bodil og Mads og en nabo, der skulle køre bilen retur. Snevejret, som meteorlogerne havde lovet for et par dage siden, blev heldigvis ikke til noget, i stedet havde vi regnvejr og 5 graders varme, så vi var helt rolige, vi skulle nok nå flyet.

Bussen kom kl. godt 6.00 til Hammelev, og da var 4 allerede stået på i Løgumkloster, hvor bussen kom fra. Vi var 8 i Hammelev, og så gik det videre mod Kolding og næste opsamlingssted. Her kom Synnøve med og 5 andre – så efterhånden var vi 18 i bussen. Næste stop Odense, hvor vi skulle samle endnu 6 op. Her var vi lidt forsinket, så de havde stået og frosset i regnvejret. De var alle glade for at hilse på nogle varme hænder. Da vi kom på motorvejen havde Synnøve morgenmad klar til os, som vi rigtig nød, medens vi kørte mod Kastrup.

Vi kom i god tid til lufthavnen og efter at vi havde boardet, sluttede endnu 4 sig til os. Så manglede vi bare security og paskontrol inden vi kunne gå til gate 37, hvor flyet planmæssigt skulle afgå kl. 12.30. Kl. 12.54 rullede vi ud på startbanen, og så skulle vi bare have 12 timer til at gå i luften, samtidig med at vi skulle stille uret 7 timer frem. Vi fløj med Singapore Airlines i et 777-300 fly med plads til 264-278 passagerer. Mændene syntes stewardesserne var lækre og de gjorde alt hvad de kunne for os.

Vi landede planmæssigt i Singapore kl. 7.19, så piloten havde fået indhentet forsinkelsen. Så blev telefonerne hevet frem, så vi kunne finde ud af hvordan det var gået det danske herrelandshold mod Norge i VM-finalen i Boxen i Herning. Danmark vandt 31-22, så nu kom de store smil frem.

I Singapore var det overskyet og 26 grader, men det mærkede vi ikke meget til, for vi kom lige ind i terminal 3, hvor der var aircondition og tæpper på gulvene. Endnu 2 sluttede sig til i Singapore. Nu mangler vi bare 3, som slutter sig til os i Auckland. Desværre var der 2 fra Vejle, som ikke kom med, idet forsikringen ikke ville lade hende rejse på grund af sygdom. 

28. januar: 

Vi skulle videre med fly til Sydney kl. 10.30, også fra Terminal 3, så vi fik hverken prøvet tog eller shuttlebus i lufthavnen, men i stedet en god spadseretur gennem Terminal 3 til gate A12. Vi fik prøvet fodmassage, hvilket efter min opfattelse var en hård oplevelse, men garanteret godt for fødderne og blodomløbet. Om ikke andet fik de andre grinet, da jeg forskrækket trak fødderne til mig, da Synnøve satte fuld power på kuglerne.

Vi kom planmæssigt afsted og nu var det kun godt 7 timer i luften og ca. 6.500 km. vi skulle have overstået. Vi fik nogle gode rysteture, og da vi fik maden serveret hoppede kaffen lystigt i kopperne. Vi så lidt af det centrale Australien. Rød jord og nogle enkelte bjerge måske The Olga eller også nogle andre røde bjerge. Desværre blev det hurtigt overskyet igen. Da vi nærmede os Sydney gik solen ned under skyerne og skyerne blev røde nedenfra. Et flot syn.

Ved indflyvningen til Sydney var der også overskyet, men indimellem så vi byen badet i lys. Vi landede og fik igen fast grund under fødderne igen. Fik hentet bagage, og bortset fra en enkelt der manglede et hjul, fik alle deres bagage. Vi kom ud i ankomsthallen, hvor Lone og Anne Marie tog imod os. Kl. 22.00 var vi klar i bussen, så vi kunne komme til vandrehjemmet Sydney YHA på The Rock. Undervejs fik vi set Sydney Harbour og Harbour Bridge.

Vi skulle stille urene endnu 3 timer frem, så tidforskellen er nu 10 timer.

Et kort briefing, hvor vi fik udleveret kort til værelserne. Lone og Anne Marie havde sørget for at det ene kort var stukket i holderen til aircondition på værelserne, så de var dejligt afsvalede. Vi ønskede hinanden en god nats søvn efter cirka 32 timer uden en seng.

29. januar, sydney

Skrevet af Bodil og Mads Krog

07.30 pragtfuld morgenbord, serviceret af vores dejlige guider, Lone, Anne Marie og Synnøve.

Efter morgenmad briefing og historie på tagterrassen. I 1770 besteg James Cook Australiens østkyst og for den engelske krone placerede han Union Jack. Cook døbte regionen New South Wales = NSW.  Da England i 1783 mistede de amerikanske kolonier, blev der trangt i de engelske fængsler og man besluttede at sejle de små kriminelle til NSW. I januar 1788 ankom den 1. Flåde, bestående af 11 skibe med 800 straffefanger og en ny nation blev grundlagt. Fangetransporterne fortsatte i 7 år. Fra 1788 – 1830 ankom 63.000 straffefanger og 14.000 frie immigranter. Med de nye indbyggere kom hidtil ukendte infektionssygdomme og i 1789 udbrød en dødelig kroppe epidemi, som dræbte ca. 70% af de indfødte.

Vandrehjemmet ligger bogstavelig talt ovenpå de første bosættelser – The Rocks.

  1. Stop på vores byvandring var det imponerende Sydney Operahus, beliggende i havneindløbet til Sydney. Jørn Utzon vandt i 1957 arkitektkonkurrencen. Operahuset er blevet Sydneys vartegn, konstrueret med de 60 m høje skaller. Operahuset blev indviet i 1973 og i 2007 blev Operahuset optaget på UNESCO`s verdensarvsliste. Guidet rundtur i det prægtige hus. Der er 1800 forestillinger om året med deltagelse af mere end 1,2 millioner mennesker.
  2. Herefter lidt information om Sydney Harbour Bridge færdigbygget i 1932. Broen har 8 kørebaner, 1 cykelsti, 1 gangsti og 2 jernbanespor. Broen er en stålbuebro, den er 1049 m lang og 134 m høj.
  3. Efter en dejlig frokost tog vi på havnerundfart. En fantastisk smuk tur under Harbour Bridge, forbi Operahuset og ud til Darling Harbour. Fotoapparaterne var rødglødende.
  4. Efter aftensmaden , iførte nogle af os de bedste klæder og begav os til opera. TURANDOT af Puccini. En fantastisk flot forestilling, som handler om den altid besværlige kærlighed. Da vi af gode grunde er lidt i underskud hvad søvn angår, var der et par stykker som on and off studerede indersiden af øjenlågene.

Tak for en fantastisk oplevelsesrig dag.

30. JANUAR, SYDNEY

Skrevet af Kent og Lis

Efter dejlig morgenmad med bl.a. lækre gyldne pandekager med sirup og creme fraiche (mums) startede vi med vores morgensang på Vandrehjemmets tagterrasse.

Første oplevelse på dagen var et besøg i Sydney Tower Eye – et udsigtstårn, 309 meter højt! Fra den runde glasomkransede top havde vi en fantastisk udsigt ud over Sydney. Fra den ene side af tårnet havde vi udsigt helt ud til havet og kunne følge indsejlingen ind til Sydney. Fra øvrige vinkler kunne vi kikke ud over byen og mod bjerge, som lå i et lilla dis.

Efter vi havde set os mætte i den imponerende udsigt, susede vi de 309 meter ned på jorden igen med elevatoren. Derefter havde vi en fritime, hvor vi tog en strøgtur op og ned af gågaden med mange lækre og dyre butikker.

Efter en rask gåtur ankom vi til Darling Habour, hvor vi fik frokost. Lækker Fish and Chips samt vand og cola ad libitum.

Alle var blevet udstyret med adgangskort til de tre oplevelses muligheder ved havnen: Wildlife center med mulighed for at se vilde dyr fra landet og havet omkring Australien samt et Madame Tussauds voksmuseum med kentnisser fra det Australske jet set.

Vi valgte de rigtige vilde dyr: Vi så farlige slanger, slimede tusser, meterlange kvælerslanger i gang med at skifte ham, en 4 1/2 m lang krokodille, som – forunderlig nok – kan leve af en kylling om uge! Den lå og døsede med åbne små, onde øjne. Så var de sovende koala bjørne sødere. Lige til at tage i armene. Men nok se, men ikke røre, med mindre du ville betale for det.

Andre spændende dyr, som vi heller ikke møder i de danske skove var den tasmanske djævle, som desværre er uddøende grundet en kræftsygdom i snuden, som man endnu ikke har kunnet kurere; de små sorte bjørne skulle være ret aggressive og deres bid farligt. Og så var der naturligvis kænguruerne, som der åbenbart er mange forskellige slags af og størrelser.

Akvariet skulle vi også besøge. Vi gik benhårdt efter at se hajerne, sø køerne, rokkerne og andre af havets større dyr. Vi sprang alle de små akvarier over med diverse fisk, søanemoner, blæksprutter og kom så til de store tunneller, hvor vi gik under vandet omgivet af glasvægge, hvor vi overvældet kunne iagttage de store dyr og kikke dem lige ind i øjnene. Ja, dykkere var der også, som var i gang med at rense glasset på den indvendige side; vi syntes de var ret modige! Men, viste det sig, hajerne var ikke af den menneskeædende slags. Området med akvarierne var mega stort – Den Blå Planet ved Kastrup er en lilleput sammenlignet med Akvariet i Sydney.

Så skulle vi være kongelige! Tæt på Wildlife Center ligger den restaurant, hvor Frederik mødte sin Mary: Slip Inn. Dér skulle vi naturligvis have en enkelt øl. Restauranten havde siden 2000, skiftet ejer, og var nu indrettet i mexicansk stil; dog fortsat enkelt og uprætentiøst, lige et sted vi kunne forestille os at kronprinsen ville falde for.

Nu var vi også godt trætte og mætte af oplevelser. Nogle valgte at gå hjem, mens andre tog en af myrerne (sådan hedder de grønne færger/havnebusser i Sydney) tilbage til The Rock.

En mindre gruppe havde tilvalgt Bridge Walking over Habour Bridge! Så sejt! Til lykke til dem!

Endnu en skøn dag, som senere på aftenen blev afsluttet på en restaurant lige nedenfor Operahuset; det helt rigtige sted at sige farvel til Sydney, som kun kan efterlade os med et positivt indtryk.

