Færøerne 2023 - Vestjyske Seniorgymnaster

29. maj, Danmark – Thorshavn

Skrevet af Jakob Slot

Så oprandt dagen, Vestjyske Seniorgymnaster længe har set frem til!

2. pinsedag, den 29. maj 2023 kl. 14.30, startede bussen opsamlingen af vi forventningsfulde gymnaster og 2 ledsagere ved Rom Kirke.

I Videbæk holdt bussen et kort stop ud for Solsorten. Her var flagene gået på halv, idet Gert var død tidligere på eftermiddagen.

Kl. 17 ankom vi til Billund Lufthavn, spændte på, hvilke oplevelser den næste uge ville bringe. Her tog Synnøve imod og guidede os gennem lufthavnen.
Nogle af os fordrev ventetiden med buffet og fri bar i Amlet lounge.

Kl. 20 rullede flyet ud af startbanen. Efter knap 2 timers behagelig flyvning landede vi på Færøerne, hvor vi straks stillede urene 1 time tilbage.

I Vágar lufthavn tog Lone imod os. Herefter kørte Jón os til Torshavn ad Solja-ruten. Det var SÅ smukt.

Vel ankommet til Torshavn blev vi indkvarteret på Hotel Torshavn, et charmerende 100-årig gammelt hotel, beliggende i byens centrum ved havnen.

Et mindre, men pænt selskab, sluttede dagen af med en kort evaluering af dag 1.
Stemningen var fin, og konklusionen blev: ”Godt begyndt er halvt fuldendt”!

30. maj, Thorshavn – Kirkjubøur – Thorshavn

Formiddagen skrevet af Sinne & Kirsten

God morgen i Thorshavn!

Efter et dejlig morgenbord på Hotel Thorshavn gik vi på byvandring.
Første stop var ved den nye fiskeauktion, hvor, der normalt blev hold auktion,
men, nu skulle der betales for pladsen, så, det blev ikke meget brugt mere!!

Så gik turen til den gamle bydel med de skønne huse med græstage og birkebark som tagrender.

Vi så det Færøske Lagting. Herfra kunne vi spotte Skoleskibet Danmark som lå for anker.

Ved domkirken (som ikke var åben) hørte vi lidt om de mange forskellige
trossamfund – 17 i alt og der findes 163 kirker. Præsten og degnen skiftes til at holde
gudstjeneste.
Lone og Synnøve fortalte livligt om livet gennem tiderne bl.a. om forfatter og
maler William Heinesen som har skrevet ”De fortabte spillemænd” . Faderen var købmand og
hjemmet var nu en temmelig dyr restaurant. Fætteren Jørn Frands Jakobsen, som skrev ”Barbara”, blev også nævnt.

Vi ”hilste” på den nøgne og frysende mand, som, sad på bænken ved den gamle boghandel/cafe.
Han kunne dog glæde sig over det pyntede rækværk overfor.
Lidt længere oppe i byen kom vi forbi en meget flot smørrebrødsbutik og, det var ikke håndmadder – det lignede nærmest kager.

Efter en lille smut på hotellet ventede vores chauffør Jon for at køre os til Nordens Hus. Det var dejligt, for vejret var temmelig blandet med blæst/støvregn (der falder 1300 mm regn om året) og en anelse sol.
Besøget i det flotte kulturhus var spændende. Der var store sale og mødelokaler samt en cafe ”Systrar” i forhallen som er husets hjerte. Her er der benyttet møbler fra Finland, skifer fra Norge, træ fra Sverige, stål og glas fra Danmark. Udenfor huset står Bernhard Lipsøes humoristiske får.
Vi skulle ha’ givet en opvisning i Huset, men, det blev desværre ikke til noget. Ville ellers ha’ været super.
Nu går turen så videre til Kirkjubøur. På vejen ser og hører vi om tunnelen til Sandoy. Det er helt klart noget, der er tidsbesparende for transporten øerne imellem (der er 18), men, også en dyr løsning,
Inden frokosten skal nydes må der provianteres af drikkevarer, og, det blev der på Føroya Bjôr.
Medens Lone og Jon handler deler Charlotte og Niels Arne myslibar ud, så, vi skal selvfølgelig synge fødselsdagssang.
Da vi kom til Kirkjubøur fik vi lov til at spise vores dejlige sandwich i bussen. Der var bestemt godt gang i blæsten.