31. JANUAR, SYDNEY – Rotorua

Skrevet af Toos og Poul

Så var der tid til at tage afsked med Sydney. Vi mødtes kl. 5.15 til endnu en fantastisk morgenmad. Bussen kørte kl. 5.45 til lufthavnen. På flyvepladsen tog vi afsked med Lone, der sammen med Synnøve og Anne Marie havde guidet os gennem Sydney. Hun skulle flyve til Melbourne for at starte Australien turen den 01.02.

Også på flyveturen til Auckland, var der en del turbulens. Vi kom dog godt over. Indrejsen gik fint for alle. Ingen havde problemer med snavsede vandrestøvler!

Her mødtes vi med vores sidste rejsefæller Kirsten, Vagn Ove og Marianne, der havde taget turen den anden vej rundt om jorden. Vi hilste på vores buschauffør Ewan og hans søn Matthew. Det var nye landskaber at se på. Flere steder var der vulkanske knolde, spredt gennem markerne. 

Imponerende var de vel 3 meter høje bregner og de mange vilde hvide og blå agapanthus – afrikanske skærmliljer, langs vejen.

Synnøve introducerede os for historien om de første nybyggere, der måtte rydde et tæt buskads for at få landbrugsjord. Vi så mange store flokke af køer, der hele tiden skifter græsningsområder. Dagen har været lang og mange af os fik sig en lur på køreturen ned til Rotorua.

Efter at vi havde fået vores lejligheder, gik vi over til Peppers Cafe, hvor vi fik en udmærket middag. For vores vedkommende afsluttede vi dagen med en tur i polbadet, der hører til vores lejlighed. Vi havde ingen problemer med at falde i søvn!

1. FebrUAR, Rotorua

Skrevet af Preben og Henny 

Vi spiste morgenmad kl. 7.15 så vi var igen tidligt oppe, efter endnu et dejligt morgenbord mødtes vi ved receptionen kl. 8.30 for at haere kiwi te kaubga maori tewhakarewarerewatangaoteopetauaawahuao hvilket betyder: besøge Maori landsbyen som i daglig tale kaldes Whakarewarewa eller bare Whaka. 

Undervejs fik vi historien om Hans Falk (1777-1873) der som ganske ung rejste hjemmefra for at tage ud at sejle, da han ikke havde erfaring med sejlads tog han navneforandring til Phillip Tapsell og da tapsel betyder sejl lykkedes det ham at få hyre, han endte således på New Zealand hvor han startede en handelsby ved Bay of Plenty hvor han bla. solgte våben og krudt til Maorierne. Han blev gift med en Maori prinsesse, men efter at have givet medgift til familien forsvandt hun, han giftede sig med endnu en prinsesse, men hun døde, som 50 årig giftede han sig igen og fik seks børn, den første var en pige, det var skik at kvæle pigebørn, men det lykkedes ham at forhindre dette. Han døde i krigen mod de hvide.

Vi fik en rundvisning i landsbyen af guiden Poul som skulle nedstamme fra Falk.

Der står ildelugtende varme svovldampe op af huller rundt om i landsbyen og i en sø kan man koge grøntsager i det varme vand og i nogle trækasser koger man kød, uden låg er temp. 50 grader og med låg 200 gr. det tager ca. 1 time at koge en kylling fra frost. Der er også et udebadeværelse som hver dag fyldes med varmt vand så beboerne kan få sig et dejligt varmt bad, der findes også et forsamlingshus hvor man kan dele nyheder og holde bryllupper samt begravelser. Udsmykningen på bygningen er udskårne ansigter hvor tungen ofte er ret dominerende. Der bruges 3 farver rød for kærlighed, sort for døden og hvidt for livet efter døden. Der findes to kirker i byen, for ca. 150 år siden skulle man finde ud af hvem der var katolikker og hvem der var kristne, det foregik på den måde at høvdingen sagde at dem der stod til højre for ham skulle være katolikker og dem til venstre kristne.

På turen gennem byen så vi to store gejsere.

Kl. 11.15 blev der vist et show med sang og dans på Maorisprog.

Kl. 12.00 spiste vi Hangi mad, kylling på noget oksekød, dertil sød kartoffel, majs, gulerod samt lidt kål, desserten var chokoladekage samt kaffe.

Om eftermiddagen blev vi kørt til det Polynesiske bad i Rotorua. I 1878 blev præsten father Mahoney helbredt for sin reumatisme ved at bade i vandet på stedet, det rygtedes og der blev opført en badstue af træ på stedet. Den nuværende badeanstalt er opført lidt væk og vandet bliver så pumpet dertil. Badet har 5 bassiner med vandtempertaturer på henholdsvis 38, 39, 40, 41, og 42 grader Celsius.

Det var ikke alle der var med i badet, Poul skulle have mudderbad og massage. Eila, Heidi og Lisbeth skulle til Hobbiton, så det skriver de selv om.

Aftensmaden indtages igen på Peppers Cafe, helstegt lam med diverse tilbehør, is til dessert samt kaffe og Bailey. 

Hobbiton

Skrevet af Eila, Heidi og Lisbeth. 

Turen startede ved Hobbiton Movie Set shop, Fenton street.

Vi havde en times kørsel, før vi landede i “The Shire”, som er Instruktør Peter Jacksons fantastisk skabte filmscene til Hobbitten og Ringenes Herre.
I 1998 fandt Peter Jackson dette sted, da han var i gang med at afsøge NZ for det ideelle område til byen. Massiv jord -og vejarbejder gik igang og den New Zealandske hær bidrog bl.a. med maskiner og arbejdskraft til etablering af byen. 39 Hobbit huller blev skabt. De fleste, som kunstige kulisser, uden noget bag ved dørene.
I byen indgår også en sø med bl.a. klokkefrøer. De små væsner ga’ lydfolkene visse udfordringer under nogle optagelser. Så en tobenet frø (frømand) måtte i vandet og fjerne de små midlertidigt – de blev selvfølgelig sat tilbage.

På hele turen rundt i Hobbiton havde vi en guide med, som fortalte små historier og finurligheder om byen. Vi måtte kun gå på stierne – ikke betræde græsset. Overalt hvor vi kom, var gartnerne i gang med at vedligeholde og beplante.

I filmen bliver “The Green Dragon Inn” brændt ned – men da Peter ikke var tilfreds med billederne i kassen, blev denne scene taget om 6 gange, før den er hjemme. (Stor genopbygning hver gang).

Det var stort at stå i en verden, vi ellers kender fra filmlærredet – så bliver lugte og lyde helt virkelige. Filmen bliver med garanti set med helt nye øjne næste gang.

Sluttede den fantastiske tur i det forunderlige Hobbiton af med Ginger ale beer i “The Green Dragon Inn” – mums den øl smagte af mere…..så vi hjembragte selvfølgelig en “fyraftensøl” til værelse nr. 18 – pigekammeret.

Vi var så heldige, at buschaufføren kørte helt hjem til døren på Alpine Motel.

2. Februar, rotorua – Tongariro

Skrevet af Tove og Palle. 

Vi startede dagen med en dejlig engelsk breakfast kl. 7.30.
De fleste var mødt før tiden for at være klar til de nye spændende oplevelser.
Farvel til et par gode dage i Rotorua og Alpine Motel.

Første mål var Ohinemutu Village, som er maorilandsby, som ligger direkte ned til Lake Rotorua og var den første i området.
Denne var mere velholdt, end den vi besøgte i går. Besøget skete uden lokalguide denne formiddag.
Byen har været ledet af en magtfuldt nu afdød dronning, som har betydet, at byens eksistens synes sikret.

Videre går turen mod Huka Falls.
Inden vi nåede hertil underholdt Synnøve med en masse tal omkring New Zealands stigende kvæg- og mælkeproduktion. Danske landmænd har dog stadig en større mælkeydelse pr. årsko.
New Zealand har verdens største mælkepulver eksport til Kina.
Landbruget er langt fremme i miljømæssigt, måske foran Danmark.
Vi blev endvidere fortalt om de første bosættelser, som skete på New Zealand for ca. 800 år siden. Landet blev kaldt “landet med den lange hvide sky” En større indvandring skete til landet i 1300 tallet fra Havariki iflg. Maorierne.

Fremme ved Huka Falls står vi ud af bussen og mødes af en enorm cikade-koncert. Vi kom ned til vandfaldet, og der blev taget en masse billeder fra alle vinkler.
Vandet kan bedst beskrives “Ice-Blue, Snow-White”. Der løber 220.000 liter vand pr. sekund igennem, hvilket kan fylde et olympisk svømmebassin på 12 sekunder.
Vi var nogle, der var ved at undersøge cikadens udseende.
Pludselig opdagede vi en cikade på ryggen af Kent, som svarede til beskrivelsen via google. Fotograferne stimlede omkring Kent til cikaden fløj igen.

Næste stop var Lake Taupo, som er New Zealands største sø og stammer fra et udbrud fra en supervulkan for 26.500 år siden.
Søen er bl.a. kendt for fiskeri og vandsport, bl.a. verdens næststørste ironmand.
Vi gik langs søens kant, hvor der var golf fra bredden til en ponton ude i søen, hvor man skulle prøve at få “hole in one”. Hans Peter og Mads gjorde forsøget, men det blev kun lige ved og næsten. Imens havde Synnøve og Anne Marie købt ind til en dejlig frokost.

I bussen var borde, kasser med bestik, kopper, kaffekander og alt, hvad der skal bruges til en frokost. Disse blev båret frem til parken.
Der blev udpeget et madhold, som fik anrettet maden på et ta`selvbord.
Vi nød maden og resterne blev pakket sammen og tilbage i bussen.
Hele frokostseancen tog 1 1/4 time, hvilke Synnøve synes var tilfredsstillende i forhold til, det var første gang, holdet skulle samarbejde omkring frokosten.

Efter et fotostop – med super flot udsigt, går turen til The Park Hotel i National Park.

Der kom et spørgsmål i bussen, hvad de flotte prudgræsser hedder – det er Toytoy, som er en slægt af 5 arter af høje græsser, som pryder det meste af New Zealand.

Herefter fik vi fri indtil kl. 19.45, hvor vi fik en dejlig 3-retters menu og blev orienteret om morgendagens strabadser.

3. Februar, MAORI KULTURDAG

Skrevet af Eva og Eigil. 

Vi tog rimelig præcist afsted fra hotellet igennem et flot landskab, hvor der var et stort område med nyplantede træer.

Derefter samlede vi Mat op, da han denne dag skulle være vores guide rundt en flot sø i nationalparken.
Vi kom ind i skoven , hvor der blev fortalt om de forskellige planter, både almindelige og medicinske planter. Ligeledes fik vi fortalt om de forskellige dyr og ikke mindst om de skadedyr så som Possum, rotter og vildsvin. Vi havde en fantastisk tur rundt søen .

Efter den tur skulle vi ud til Maorierne, hvor vi blev inviteret ind med en maoriansk skik, hvor der blev snakket frem og tilbage, om vi var venner eller fjender.
Efter, at vi var blevet godkendt som venner, blev vi inviteret indenfor og hilste på dem ved at trykke næser.
Efter denne specielle ceremoni fik vi en fantastisk god frokost. Ved afslutning af denne frokost kunne vi tage en morfar på forskellige madrasser.
Derefter blev vi inviteret ind i deres specielle rum “ Marei “, hvor vi fik fortalt om deres kultur.

Så var det tid til at se, hvordan vores aftensmad blev forberedt i en jordovn. Vi så blandt andet, hvordan de havde opbygget jordovnen med træ og vulkansten. Det tager 3 timer at varme jordovnen op. Efter opvarmningen lægges kød, kartofler og budding ned i ovnen. Herefter blev der lagt folie, vådt hessian og til sidst et klæde. Nu bliver der skovlet jord oven på, og så står det der i 4-5 timer. Dette blev til en god aftensmad.

Herefter blev vi inviteret ind til en virkelig god forestilling af skolebørn, som gjorde det så fantastisk godt, at vi fik et ekstra nummer.
Efter opvisningen blev vi inviteret på en lækker “Hangi- aftensmad”.

Så var det tid til at tage afsked med alle, som havde givet os en god dag.

4. Februar, TONGARIRO NATIONAL PARK

Dagen er opdelt i to hold:

Hold 1:
Skrevet af Margrethe og Jens Peter 

Vi var 7 fra holdet, som valgte at gå turen på 19,4 km (Tongariro Alpine Crossing):

Lisbet, Lis, Kent (som fejrede sin fødselsdag med os på bjerget), Vagn Peter, Marianne, Jens Peter og Margrethe.

Efter en tidlig morgenmad sendte Anne Marie os afsted mod Tongariro Nationalpark. Vi var godt forsynet med madpakker og masser af vand.
Vi blev ført over bjerget af to dygtige bjergguider Matt og Hori.
Inden afgang bad Matt en bøn for os alle om en god og tryg tur. Vi skulle holde øje med, hvad bjergene sagde. Hvis vi ikke var velkommen skulle vi vende om. Han bad om, at der skulle passes på hans familie, som vi nu var en del af.
Vejret og bjergene viste sig fra en god og smuk side. De første 5 km gik som en leg, men så kom “TRAPPERNE TIL HIMLEN” (998 trin).
Så kom åbenbaringen. En fantastik ubeskrivelig smuk natur. Da vi kom helt til tops, blev det fejret med en fælles jubel.
Efter den allerførste del af nedstigningen gennem løs grus, holdt vi en velfortjent frokostpause ved en smuk sø i den smukkeste solskinsvejr. Nu fulgte en smuk vandretur over et vulkankrater og nedstigningen fortsatte.
Efter et af vore mange toiletstop foreslog Matt en ruteændring over et “forbudt” område. Det var med et par ekstra udfordringer, og undervejs så vi et krater med kogende vand og masser af damp. Så gik det atter nedad.
På hele turen fik vi en fyldig orientering om bjergenes natur og tilblivelse, vulkanudbrud mm.
Alle kom godt og sikkert igennem turen ført af vores dygtige guider. Efter 10 timers vandring nåede vi målet.

For 5 af os ventede der nu en fantastik flyvetur over Tongariro Nationalpark.

Visse oplevelser kan ikke beskrives med ord og billeder. Dagens oplevelser var en sådan.

Hold 2:
Skrevet af Toos 

Så stod vi op til endnu en flot dag. Efter morgenmad kørte vi til Tawhai falls, hvor vi mødtes med Tom og Tamari. Tom startet med at sige en morgenbøn, som er en hyldest til skaberen med tak og ønske om at beskytte bjergene, træerne, planter og dyrene. Vi sang herefter vores morgensang.

Tamari og Tom fortalte om vigtigheden af 2 buske i maorikulturen.

  • Flaks har meget stærke fibre og bliver brugt til vævning af tæpper, tasker, og til reb. I Toms barndom blev det bl.a. brugt til at at fiske ål og krebs. Rødderne bruges i naturmedicin. De er gode til at rense tarmsystemet.
  • Manuka har vi hørt om tidligere. Den har en god effekt på betændelser.

Så gik vi først en kortere tur til Tawhai vandfaldet. På turen så vi mange lyngplanter. De blev indført af Skotterne og betragtes som en skadeplante, som man gerne vil have udryddet, fordi de spredes for meget.

Herefter kørte vi til Whakapapa Village, hvor vi gik en vel 6 km tur gennem åbent landskab med flot udsigt til M. Ruapehu og gennem områder med buske og småtræer. Vi gik til Taranaki falls. Undervejs så vi mange ukendte planter, bl.a. Whei whei weka, der ligner poten til fuglen weka.

En del af os var ud at flyve over vulkanerne, vi andre slappede af og spiste vores madpakker.

Inden vi blev kørt tilbage til hotellet var vi inde i Tongariro Parks Visitor Center, hvor Tamari fortalte om maorierne og specielt hendes stammes skabelseshistorier. Historien kan læses af udskæringer, de har lavet på søjlerne af deres maree.
Hun fortalte historien om 4 vulkaner, der kæmpede om en kvindelig vulkan. De kæmpede indtil et bjerg gav op og flytte så lang ud mod solopgange den kunne nå inden solen stod op (da bjerge kun kan flytte sig om natten), et andet bjerg flyttede mod solnedgangen mod vest. Tilbage var 2 vulkaner, den ene vulkan fik slået toppen af, den anden blev utroligt vred, mens vulkanen som var flyttet mod øst hele tiden kikkede sig tilbage og græd. Floden der render nedover symboliserer tårerne, der blev fældet.

Tamari fortalte, at hun tilhører Thupaweretorastammen, der tilhører bjergene, søen og deres første høvding Te Heuheu Horonuku. Høvdingehvervet nedarves og består nu af 28 slægtled.

Derefter gik vi hen og så på et kort over Tongariro hvor Tom og Tamari fortalte og turene der er blevet gået de sidste par dage, samt lidt om området.

Herefter kørte vi tilbage til vores hotel til afslapning.

Dagen afsluttet med en afskedsmiddag med Tom og Tamari og Matt og hans kone.

5. Februar, Tongariro – Masterton

Skrevet af Kirsten og Erik. 

Efter en utrolig hyggelig aften hvor vi tog afsked med Tom, Tamari og den øvrige Maorifamilie er vi nu startet turen mod vores næste opholdssted i Masterton.

I bussen blev vi som sædvanlig godt informeret om dagens program og fik ret hurtigt indtegnet vej 4, 3 og 2 ind på rutekortet.
Synnøve der er lidt af fortællekunstens mester gav en flot beskrivelse af de smukke abeloneskaller der tidligere blev brugt som øjnene på Maoriernes Whaka. I dag er skallerne fredet og må kun samles hvis de skyller op på stranden.

Dagens første stop var egentlig tænkt som et toiletstop med viste sig ret hurtigt mere spændende end som så. Byen Raetihi var en næsten tom/uddød guldgraverby hvor stort set alle butikker, kontorer og banker var tomme, ja selv jernbanen, hotellet og arresten var lukket.
Området er nu ved at ændre sig til et større landbrugsområde hvor vi flere steder ser store marker med kartofler, gulerødder og korn. Flere steder var mejetærskeren igang mens får og kreaturer bare passede sig selv.

Turen fortsætter nu gennem det utrolig smukke og varierede landskab og endnu engang bød Synnøve på en overraskelse idet frokosten ved Dudding Lake blev ændret til et helt fantastisk besøg hos Karen og Jens i Whanganui. 

Synnøves bekendtskab med dette utrolig par har sine rødder i Oksbøl hvor de alle tre har haft gymnastikken som en stor del af deres liv. For 55 år siden flyttede Jens og Karen til New Zealand hvor de slog sig ned i Whanganui. Jens som radio/tvmekaniker og Karen hjalp de børn der havde det lidt vanskeligt i skolen. De har helt igennem været aktive mennesker der både har startet gymnastikhold og været initiativtagere til at få hævet en gammel hjuldamper der havde ligget på bunden af Whanganui floden i mange år (den sejler i dag turistfart på floden og er den verdens næstældste kulfyrede hjuldamper.) Frokosten blev en af dem man sent vil glemme: To fantastiske spændende og energiske mennesker der med egne hænder og evner har skabt et rent paradis på jord. En have så stor smuk og inspirerende at selv dem med hang til hængekøjer bliver nødt til at rejse sig og gå rundt for at opleve roen, hvis de da ikke lige foretrækker en tur i svømmepølen medens fårehunden Las rendte rundt om bassinet for at holde styr på flokken.
For dem der hellere ville motionere var der også en lille hjemmelavet golfbane hvor Lisbet iøvrigt fik hole in one (tillykke). På samme måde var huset et sted hvor man mest havde lyst til at blive, men tiden var desværre sådan at vi var nødt til at fortsætte rejsen sydpå for at besøge Mt. Bruce Wildlife Center.
Men stor tak til Karen og Jens for deres store gæstfrihed.

Turen til Wildlife Centret, der i størrelse er 10 kvardratkilometer, var en ret stor oplevelse hvor vi skulle se både Tui, Kakafuglen og flere andre, men det der måske interesserede mig mest var nu nok Kiwien. Alene det at vi havde hørt at den kunne blive op til 55 år gammel og ægget alene vejede 20% af fuglens størrelse gjorde den speciel.
Kiwien der er et natdyr, var vi så heldige at se gå rundt i centrets natmørke rum, men som om det ikke var nok fik vi også set den hvide Kiwi som ikke er en albino, men simpelthen bare en kiwi der har besluttet sig for at give forskerne grå hår i hovedet (Der findes kun den ene i hele verden).