Synnøve viste os huset, hvor multi-kunsteren Trondur Patursson bor. En meget
kendt kunstner. Har f.eks. lavet udsmykning på Anker Fjord Hospice. Altid meget farverige.
Hermed er stafetten givet videre til næste dagbogsfører.

Eftermiddagen skrevet af Inge & Preben

Kirkjubøur helt mod syd på Streymoy og 13 km sydvest for Torshavn er Færøernes vigtigste historiske sted. I middelalderen var byen bispesæde og dermed Færøernes åndelige og kulturelle centrum. Bispesædet blev nedlagt i 1557.
Kirkjubøur skal have bestået af 50 huse, men de fleste blev skyllet væk af en storm i 1500-tallet.

Først besøgte vi Mariakirken bygget i 1111 og stadig i brug som sognekirke. I 1200-1300-årene var den Færøernes domkirke.
Altertavlen malet af Sámal Joensen-Mikines er eneste udsmykning. Maleriet viser en robåd med fiskere i stormvejr og Jesus, der stilner stormen, så redning kommer.
Midt i den østlige kirkevæg ses et hul, hvor spedalske kunne stå udenfor og lytte til gudstjenesten.
Kirken er senest blevet renoveret i 1960-erne og er i nordisk klosterkirkestil.
Det var højtideligt, da hele gymnastikholdet stod i kirken og sang ”Dejlig er jorden”.

Den gotiske Katedralruin Magnus-katedralen også kaldet Muren ligger lige ved siden af sognekirken. Byggeriet skete omkring år 1300 og det er uvist om katedralen nogensinde blev færdigbygget. I dag står den som en ruin med 1,5 m tykke mure af basalt og med gotiske vindues-åbninger, som stræber mod himlen i en spids. Katedralen er bevaringsværdig.

Overfor de 2 kirker ligger Kongsgården, hvor familien Patursson har boet i 17 generationer.
Den velholdte sorte kongsbondegård med røde vinduesrammer og græstag er en af de ældste beboede træhuse i verden. Underetagen på den ældste del er bygget af kampesten og var til dyrene. Den stammer fra 1000-tallet og er i dag museum.
Historien fortæller, at gården stammer fra Sognefjord i Norge, hvor den er taget ned og genopbygget bjælke for bjælke.

På vej tilbage til bussen mødte vi 5 unge mennesker fra Søværnet. De havde fri og var sejlet fra Torshavn i en gummibåd, som tilhører inspektionsskibet Hvidbjørnen.

Vi holdt en lille pause i den flotte store ventesal. Der kører jævnligt busser til Kirkjubøur.
Længere oppe ad vejen bor glaskunstneren Tróndur Patursson.

Vores bus kørte os nu til startstedet for de 2 vandreruter. På vej dertil så vi, at man er i gang med at bygge en tunnel under havet til Sandoy på 10,6 km. Den koster 1,3 mia kr. og skal være færdig i 2024.

Vi kunne vælge mellem 2 vandreruter: 7 km over fjeldet eller 4 km langs elven til Torshavn.

Synnøve var turleder på den lange vandretur over fjeldet. Ruten var afmærket med varder. Det var en god, men hård oplevelse at vandre op ad fjeldsiden. Vi havde meget modvind 14-16 m/sek. og holdt derfor nogle pauser, så vi kunne få vejret igen. Vi havde heldigvis fået udleveret vandrestokke, de var en god støtte over fjeldet, som var på 230 højdemeter.

Der var en flot udsigt til øerne Koltur, Vagar og Hestur. Vi så små planter, fugle, får og passerede et par indsøer. Den største sø ”Det indiske ocean” er opkaldt efter en indisk læge, som ved et uheld badede i søen, der leverede drikkevand til Torshavn.