Fra centret var der kun en kort køretur til Hotel Coptorne i Masterton hvor vi blev indlogeret i værelser som grever og baroner. Heldigvis skal vi allerede videre i morgen da deres skønne køkken disker op med både mad og desserter så badevægten i givet fald skulle gemmes af vejen når vi kommer hjem.

Tak for endnu en dejlig dag.

6. Februar, Masterton – Wellington – Picton

Skrevet af Kirsten, Vagn Peter & Marianne 

Efter et dejligt morgenbord, gik turen mod Wellington. Wellington blev New Zealands officielle hovedstand i 1865 efter Auckland, der havde været det siden 1840.
Grunden til at hovedstaden blev flyttet fra Auckland, var primært for at få hovedstaden tættere på sydøen og guldminerne. 
Byen er opkaldt efter den engelske hertug Wellington, der vandt slaget ved Waterloo. Idag er der ca 390.000 indbyggere.

Ditlev Monrad, som var med til at udarbejde det første udkast til grundloven i Danmark, havde hovedansvaret for Danmarks politik under 1864 krigen. Da Danmark tabte 1864 krigen, valgte Monrad at udvandre med familien til Pamerston North i New Zealand. Monrad og familien valgte i 1869 at flytte tilbage til Danmark. Han nævnte altid selv, at det havde været en god tid i New Zealand, men hans kone nævnte altid at tiden i New Zealand havde kostet en masse tåre.

Efter Monrad kom 13 danske familier til New Zealand i 1872. De blev lovet guld og grønne skove. På det tidspunkt var det meget eftertragtet at rejse fra Danmark på grund af fattigdom, men de havde ikke regnet med den udfordring der mødte dem i New Zealand. Nord for Masterton ligger Dannevirke, som var det stykke jord danskerne fik tildelt. De skulle selv rydde det og bygge noget af jernbanen mellem Wellington og Auckland. Det var svært arbejde og livsbetingelserne var hårde, men det lykkes alligevel. Der var ingen læger de første 20 år, derfor måtte danskerne samarbejde med maorierne og benytte sig af natur medicin. Idag er der ca. 5.500 indbyggere i Dannevirke.

Idag d. 6 februar er New Zealands nationaldag, hvor englænderne i 1840 underskrev Waitangi traktaten. Englænderne var lidt tøvende over for at lave en traktat med maorierne, da der ikke var problemer imellem dem. Men da franskmændene prøvede at overtage New Zealand, så gik det stærkt for englænderne. James Busby tog hertil, med ingen penge, for at indgå en aftale med maorierne og fik en traktat underskrevet med 25 høvdinge. Dette var dog ikke nok, så englænderne sendte i stedet kaptajn William Hobson, der fik traktaten underskrevet af 45 høvdinge. En af disse høvdinge udråbte sig selv som konge. For at modvirke en overtagelse af den engelske magt i New Zealand, sendte man Waitangi traktaten ud til afstemming til alle 500 høvdinge. Der var 2 versioner af traktaten. En på engelsk og en på maoriernes lokale sprog. Der var en del forskelle i disse 2 versioner. I den engelske version stod der bl.a. at England havde total autoritet i New Zealand, hvor der derimod stod i Maori versionen, at englænderne kun havde regeringsmagten, men at høvdingene havde den lokale magt.
For 14 dage side, blev det vedtaget, at den jord, som blev taget fra maorierne, skal enten gives tilbage eller betales for. Disse forhandlinger startede for 30 år siden, hvor Toms bedstefar var en af forløberne til de første forhandlinger.
Da vi ankom til Wellington tog vi på Te Papa museet, som har en kopi af traktaten hængene. På musset kunne man også se opstandelsehistorien om New Zealand, alt historie om Maorierne, historier om immigranterne der kom til New Zealand og meget andet.

Derefter gik turen til færgelejet. Ved ankomsten til færgen havde bussen nærkontakt med en vejbane markering. Det gav ikke den store ødelægges på bussen, men endte dog med en lille bule.
Kl. 14.45 sejlede vi fra Nordøen til Picton på Sydøen. Sejlturen foregik i blæsevejr og der var en del søgang den første del af turen. Indsejling til Sydøen var utrolig smuk, hvor fjorden var omringet af grønne bjerge. Sejlturen tog 3 timer.

Kl. 20 fik vi dejlig aftensmad og derefter gik folk til ro. Vi skal overnatte på vores motel i Picton i 2 dage.

7. Februar, Marlborough Sound

Skrevet af Mie, Per, Susanne og Ejvin. 

Morgenvækning kl. 6.oo for den “hårde” kerne, den mindre “hårde”kerne kunne sove længe, helt til kl. 7.00.

Efter morgenmaden hos Gina var grupperne klar til at udforske Queen Charlotte Sound.
Turen gennem “skærgården” helt fantastisk med skumsprøjt med den lille jettaxa.

Toiletterne hos damerne var overbooked!!!.

Første stop ved Ship Cove, her lagde kaptajn Cook til i 1777 og blev der i 100 dage – ham så vi desværre ikke.

Næste stop for den “hårde” kerne var resolution Bay Capinordic hvor den 10 km lange rute ventede forude- samtidig med at den øvrige gruppe slappede af med 3,5 km.

Solen skinnede -fantastisk udsigt – vandet rislede – hårdt for de “gamle” lemmer, men de fantastiske naturoplevelser var alle strabadserne værd.
Synnøve gik foran i et passende tempo og viste sin respekt for naturen, som blandt andet kom til udtryk ved, en tysk gruppe fik følgende påtale “man muss nicht de vogeln futeren, das ist verboten”.

Begge grupper nåede frem til Furneaux Lodge – men desværre ikke uden uheld, idet én af de erfarne vandrere snuplede, og kom slemt til skade med armen, ØV. Vandreturen sluttede med en kold øl og en lækker kyllingesalat.

En dejlig dag med god motion, gode hyggelige samtaler på tværs – der understreger en god harmoni i gruppen.

8. februar, Kaikoura – Christchurch

Skrevet af Mie – Per – Susanne og Ejvin. 

Morgenmad og afsked med Picton og Restaurant Gina, (Synnøve fik et smukt rødt silketørklæde i afskedsgave, matchende til hendes legendariske røde trøje).

Vi blev opdateret vedrørende Margrethes indlæggelse, der har vist et lidt kompliceret brud som kræver operation, vi forventer at Margrethe og Jens Peter, via fly støder til selskabet en af de første dage.

Fra bussen ned af østkysten oplever vi, at man med henblik på vildtpleje udrydder et større område med piletræer og pinjetræer som Englænderne tidligere har plantet.
Et dansk islæt i byen Nelson, her har der for år tilbage bosat sig en meget dygtig dansk guldsmed, der blev kendt overalt i området, det medførte at han fik til opgave at producere ringe til Ringenes herre.

Vi kører videre mod Kaikoura, hvor vi besøgte Peter Yelands store og veldrevne vingård, her er man på forkant med udviklingen, økologisk og bæredygtig produktion er synliggjort ved at grise og høns fortærer affald fra vinstokkene for senere at give gødning til vinstokkene, der er i øjeblikket forsøg med musik til vinplanter og høns, det tegner til at væksten øges, både med større druer og æg.
Vingården beskæftiger 120 faste medarbejdere og 200 løsarbejdere og producerer ca. 24 mill. Flasker rød og hvidvin om året, Sauvignon blanck alene udgør ca. 43% og Pinot Noir udgør 17% af gårdens samlede produktion.
New Zealand producerer årligt 235 millioner lit. Vin på landets 700 vingårde, hvilket svarer til 1 % af verdensproduktionen.

Vi tager afsked fra dette flotte område med vinmarker, inden busturen fortsætter presses “citronen og agurken” for at bruge Synnøves ordvalg (toiletbesøg).

Skøn tur langs østkysten, hvor vi ser oprydningsarbejdet efter jordskælvet i 2016, man fornemmer hvor stor skaden var, klipperne er presset op fra undergrunden, det har bevirket at vandet er sunket ca. 1 m. Ny turistattraktion er opstået, tusinde af brunpelsede sæler har indtaget klipperne, i havet er hvaler, delfiner m.v. så småt ved at indfinde sig igen efter jordskælvet og tsunamien.

Fish and Chips og (et glas juice) SKULLE indtages med fingrene, Synnøve er ikke til gafler.

Næste indtryk, besøg hos fåreavler Peter som viste teknikken i fåreklipning, samt et indblik i uldens anvendelse og økonomien deri.

  • Dronning Elisabeth har besøgt New Zealand 10 gange, lyder ikke af meget. Landets økonomi er god, men har dog ændret sig på grund af jordskælvet i Christchurch, flere penge bruges til jordskælvsramte.
  • Socialpolitiken ligner meget den danske model, folkepension er fra 65 år.
  • Årslønnen ligger i gennemsnit på 50.000 dollar, skatten er fra 10,5 – 33 %.
  • Forskellen mellem rig og fattig er blevet større i de senere år.

Vi nåede frem til vores overnatningssted Hotel Elms i Christchurch, efter en dag med lang bustur og nye indtryk.

Vi takker Anne Marie for tilliden og giver trygt videre til de næste.

9. februar, Christchurch – Twizel

Skrevet af Toos og Paul 

Efter endnu et overdådigt morgenbord sad vi i bussen kl. 8.15.

Ewan kørte os til Christchurch centrum, hvor vi gik en tur i byen.
Først så vi på ødelæggelserne efter jordskælvet i 2011, som ødelagte mange bygninger i og omkring Christchurch. Jordskælvet var 6,3 på Richterskalaen. Der omkom 185 mennesker. Bogen, der gik rundt i bussen senere viste, hvor voldsomt, det var. Vi så Kathedralen, som byen har haft svært ved at bestemme om den skal genopbygges eller ej. De har vist nok i år bestemt sig for genopbygning. Også på andre bygninger kunne vi se skaderne. Byen er under genopbygning og virker hyggeligt at være i.

Vi gik en tur i den flotteste botaniske have, vi har været i. Mange store gamle træer, farverige blomsterbede, bl.a. hortensiaer og roser.
Flere gik i Canterbury museum, som lå ved siden af. Desværre så vi kun lidt af det. Vi kunne sagtens have brugt mere tid til begge dele.

Kl. 10 forlod vi Christchurch. Vi kørte et langt stykke gennem et flad landskab – landbrugsområder med kun få huse. Vi så de store vandingsanlæg på de store græsmarker. Det var klart solskinsvejr, så vi kunne se bjergene i horisonten.