Vi så også en talerstol, der er bygget af sten, den er blevet brugt til folkemøde i 120 år.
Efter ca 2,5 time var vi i Kirkjubøur og blev hentet af bussen. Jón kørte os til Hotel Torshavn.

Lone var turleder på 4 km-turen. Det var en dejlig vandretur langs elven, hvor der gror mange engkabbelejer. Området bliver flittigt brugt som ”skovbørnehave”, hvor børnene leger i elven og spiser madpakker ved små borde og bænke.
Flere steder er der små kartoffelmarker, hvor tørv på ca 10 cm tykkelse bliver gravet op, så bliver kartoflen lagt og tørvet lagt ovenpå med græsset nedad. På Færøerne kan der ikke dyrkes meget andet end kartofler og rabarber.
Vi kom forbi mange får med lam samt gæs og ænder, der gik ved privatboligerne. Vi så også på aflejringerne på fjeldsiden, som kaldes hamre.

Her er mange flotte malede huse beklædt med træ og tag af enten bølgeblik eller græstørv.
Vi kom også forbi en fin strand, som har været brugt til grindehval-fangst.

Vi gik under en flot ny bro, videre til et flot sygehus og ned til havnen med skibsværft. På havnen så vi en skulptur af en Færøkvinde, der vasker en fisk. Når kuttere kom ind, blev der sat flag op og alle kvinder kom til vaskepladsen. Fiskene saltes og tørres efter de er blevet vasket.

Da denne gruppe kom tilbage til Torshavn tog vi forbi en Irish Pub, fik de fleste fik lyst til en Irish coffee at varme sig på.

Kl. 19.30 fik vi en dejlig 3-retters Thai-menu på Hotel Torshavn.

 

31. maj, Thorshavn

Formiddagen skrevet af 

 

Eftermiddagen skrevet af Sonja og Willy Hald

Efter frokosten i idrætshallen i Vágur gjorde vi klar til opvisning med opvarmning og en let gennemgang af øvelsessammenhængen. Tiden var lige ved at smutte for os.
Gæsterne begyndte – uventet for nogle af os – at ankomme og pludselig fik vi travlt m.h.t. opvisning. Knud kunne pludselig ikke finde sin hvide skjorte. Mærkeligt. Vi havde kort forinden haft skjorterne fremme.
Alle mændene undersøgte deres tasker og vi fik besked på at kontrollere, om vi havde vores egen skjorte, hvilket alle havde, bortset fra Knud. Et par minutter efter blev den fundet !! i Knuds taske. Alle slappede af.


Da vi ankom til hallen kunne Jakob ikke finde pigerne, som havde ”gemt” sig i et lokale. Viste sig at være lige over for mændenes.
Jakob kiggede forsigtigt ind gennem nøglehullet til det han troede var pigernes lokale. Døren gik – hvad laver du Jakob??


Efter opvisningen, hvor der var 62 tilskuere, dansede vi færøsk kædedans med sang til, sammen med de fleste tilstedeværende færinger. Sangen bestod af rigtig mange vers, som en forsanger hele tiden førte an i.
Kæden snoede sig i forskellige former, så vi snart var tæt på dem i modsatte side af kæden, og snart længere fra. Dansen bestod 2 sideværts skridt til venstre og 1 til højre. Dette gentog sig hele tiden.

Efter dansen var der stort kaffebord med snak med færingerne og underholdning med sang ved Hans Jacob Hjelm, en kendt sanger på Færøerne.


Vi forlod Vágur og kørte til Sumba gennem en 3,2 km lang tunnel fra 1997. Et flot sted.
Vi fortsatte til Akraberg, det sydligste punkt på Færøerne. På vej ud til Akraberg måtte bussen på grund af de snævre veje hen til en børnehave for at vende.
Vi gik en kortere strækning ud til fyrtårnet på Akraberg og var der kl. ca. 1630. Højeste punkt på stedet var 640 m over havet.
Længere ude i havet kunne vi se et skær. Lone og Synnøve fortalte mange ting under vejs, bl.a. at der fandtes 163 kirker på Færøerne, og at der fandtes 17 trosretninger.
Vi forsatte mod Hvalba til udsigtspunktet Grins fjæl. Undervejs kom vi forbi Trongisvágur, hvor der var en kort strand, hvor færingerne af og til fangede grindehvaler.
Kort efter kørte vi gennem den 2050 m lange Hvalba tunnel fra 2021. Grins fjæl var et flot og majestætisk udsigtspunkt.