Synnøve fortalte, at kun 25% af befolkningen på 4,6 millioner indbyggere bor på Sydøen. Landet blev selvstændigt i 1947, men anerkender dronning Elisabeth som landets dronning. Hovedernæringskilder er landbrug, turisme og filmindustri.

Efter knap 2 timers kørsel kom vi til Tin Shed, hvor damerne gik på indkøb af mange forskellige flotte uldvarer hos 3 søde ældre damer.
Herrerne stillede an med frokost i den hyggelige have, hvor vi kunne gå rundt og se på forskellige dyr og i et lille område, der var plantet til med New Zealandske vækster.

Kl. 14 gik turen videre til Lake Tekapo. Landskabet skiftet til bjerglandskab. Vi kom nærmere og nærmere the Southern Alps.

Lake Tekapo er en knald turkisfarvet gletsjersø, fantastisk flot syn med snebeklædte bjerge på den anden side.
Vi så statuen med fårehunden, en hyldest til hundene og alt det arbejde de laver.
Vi var inde i den lille hyrdekirke – Church of the good shepherd, hvor vi sang morgensangen mens Jørn spillede orgel.

Så var det ikke langt igen til Twizel. Vi fik et kort øjeblik se toppen af M.Cook.

Kl. 19.30 var der en lækker middag. En time senere kom Margrethe og Jens Peter, der havde taget den lange køretur i lejet bil fra Blenheim hit.
Godt gået! Dejligt, at de er sammen med os igen.

Det har været en rigtig god dag igen, vi glæder os til gåturen i morgen.

10. februar, Mt. Cook

Skrevet af Lisbet og Jørn 

Dagens tur var til Mt. Cook. Dejligt at vi igen var fuldt hold.
Vi var heldige med vejret, idet det var varmt solskinsvejer og næsten vindstille.

Turen gik ind i dalen mod Mount Cook som ligger i New Zealand Alpine område med gletchersøer som farves af med stenmel og sten fra gletcherne, så vandet er lysegråt.
Der findes i alt 48 ruter til toppen af bjerget, der er 3.755 m højt. Vores guide Ant, fortalte at det tager 3 dage at komme på toppen og 3 dage ned.
Bjerget har til dato krævet 250 dødsofre og der er 70 personer på bjerget der ikke er kommet ned.
På vandreturen ind til gletchersøen, hvor der var isskulpturer fra gletscherne, skal man via 3 store hængebroer over de brusende gletcherfloder.
Sir Edmund Hillary der jo som bekendt var den første der besteg Mount Everest har trænet sine færdigheder her på Mount Cook.

Med lokale guider blev vi opdelt i 3 vandrehold der efter planen skulle gå hhv. 12 km , 6 km, og 3 km. i det naturskønne område medens Mount Cook smilede til os fra en næsten sky fri himmel.
Undervejs oplevede vandreholdene ret kraftige kastevinde så hattene måtte spændes lidt ekstra. 2 måtte dog sige farvel til deres kasketter.

Hold 1 gennemførte de 12 km i stor stil i løbet af små 4 timer.
Hold 2 der kun skulle gå til hængebro 2, tog også hele turen – FLOT.
Hold 3 lod sig også lokke af det fine vejr og gik helt til bro 2.

Herefter kørte vi med bussen til frokost på Old Mountainers Cafe og kl. 14.00 gik det i roligt tempo ud mod Tim’s Farm for at se på en af NZ største kobesætninger der har været oppe på 6000 køer, dog nu noget mindre efter noget sygdom i besætningen (trommesyge).

En pragtfuld dag der vil ligge længe på nethinderne.

Skrevet af Synnøve og Anne Marie

Efter en dejlig tur ind til gletcher sø ved Mt. Cook i dag, var der nogle der gik til vaskemaskinerne for at vaske støvet af tøjet, imedens der var fire friske, der gik på golfbanen ved hotellet og havde en god match i 2,5 time inden vi skulle til middag.

Under middag var der fælles fødselsdag sang for dagens fødselar.

11. februar, Twizel – Dunedin

Skrevet af Henny og Preben. 

I dag fik vi lov til at sove længe, der var først morgenmad kl. 7.30 og afgang mod Lake Benmore kl. 8.30.


Undervejs fik vi fortalt om kanalsystemet og besøgte den næststørste dæmning i NZ, denne blev opført fra 1958 – 1965.
Hvert sekund strømmer der 3.400 kubikmeter vand igennem de 6 turbiner som driver generatorer der udvikler 540 megawatt pr. time.

Vi kørte igennem landbrugsland, hvor vi så mange merino får og store kvægbesætninger samt store vandingsanlæg.
Undervejs så vi også mange campingpladser, nogle mere organiserede end andre, men alle lå flot ned til de mange søer som vi passerede.

Vi fik også lige sunget morgensangen, indtil videre har vi haft fantastisk flot vejr.
Efter et lille toiletstop i Kurow fortsatte turen mod Elephant Rocks, hvor vi med fantasien til hjælp så elefanter, leguan, krokodille og et andehoved, andre har måske set noget helt andet.

Undervejs passerede vi en fabrik hvor man bearbejder sandsten som anvendes til dekoration på huse. Da vi kom længere sydpå var der områder med grøntsagsproduktion.

Frokosten, Fish and Chips med salat blev indtaget ved Moeraki Boulders.
Efter spisning var der “fri leg” på stranden for at besigtige de mærkværdige store runde sten, som ingen åbenbart ved hvordan opstår, de største er 1-2 meter i diameter, vi så en som lignede et skildpaddeskjold. Der var også en på vej ud af skrænten, iflg Synnøve var den der ikke sidste år.

Videre på vej mod Dunedin kørte vi igennem Palmerston, som er en gammel guldgraverby, derefter var landskabet meget kuperet frem til Dunedin, hvor vi kørte op til Signal Hill 300 meter over havet, hvor der er en flot udsigt over byen samt Otago halvøen.

Da vi var i god tid besøgte vi Botanisk Have, medens Ewan og Anne Marie købte ind.

Det er igen et fantastisk overnatningssted, maden ligeledes i top, der kunne vælges mellem kylling og lam til hovedret, desserten var Brownie med is.

12. februar, Dunedin – Otago Halvøen

Skrevet af Heidi, Lisbeth og Eila 

Efter at have viget for de rige – der skulle have alle kufferter omrokeret for at finde kortet – og en forankørende bus som havde taget kegler – kom vi godt afsted i Ewan’s ekspres med kurs mod Baldwin Street, hvor alle mulighederne var for at morgenmaden kunne falde helt til bunds. 

Den stejle gade blev forceret i forskellige tempi, men vi kom op.
Den 350 m lange betonbelagte gade er den stejleste i verden.
Med sine 35% stigning slår den Kidsvej i Vejle, der er 25%.
Rekorden på at komme til tops er på under 2 min.

Morgensangen blev næsten sunget i samme luftlag som fuglene.
Vi kommer sikkert på youtube, da flere andre turister fotograferede/filmede os.
Vi var så dygtige, at det udløste et diplom.

Next stop University of Otago.
Vi gik en skøn vandretur imellem de smukke gamle bygninger, akkompagneret af Synnøves fortællinger.
Universitetet er fra 1869 – et af de smukkeste i verden og New Zealands ældste universitet. De smukke gamle bygninger er dekoreret med amaroo sten.
I dag er der 20.000 studerende, det har et internationalt ry især p.g.a Otago halvøens flora, fund og geologi. Derfor er 10-15% af eleverne udenlandske.
De mange studerende er velintegrerede i byens puls.

Og det var så i dag, på vores studie-Walk, at vi ikke var helt påklædt…… regntøj, hvor var regntøjet?….men pyt det var “just a drop”.
Resten af dagen skulle vise sig at få topkarakterer, også ift vejret.

Turen gik videre til den smukke gamle banegårdsbygning (bygget i 1878).
En meget fotograferet bygning – rummer utrolig smukke mosaikker indenfor.
Inden kigget indenfor i banegården sang vi lige lidt igen….har jo hørt, det skulle være så sundt at synge…..denne gang blev det til en fødselsdagssang.

Så var det et par timer til fri leg i div. butikker……monstro et par stykker, eller en anelse flere, fandt vejen til uldbutikken.

Kirken St Paul’s Cathedral havde i dag også fødselsdag – 100 år.
En meget speciel ting ved denne kirke var døbefonden. 
Den stod lige til venstre ved indgangen, fordi at kirkegængerne skulle døbes, inden de kom ind i kirken.
Prædikestolen var utrolig smuk. Lavet af Amaroo Stone og ben i Green Stone.
Orglet anses for et af de bedste i New Zealand med sine 3400 piber.

Tilbage på hotellet, hvor der ventede en god frokost buffet og en lille pause, hvor der kunne pakkes ….. regntøj mm til vores guidede tur på Otago halvøen.

På vores køretur ud mod Albatrosserne, kørte vi igennem vådområder og så en masse dyreliv fx. Sporvibe, stylteløber, sorte svaner, strandskader, sort stylteløber, paradisgravænder, høge, skestorke, pukeko og kiwimåger.

Et fantastisk air show ventede os ved Royal Albatross center.
Lige præcis i dag virkede det som om, at de majestætiske fugle med deres vingefang på 3 m, havde valgt at vise hele deres repertoire.
Svært at beskrive det vi oplevede – det var FANTASTISK! Vores guide og Anne Marie, måbede begge over, hvor aktive de store fugle var.
Et meget sjældent syn vi var vidne til.
Når ungen letter første gang, går der 5 år, inden den igen sætter sine ben på landjord. Den kan opnå en topfart på 115km/t – den kan flyve temmelig langt på en optankning ….gad vide om den også har lavet en service aftale.
Allerede efter denne forestilling var vi dybt imponeret og taknemmelige over at ha’ fået lov til at opleve dette.

Busserne kørte videre mod pelssælerne, som næste destination.

Nedstigningen gik mod børnehaven.
Masser af sælunger boltrede sig i de sikre omgivelser bagved og på klipperne.
Ungerne havde små legegrupper spredt ud over området.
Jævnligt udsendte de kald til deres mor, hvorefter de legede videre.
Børnehaven vokser hurtigt, da hunnerne, ca. 8 dage efter de har født, parre sig igen – 242 dage senere er der unger igen.
Hannen kan veje op til 185 kg og hunnerne kan veje op til 50 kg.
Wau igen!

Sidste skue – de store søløver og de guløjede pingviner.
Vi fik instrukser om at følge guidens fodspor nøje. Da vi er i området på dyrenes betingelser.
På gåturen langs vandet kom vi temmelig tæt på de store dyr.
Søløverne er meget uforudsigelige og dette oplevede vi.
Flere gange var der optræk til nærkontakt, hvor vi på guidens anvisninger trak os.
Den store han forsøgte at holde ro og orden i den lille flok, når teenagerne blev for uregerlige.
Hannen kan blive op til 3 m lang og veje op til 450 kg
Hunnen kan blive op til 2 m lang og veje op til 190 kg – den er lysere i pelsen end hannerne.
Levetid op til 25 år.

Vi krøb i skjul – hvorfra vi så en lille flok pingviner, der stod og ventede på, at resten af flokken kom sikkert i land.
De brugte ventetiden på at fordøje noget af deres fangst, inden de skulle op af skrænten og møde deres sultne unger.
Et par pingviner forsøgte landgang, men en stor søløve stod klar. Pingvinerne tog flugten og fløj henover vandet – den flyvende torpedo i aktion. Wau igen….
På vej tilbage fik en af guiderne gang i fodsålerne og løb for at redde en pingvin fra en søløves gab….den klarede nu selv ærterne og svømmede væk.
To stk søløver spærrede stien for os og vi måtte finde alternativ rute, for at komme op fra stranden.

Dagen igennem var præget af, at vi gerne ville ha’ mere og mere af de vidunderlige øjeblikke i samværet med de fanatiske dyr.

Vi kørte tilbage til hotellet fyldt med eftertænksomhed og taknemmelighed.
A Walker on The Wildside

13. februar, Dunedin – Invercargill

Skrevet af Kirsten, Vagn, Peter og Marianne

“Vi er på vejen igen, vi skulle lige en tur på vejen igen, ud at se hvordan landet ligger hen, dig og så min kære følgesvend”

Vi har brugt det meste af dagen i bussen og vi tog afsked med Dunedin kl. 8.30.
Vi startede dagen med en fødselsdagssang for Lis, morgensang, dagens rute på kort og gennemgang af det dyreliv vi har set indtil videre.
Vi har bl.a. set kiwien, skovduen, Kakapo’en, Tui’en, den Guløjet Pingvin, Konge Albatrodsen og mange, mange flere.

Hotellet i Dunedin havde ved en fejl frosset vores madvare til frokosten ned, så vi måtte proviantere i byen Milton.
Dette er også byen hvor 2 veje, 1 fra Dunedin og 1 fra Invercargill, som angiveligt skulle være mødtes. Men på grund af fejlberegninger var man nødsaget til at lave et sving i Milton, for at de 2 veje kunne mødes.

Vi var på Ewans hjemmebane og dette kunne godt mærkes, da han havde en masse gode historier at fortælle om området, hans opvækst og hans arbejdsliv.

Første foto stop var ved vandfaldet Purakaunui Falls, som er et vandfald der falder i 3 trappetrin.
Vandfaldet er 20 m. For at komme dertil gik vi igennem en flot, gammel urskov.

Vi kørte ad Catlins ruten, som både er navnet på floden og skoven. På dansk ville vi kalde den “Margerit Ruten”.
Det var en utrolig flot tur, hvor vi også fik at vide at der langs ruten er 72 vandfald.
Der blev besluttet i 1975, at man ville bevare urskoven, og der har derfor ikke været bebyggelse siden.
Der er et stort dyreliv, bl.a. er der 84 arter af havfugle.

Andet fotostop var ved Florence Hill Lockout, som var et smukt udkigspunkt ud over kysten.

Vi spiste frokost i det fri i Waikawa. Et hold friske mænd og kvinder dækkede op med rød og hvid ternet duge, samt snittede og skar det købte mad fra Milton.
Med fyldte maver og godt veltilpas var alle klar til en “morfar” i bussen. Der var en times kørsel til Bluff, så det passede perfekt med en pause.

Bluff er det sydligeste punkt på New Zealand, som vi kunne komme til.
Det er ca. 2.500 indbygger og de lever primært af at producere aluminium, lave kunstgødning, samt udskibning af træ.

Vi tog til Bluff Hill Lockout, som er et udkigspunkt over byen, samt til Stewart Island.
Der bor 350 mennesker på Stewart Island og 80% af øen er under national beskyttelse.

Derefter tog vi ud til fyrtårnet (Stirling Point), hvor der også var en sjovt vejviser-skilt.
Til London var der 18.985 km, så der er meget langt hjem! Vi var kun 4.810 km fra Sydpolen.

Nu var tiden kommet til, at vi skulle besøge Ewans hjem og hans familie i Invercargill.
Vi fik kaffe og småkager i garagen og havde frit adgang til deres hus og toilet.
Han viste stolt sin familie og sin nye bil frem.
Det var interessant at se et privat hjem på New Zealand, som er anderledes indrettet end derhjemme med en lille stue, hvor der kun kunne stå en sofa og familiens billeder samt medaljer.
Vi skal mødes med familien igen i aften.

Endnu engang tak for en dejlig varm og solrig dag.

14. februar, Invercargill – Doubtful Sound

Skrevet af Bodil og Mads Krog 

Efter en meget varm nat er temperaturen nu 18 grader og let regn – ganske behageligt.

Efter morgensang i bussen fortalte Ewan lidt om priserne i NZ.

  • 800 m2 jord koster 100.000 NZ$
  • Forsikring på bil og hus 178 NZ$ 
  • Per måned Vand, renovation og kloakering 580 NZ$ 
  • Per kvartal Benzin ca. 2 NZ$ Diesel ca. 1,5 NZ$ 
  • Konsultation hos lægen 60 NZ$ for 10 min.
  • Tandeftersyn og tandrensning 100 NZ$
  • På landsplan er den gennemsnitlige årsløn mellem 45.000 -50.000 NZ$ 
  • Indkomstskatten er mellem 10,5% – 33%.
  • Kommuneskat eksisterer ikke.

Levestandarden er altså lavere i NZ end i Danmark.

Desværre er NZ langt nede på OECD´s liste når det gælder børnevelfærd.
NZ har fx. en af de højeste selvmordsrater for unge mellem 15 – 19 år, og ca. 265.000 børn lever i fattigdom.
Undervisning er gratis, men skoleuniform som koster mellem 500 – 1000 NZ$ skal forældrene selv betale.
Ligeledes skal forældrene selv betale når børnene skal på lejrskole og ture.

NZ har heller ikke det samme sociale sikkerhedsnet som i Danmark ved fx. arbejdsløshed.

Sundhedsvæsenet er indrettet som i Danmark, med den forskel, at der er delvis brugerbetaling.
80% betales af det offentlige, de 20% af brugerne.
Det er dog muligt, at tegne en sundhedsforsikring.
Det er gratis, at blive indlagt på sygehus i forbindelse med ulykke – også for turister.

Så nåede vi til Manapouri i silende regnvejr og HURRA endelig kunne vi bruge det regntøj vi havde slæbt rundt på i 14 dage.

Lake Manapouri – “ det sørgmodige hjerte “ eller ROTO-UA “ the rainy Lake “.
Søen er 42 km2 og på det dybeste sted 440 m.
Søen ligger ca. 180 m over havets overflade.
Lake Manapouri er den eneste port til Doubtful Sound

På båden spiste vi vores medbragte sandwich, og heldigvis på grund af regnen var der mange smukke vandfald.

Vores kaptajn på båden, en hyggelig en af slagsen, tog det ikke så højtideligt med sejlplanen.
Han var stolt over at kunne vise os så mange vandfald som muligt, og han sejlede helt tæt ind til dem og lavede fotostop.
Som tak lavede vi vores “ danske HAKA “

For enden af Lake Manapouri ligger Manapouri Kraftværket, som er bygget 250 m under jorden.
Kraftværket leverer 80% af sit strøm til aluminiums smelteværket i Bluff, 171 km borte.

Vi gik i land ved kraftværket og efter at alle havde taget “ bad” i “ killed “, for at undgå de genstridige sandfluer, var vi klar til at blive guidet over Wilmot Pass i bus.

Wilmot Pass blev bygget mellem 1963 – 1965.
På det højeste punkt er den 671 m over havet.
Vejen er den dyreste vej i NZ, 2 NZ$ Per cm.
Oprindeligt blev vejen bygget for, at man kunne transportere materialer og maskiner til kraftværket.

Vi kører gennem tempereret regnskov – Te Wahipounamu – “ The place of The greenstone “ eller Fiorland Nationalpark, der er NZ største nationalpark på 21.000 km2.
Nationalparken kom i 1990 på UNESCO’s verdensarvsliste.
Fiorlandet er det fugtigste område i verden med gennemsnitligt 200 regnvejrsdage om året med 8000 – 11.000 mm regn.

Når man kører gennem regnskoven bliver med mødt med en exploration af grønne nuancer, smukke gamle mosbeklædte træer og 200 forskellige bregnearter.

Vel ovre passet kommer vi til Doubtful Sound, på Maori PATEA.

Regnen er stoppet og solen skinner.
Hvis “ Paradis “ findes på jorden må det være her.
Her er så smukt, så smukt, at det næsten tager pusten fra en.
Naturen er fuldstændig uspoleret.
Og selv om regnen er stoppet er der stadigvæk brusende vandfald, der vælter ned fra lodrette bushklædte klippesider.
På trods af navnet er Doubtful Sound en 40 km lang fjor, og over 400 m dyb.

Ombord på skibet Fiorland Navigator, hvor vi var på overnatnings Cruise blev der straks serveret suppe og kaffe.

Herefter var der forskellige vandaktiviteter, nogle sejlede kajak, andre i motorbåd med guide, vi kom helt tæt ind til klipperne og guiden fortalte om vegetationen.
Der var 3 fra gruppen der tog en dukkert i fjordens kolde vand 15 grader.

Derefter sejlede kaptajnen ud af fjorden og lavede et U-turn i det Tasmanske Hav, forbi klipper med pelssæler.
Fantastisk tur i det skønneste vejr.

Middagen var ubeskrivelig fantastisk og betjeningen på skibet ligeså. 

De fleste af os sov i 4 mands kahytter med køjesenge og jeg har hørt at der var mange der snorkede.