Vi forlod udsigtspunktet og kørte til Drelnes, hvor Smyril færgen afsejlede kl. 1845.

Så havde vi 90 minutters sejlads foran os før vi ankom til Torshavn. Under sejladsen blev vi bespist med dejlig kylling med tilhørende pomme frites og andet tilbehør. Desserten bestod af ris a`la manda.
Efter aftensmaden blev vi inviteret op på kommandobroen på skift samt ned i maskinrummet på færgen. Begge dele var meget interessante.
Der blev stillet mange spørgsmål begge steder. Det var i det taget en dejlig tur til Suduroy.

Kommet i land i Torshavn gik turen videre nord på til vores nye hotel i Gjógv. Kort efter Torshavn kørte vi ind i den ret nye 11.250 m lange undersøiske tunnel fra 2020. I tunnelen findes jordens eneste undersøiske rundkørsel.
Det var en flot ingeniørværk at iagttage og en smuk belyst rundkørsel udført af kunstneren Trondur Patursson. Vi fik en ekstra tur rundt i rundkørslen inden vi svingede ud af i retning mod Strendur og Skálafjørdur.

Vi fortsatte videre nordpå mod Funningsfjørdur og til Funningur. Herfra kørte bussen ind på en etape med rigtige serpentiner sving, hvor bussens forende af og til var næsten ude over afgrunden.
En smuk vej til Gjógv, som lå på den anden side af fjeldet.
Ved ankomsten var der en smuk solskinsbelysning af fjeldet over for Gjógv. Byen lå et rigtig flot naturmæssigt sted. Vi fik tildelt annekset med værelsesnummer A09.
Vi gik trætte i seng efter mange skønne indtryk.

1. juni, Thorshavn – Vestmanna – Gjógv

Formiddagen skrevet af Anni & Kristen

Vi stod op ved 7-tiden, til den mest fantastiske solskinsmorgen – ingen blæst. DEJLIGT. Var i hovedhuset at få morgenmad. Lone og Synnøve nåede ikke at få varme blødkogte æg. Vi var mange, der skulle have kaffe/ te og de måtte hente flere stole.
Vi gik en tur rundt i Gjógv. For nogle år siden blev der givet tilladelse til at byggemodne 16 nye grunde og de er bebygget, der kommer nok ikke flere.
Man kan kun købe et hus her, hvis man har relation til området, for at hele bygden ikke skal blive købt op af ”de rige familier”.
Priserne er høje, et hus til nedrivning har kostet 2,4 millioner kroner. Der er p.t. 29 fastboende og resten af husene bliver brugt til weekend- og ferie huse.
Den gamle skole benyttes ikke længere, bruges nu til forsamlingshus, slæbestedet bliver heller ikke brugt mere, men naturen er meget flot. Vi beundrede de 500 m. høje fjelde, hvor søpapegøjerne boede, deres føde er brislinger, så godt havet er så tæt på.
Vi var oppe at sidde på Kronprinsesse MARY’S BÆNK, som er lavet af Kristian Joensen, som var et bysbarn, men som døde den 29.6.2020.
Vi sluttede formiddagen af med en fin anrettet frokost i det grønne, som Lone og Synnøve stod for. FLOT FLOT VEJR.

Eftermiddagen skrevet af Bodil & Henry

Efter endnu en fin frokost i det fri – denne gang på solterassen over bygdens naturhavn – var der tilbud om vandretur på fjeldet eller rundt om Gjógv.

Fjeldruten bød på stejle stigninger i starten, men med små pauser undervejs kom alle godt igennem, og kunne nyde en fantastisk udsigt, se havets forskellige farver i lys og skygge og følge bygdegruppens vandring som små prikker i det fjerne. Turen langs fjeldkanten kan ikke anbefales til folk med højdeskræk, når der er mere end 200 meter lodret ned, hvor man står. Efter opstigningen gik turen gennem et højmose-agtigt område med vandhul til fårene og god græsning. Nedturen fra højderne foregik i zig-zag kurs efter grundige anvisninger fra Synnøve, som var turens guide.