15. februar, Manapouri – Queenstown

Skrevet af Lisbeth, Eila og Heidi 

Efter en rolig og stille nat på fjorden, vågnede de første ved 5 tiden, for at kunne gå på dækket, og nyde stilheden, inden hele banden (72+ besætning) vågnede.
Efter forlydende var det en nat, uden de store torsk blev trukket i land. Så forholdsvis friske, gik vi endnu en dag på fjorden i møde.

I morgenens stilhed kunne vi høre naturens egne lyde – inden den blev brudt af motorens rumlen, skramlen fra kabyssen og menneskelige verbalitet.
Morgenlyset brød igennem, stadig i tørvejr – det holdt ikke helt ved.
Men det betød kun, at vi så endnu et naturfænomen i form af skyernes omkransning af bjergene, i lav højde.

Vi blev beriget med et besøg af en bottlenose delfin og dens kalv. Nogle var endda heldige, at se flere af disse fanatiske dyr.

En meget bevægende oplevelse var, det da kaptajnen slukkede for skibets motor og alle vi to benede formåede at tie stille i 5 min.
Alle naturens lyde fremstod helt klare og en oplevelse af ydmyghed strømmede atter igennem os.
Tak for at vi blev mindet om det, der omgiver os – og hvad vi skal passe på.

I dag fulgte vi stilheden op med vores dejlige morgensang – andre passagerer og besætningen tilkendegav deres glæde over vores bidrag til mødet med en ny dag.
End ikke himlens dråber og nødvendigheden af regntøj holdt os tilbage.

Da vi ventede på at gå fra borde, satte Jørn sig til klaveret og spillede “ Raindrops keep falling on my head” – ikke en eneste var i tvivl om sammenhængen.
Det udløste sang og klapsalver – så alle gik fra borde med et smil på læben.

Vi fik startet en bølge af farvel håndtryk til besætningen – som de øvrige passagerer heldigvis fulgte op på.

Samme vej “hjemover” – først med junglebussen, igennem de grønne nuancer – en anelse bleget og diset af regnskyerne.

Vi ankom til mellemstationen, hvor vi skulle ombord på den næste båd.
Her var tiden inde til endnu et lag spray. Vi må igen konstatere, at lugten og smagen stadig ikke har forbedret sig.

På den anden side af Lake Manapouri stod vores allesammens Ewan, klar til at køre os mod Queenstown – vores sidste hotelby på denne fantastiske tur.

Vi fik en let frokost (pizza) inden vi kørte mod Queenstown.

Undervejs fortalte Ewan om egnen, vi kørte igennem – facts og legender.

Endnu en fantastisk dag på øen.

16. februar, Queenstown – Arrowtown

Skrevet af Lillian

Efter et herligt morgenbord med den flotte udsigt over Lake Wakatipu, var vi igen på farten.

I dag skulle være en helt særlig dag for mig og jeg var ret spændet på, om jeg ville kunne gennemføre mit forehavende. Mere om det senere…

Lidt om Queenstown: 

  • Oprindeligt kom Maorierne her for at hente jade, som de brugte til værktøj, våben, smykker og som betalingsmiddel.
  • Senere kom guldgraverne. 
  • Byen blev grundlagt i 1860`erne af William Rees. 
  • Den legendariske James Cook har navngivet byen, fordi han syntes at stedet var så smuk og en dronning værdig.

Busturen gik først til Arrowtown.
Det er en meget spændende by med alle de velbevarede huse.
Især var det spændende at høre om de ca 50 kinesiske guldgravere, der blev udnyttet og henvist til de dårligste forhold.
Vi så de huse, som de havde beboet og måtte undre os over, at det var muligt at overleve en vinter her.
Museet var bestemt også et besøg værd!
Der er også mange forretninger med varer af høj kvalitet.
I dag er her ca. 3.000 indbyggere.

På den videre tur i bussen fortalte Synnøve om skolesystemet, som på mange områder ligner det danske og som endda også delvis overgår det vi kender hjemmefra.

Vejret var, som det har været på hele turen, med os, så vi kunne nyde det hele udendørs.

Vinsmagning på Gibbston Valley med efterfølgende frokost med lækre oste fra den tilhørende ostefabrik.
Selve rundvisningen var meget informativ. Vi var både i vinmarken og i vinkælderen.

Og så komme vi til min store udfordring: bungyjump.
Allerede da vi planlagde turen vidste jeg, at det var noget jeg ville prøve. Men tør man, når man står der og kigger ned i dybet…?
Vi var tre, der havde meldt os på banen: Vagn Peter, Marianne (far og datter) og så mig. De to førstnævnte skulle springe sammen og de kom afsted før mig.
Marianne var noget nervøs, men de klarede begge springet uden problemer. 

Da det blev min tur, var jeg selvfølgelig noget spændt, men stadig helt opsat på forehavendet.
Da jeg stod på kanten med elastik om anklerne kom sommerfuglene i maven – faktisk en hel koloni…
Den unge gut, som talte ned til springet, gav mig et lille puf i ryggen, for at signalere, at nu kunne jeg springe.
Der trak jeg ligegodt et lille skridt tilbage – bare lige så jeg fik sjælen med i springet. Og så tippede jeg ud over kanten og faldt 43 meter ned.
Nøøøj hvor var det fedt. Jeg grinede mega højt hele vejen ned, og da jeg blev hentet ned i gummibåde var min første indskydelse: det skal jeg prøve igen.
Den oplevelse kan jeg leve højt på længe.
De som ikke sprang, havde heppet på os og stod parat med skulderklap og “sejt gået”, da vi kom op. Tak til hele banden!

Efter hjemkomst til Queenstown var resten af eftermiddagen til fri disposition.
Det var rart at spadsere gennem byen og have lidt fri til bare at slappe af.
Man bliver helt glad af at sidde og nyde et godt glas vin og have tid til at nyde dagen.

Om aftenen havde vi og tre andre par bestilt bord på en restaurant på havnen. Her var udsigten fantastisk og maden ok.
Nok en fantastisk dag.

17. februar, Skippers Canyon

Skrevet af Birgit og Verner 

Sidste hele dag i New Zealand, og den skulle udnyttes, så der var allerede morgenmad kl. 7.00.
Vi vågnede op til skyet vejr, koldt ca. 6 grader og vindstille.
Morgenmaden var som på hele turen fantastisk: Yoghurt, frugter, mysli i flere afarter, ost samt engelsk breakfast.
I dag skulle vi høre mere om guldgraverne og udfordres i et par Quenstown aktiviteter.

Vi pakkede rygsæk til aktion-dagen med håndklæde, badetøj og vand.
Kl. 8.00 var der afgang i 2 små busser til Skipper Canyon.
Undervejs fortalte chaufføren i vores bus om hvordan den hvide farmer, William Rees, var gået 300 km fra Dunedin for 150 år siden til Queenstown.
I Queenstown fandt et område, han godt kunne lide. Herefter gik han tilbage til Dunedin og købte jorden af regeringen.
Han tog sin familie og dyr med til Queenstown, hvor han byggede en lille farm. Dvs. han gik 900 km af små uvejsomme stier igennem landskabet.
I 1862 kom guldgraverne til byen, da det var rygtes, at der var guld her. 
Så W. Rees fik besøg af 5.000 guldgravere, der boede på hans lille farm. 
Regeringen mente at W. Rees ikke kunne beholde jorden, så de ville have den tilbage, og gav ham en erstatning på 10.000 rigsdaler. 
Så kunne regeringen tjene penge på at udstykke i små jordlodder til lykkeridderne.
Efter 4 år var de fleste guldgravere taget videre, hvorefter regeringen indbød kinesere til at grave guld.
Det fandt de ikke meget af, men så blev de sat til at lave vejen op til Skipper Canyon, med hakke og skovl og dynamit. Det tog 25 år.

Vores tur op til stedet, hvor vi skulle starte River Rafting, tog ca. 1 time og undervejs fortalte Synnøve også om PeTer Anholm, fra Fole, der som 21 årig også ville prøve lykken som guldgraver.

På vej op drev de fleste skyer væk, og der blev flot solskin, og vi så en luftballon i luften.
I 1950’erne blev vejen udvidet opad, så man også kunne komme op til skiterrænnet længere oppe i bjergene.

Vi gjorde nogle stop undervejs, hvor vi fik udpeget Morthers Port fra filmen Ringenes Herre.
Flere scener i filmen var optaget her, ligesom nyere film også er optaget her.
Faktisk har NZ en stor filmindustri, fordi de har så fantastisk et landskab at filme i.
KJ, som hjælper med at det praktiske til filmselskaberne fulgte os på turen.
Og han kendte rumlen, for pludselig mente han, at nu skulle vi synge morgensang, og det gjorde vi så.
Efter landbruget og turistindustrien kommer filmindustrien ind på tredjepladsen i indtjening i New Zealand.

Vi fik også lov til at gå lidt på vejen med en bus foran og en bagved, så var vi nogenlunde sikret mod andre biler/busser.
Fantastisk at se, hvordan kineserne for 150 år siden med dynamit, hakke og skovl lavede vejen.

Da vi kørte videre fortalte chaufføren, at nu kom vi til ridse-bus-corner-hjørnet.
Havde vi højdeskræk, skulle vi bare lukke øjnene, for det gjorde han. 

5.000 guldgravere skal også have en bar, så undervejs så vi resterne af Welcome Home Hotel, hvor ejeren havde annonceret efter den grimmeste barpige, så håbede han, at han kunne beholde hende. Men der var en guldgraver, der løb med hende.
Hotellet blev bygget i 1863, brændte i 1930, men blev genopført. I 1940’erne var alle guldgraverne væk, så hotellet blev solgt og revet ned.
I dag lever kun 5 familier i området.

Vi kørte igennem et fantastisk landskab, som skal opleves, for helt at blive forstået.
Dybe dale og høje, stejle klipper med mærkelige formationer.
Vi kom op til Winkys plads, hvor vi skulle bruge de næste timer.
Her var den gamle bro: The Pipeline Walkway, hvor udspringet til bungy jump var 102 m.
Det var første sted man lavede bungy jump, men den blev lukket for 10 år siden. 

KJ ville holde øje med vores ting, medens vi kiggede på det lille museum, og forsøgte at finde guld.
Det lykkedes for 10 af os, og Winky havde en lille plasticpose klar til de heldige.
Winky og hendes familie havde i 1960’erne samlet ting fra guldgraver- og landbrugstiden sammen, som vi kunne se på det lille museum.
Hakker, hestesko, ovne, spritflasker, gamle landbrugsredskaber og mange andre ting, som viste hvor primitivt, de må have levet.
Vanskeligt at forestille sig i dag. Winkys hus var tæt på museet, og hun havde indtil for få år siden boet uden el og vand, men klaret sig med en generator.
For 3 år siden havde hun dog fået tv.
Landskabet omkring Winkys land bar præg af guldgravning.
I et område kunne vi se, hvordan klipperne var blevet spulet, for at få guldet vasket ud.
Et andet sted var der masser af grus, som i 1980’erne var blevet bearbejdet med moderne maskiner, for at udvinde guld.
Uden det store resultat, så i dag er det næsten kun turister, der graver guld.

Efter en kold men solrig morgen, var temperaturen nu kommet højere op, og vi nød en frokost som JK havde lavet til os med salat, pølser og lam.
JK vidste godt at danskerne gerne ville have kaffe, så det havde han selvfølgelig også lavet.

Nu skulle vi i gang med river-rafting.
Vi fik en introduktion i påklædning: våddragt, sko, regnjakke, hjelm og redningsvest, og så kom vi i busserne for at blive kørt hen til startstedet.
En kort instruktion i, hvordan vi skulle agere i bådene, så blev vi alle 28 fordelt i 4 både, og så gik det bare nedad floden i det flotteste solskin, og med en fantastisk klar flod, hvor stenene var synlige på bunden.
Et sted kom vi forbi et sted, hvor guldgraverne for 100 år siden havde forsøgt at opdæmme floden, og herfra udvinde guld.
Maskinerne var fra Australien og som guiderne sagde, kunne de slet ikke holde til de store sten, som var i floden, så forsøget måtte opgives, men de store maskiner og pladerne er der stadig 100 år efter.

Vi fik også øje på nogle geder på bjergsiderne.
Vi havde fået styr på padlen – den kunne også bruges til at sprøjte de andre til med vand, meget forfriskende da vejret var rigtig godt.
Vores guide var god til at give os nogle hvil, så vi kunne nyde udsigten både opad og tilbage, når vi drev baglæns, samt selvfølgelig fremad, hvor vi med mellemrum dumpede ind i klippesiderne, og over store sten.
En fantastisk tur, hvor vi blev som børn igen, og pjaskede på hinanden, og råbte til hinanden, når nogle gik på grund.

Synnøve havde ikke sagt, at vi alle skulle i vandet, men pludselig ville guiderne ikke længere, fordi de ville tage billeder af os, når vi sprang i vandet.
Så det fik vi også prøvet fra en lille klippe.
Så drev vi med strømmen nogle meter, indtil vi blev trukket i land af guiderne og de andre rejsedeltagere.
Efter ca. 1 ½ time var turen slut, og vi steg i land, hvor Jet-boaten startede. Her havde 7 meldt sig til.

Verner fortalte:
Det gik bare derudaf med en 420 hk-motor.
Bådføreren lavede cirkler i luften med hånden, og bagefter gjorde han det med båden.
Det gik bare stærkt og var hylende skægt.
Så sejlede han fra side til side, så vandet rigtig kunne sprøjte, og da vi var helt oppe, sagde han, at  nu sejlede han tilbage med fuld fart, og vi skulle ikke tage os af, at vi ramte bunden, bare holde fast.
Og jeg skal love for at han sejlede stærkt.
Så var turen ovre, og vi blev kørt op til de andre ved Winkys plads, hvor JK havde lavet kaffe og kage til alle.

Vi sluttede af med at Synnøve fortalte lidt mere om Peter Anholms oplevelser som guldgraver, og vi takkede guiderne fra Family Adventure.
KJ havde lige en overraskelse til Synnøve en lagkage af vingummi med 7 lys, og så sang vi Happy Birthday for hende.
En fantastisk eftermiddag, hvor vi slet ikke havde haft tid til at tænke på, at i morgen går det hjemad.

Hjemad med bus, var der ikke nogle stop, men Synnøve udpegede dog bjerggorillaen i klipperne og vi så et par biler, som nok var ude at jage geder, for de måtte godt skydes.

Lidt inden kl. 19.00 skulle vi mødes på Synnøves værelse, til en lille overraskelse.
Vi kunne være på Synnøves værelse, hvis vi stod lidt tæt sammen og tog sengene i brug.
Synnøve og Anne Marie havde vin klar til os, og nogle havde også tænkt på chips.
Ewan sagde tak til Synnøve for mange gode år, som de havde rejst sammen og sagde også at vi havde været en god gruppe, hvor alle hjalp hinanden.
Så faldt Jørn i med en sang til Ewan og bagefter fik Synnøve også en lille sang.
Lillian havde lavet et ekstra vers til morgensangen, så vi sang hele morgensangen for Synnøve, og 4 vers lød således:

Nu er det snart den sidste gang,
Synnøve synger sin morgensang,
Her på New Zealand er det slut.
Har hun det mon fortrudt?
Dage med solskin, regnvejr og blæst,
Vi takker alle som vi kan bedst.
Kom bare alle op og stå.
Sig så hun kan forstå: (klap i lår – i hænder -sshhhhh)

Vi fik også afgjort Synnøves konkurrence, og Lisbet vandt nok engang, ligesom da hun fik hul in one ved Jens og Karen.

Kl. 19.30 var der afskedsmiddag på hotellet.
Vi fik en forret bestående af oliven og hvidløgsbrød med en dressing, som vi ikke rigtig fandt ud af hvad var, men det smagte udmærket.
Hovedretten var BBQ, græskarmos, sovs og 2 slags salat.
Salaten var kommen ind ved forretten, så den troede vi faktisk hørte til forretten men da den ikke blev taget ud, nød vi den også under hovedretten.
Udmærket BBQ og græskarmosen måtte de finde mere af, for den smagte forbavsende godt.
Til dessert fik vi et lunt stykke æblekage og kaffe/the.

Jens Peter takkede Synnøve og Anne Marie for alt hjælpen, da Margrethe kom galt afsted, og Ewans datter fik også en stor tak, fordi hun hjalp med at komme af med bilen i lufthavnen i Dunedin.
Poul var overrasket over alle sønderjyderne i gruppen, men han mente ikke det var så galt endda.
Det var svært at bryde op, men godt 22.00 var de første klar til at trække sig tilbage, for at fordøje indtrykkene fra den sidste hele dag i New Zealand.

18. & 19. februar, Hjemrejse

Skrevet af Anne Marie 

Så var tiden tiden kommet til at vi skal tage afsked med New Zealand.

Morgen startede med at pakke det sidste ned i kufferten og at gå til morgenmad.
Jeg startede lidt tidligere end resten af selskabet, da jeg skulle med et tidligere fly fra Queenstown.
Så morgenmaden blev indtaget i selskab med Ewan, Ngori og Synnøve.

Jeg kørte med taxi ud til lufthavnen og blev tjekket ind, de ville ikke sende bagagen direkte til København, derfor skulle jeg lige have lidt tid for mig selv i Auckland, til at få kufferten og få den tjekket ind igen.

Resten af gruppe indhentede mig i lufthavnen, så fik lige hilst på, inden jeg skulle flyve fra Queenstown.
Sikken en flot flyvetur op langs sydøens vestkyst, så man kunne se alle bjergene mega flot.

Jeg kan forstå på gruppen, at de var gode til at underholde sig selv, da der var én der mente, at de ikke havde sagt ordentligt Ewan.
Han havde simpelthen efterladt sin telefon i Ewans bus, så Synnøve måtte ringe til Ewan og få Ngori til at aflevere telefonen i lufthavnen til den heldige person og det gjorde hun med et dejligt smil.

Efter ventetid kom flyet et kvarter for sent afsted mod Auckland.
Det resulterede i at alle måtte gå meget hurtigt fra indenrigs terminale til udenrigs terminalen i Auckland.
Så var der lige pastjek og sikkerhedstjekket igen, inden der atter var gåtur ud til gate 15, hvor flyet til Singapore næsten var færdig med at borde, da gruppen kom.

Gruppe var vokset med to, da Bente og Jørgen fra gruppe 2, var stødt til os, efter de selv havde kørt rundt på den nordlige del af nordøen i 3 uger.
De havde først rejst med Stine og Gunnar på Sydøen op til Auckland. Så havde de haft en dejlig tur i bil på egen hånd.

Nu kunne alle slappe af og nyde flyveturen mod Singapore, en tur på 10,5 time.
Der blev set film, læst bøger og snakket for vi skulle holde os vågen til næste flyvetur.

Vel ankommet til Singapore, sagde vi farvel til Kirsten og Erik, som forlod os for at holde ferie i Singapore.

Nogle nød at få fødder og underben masseret i massagemaskinerne, men der var flere mænd der syntes at det var selvpineri at sidde i det apparat.
Der var en der hoppede ud af massagemaskinen efter få sekunder, andre holdt pinen ud til stor morskab for resten af gruppen.
Dem, der ville have jetlagpillen fik en sådan inden vi gik i flyet til Kastrup, for nu skulle der soves på den 13 timer lange flyvetur hjem.

Da vi kom ombord på flyveren, fik vi mad igen, dem der nåede det, inden de faldt i søvn.

Vi landede i Kastrup med et kvarter forsinkelse. Bente og Jørgen forlod os igen for at tage flyveren til Ålborg, vi håber at de nåede den.
Vi andre gik ned for at få bagagen. Susanne og Ejvins kuffert havde mistet et hjul på flyveturen til Sydney, fik en ny kuffert udleveret, så de måtte til at pakke om.
Da de var færdige med det, kunne de konstatere, at de manglede et stk. af deres bagage, øv mere papirarbejde, men det tog de nu med godt humør.

Vi fik sagt farvel til Lis og Kent. Vi andre forsatte ud i bussen.
Uha sikkert et regnvejr, nu blev der brug for regnjakkerne.

Bussen var dejlig varm og turen forsatte mod Fyn og Jylland.
Michael havde lavet kaffe og taget madpakker med fra Løgumkloster.
Rugbrøds madderne blev nydt med en øl eller vand og en kop kaffe.

Synnøve og jeg vil gerne sige jer alle tusinde tak for det altid gode humør, alle var der til tiden, når vi skulle afsted om morgen og ud at for opleve.
I var altid parate til at hjælpe med læsse bus, lave frokost eller bare slæbes.
I har været nogle nysgerrig og interesserede rejsedeltager, som har været en fornøjelse at rejse sammen med.
Vi glæder os til at se jer d. 3 april.