Imens tog bygdegruppen en længere tur rundt om Gjógv ad stier og småveje, mens Lone fortalte, og alle forsøgte at holde øje med flokken (og det var ikke primært fårene denne gang) på fjeldkammen.
Sidst på eftermiddagen samledes alle på terrasserne i det dejlige solskin til en velfortjent øl og snak om turene.

Aftenen bød på færøsk kulturaften med hotellets værtinde, Inga, som toastmaster. Hun forklarede, hvad det fint anrettede tag-selv bord indeholdt af lokale specialiteter.
Jeg er ikke sikker på, at alle “nåede” at smage på både grind og skerpekødet, for der var rigeligt af dejlig fisk og oksekød med tilbehør.

Efter maden blev vi budt på traditionel færøsk kædedans under ledelse af Jens (betjent og sysselmand) fra Tjørnuvik. Denne gang fik alle vist fat på trinene, og Jens – der var klædt i traditionel folkedragt – fortalte om de færøske viser med mange vers. Denne aften fik vi dog et par af de korte.

Endnu en vellykket dag sluttede for manges vedkommende med en tur til Mary´s bænk for at betragte de aften-travle lunder flyve ud og ind af deres reder på klipperne ved indsejlingen.

Aftenen skrevet af Gerda & Thorkild 

Aftenen begyndte kl. 18 med velkomstdrink for de utrolig smukt klædte gymnaster og rejseledere. Begyndelsen er altid vigtig! Vi fik slået tonen an – fulde af forventninger til læring om færøsk mad- og festkultur.
Dernæst præsenterede stedets værtinde menuen, som bestod af:
1. Grindehval med spæk og kartofler.
2. Tørret fårekød (kaldet skærpekød).
3. Kogt fisk.
4. Salat.
5. Roastbeef med kartofler.
6. Dessert – vandbakkelse med chokolademousse (ifølge Bodil ”Eclair” – det er fransk).
Anden halvleg var lagt i hænderne på Jens – ekspert i beklædning/nationaldragt og færøsk dans.
Og en dragt er ikke bare en dragt. Det er den rene videnskab med sølvknapper – måske erhvervet allerede i dåbsgave, hvilket prisen også indikerer – fra 35.000 kr. og opefter. Før beskrivelsen af de utrolig mange vers, skal det tilføjes, at vores instruktør, Jens – som pensioneret politimand – havde temmelig mange andre offentlige jobs – herunder hvalfangerformand.
Og så gik vi til kædedansen – 2 frem og en tilbage – eller var det omvendt?
Vi dansede 3 danse med hver 25 – 40 vers. Igennem Jens` fortælling fik vi en nogenlunde forståelse af handlingsforløbet, som ifølge vores hukommelse omhandlede ganske almindelige menneskelige handlinger som kærlighed, konflikter og drab eller andre elementer fra livs levelse.
Aftenen sluttede med, at mange af os iagttog lundens eller søpapegøjens aftenaktivitet ved Mary`s bænk.

2. juni, Gjógv – Leirvik – Gøta – Gjógv

Formiddagen skrevet af Anne Marie & Villy

Dagen starter med fin solskin fra Gjøvg til Gøta. Vi havde et fotostop, hvor vi fik foto af kirken som havde haft besøg af dronning Margrethe, fin sort kirke med græs på taget.

I Gøta ser vi den nye kirke fra 1995, med sine fine udsmykninger i glasmosaik, det var altertavlen, døbefonten, lamper¨på side væggesen, de var lavet af kunstneren Trondu Patursson. Kirken havde et stor flot orgel, som kom fra Samuelskirken i København og var bygget i Frederiksberg. I kælderen havde de deres sognehus, hvor man også kunne holde konfirmations fest. Samt mulighed for aktiviteter for børn og unge. Besøget sluttede med kaffe og hjemmebagt kage.

Så skulle vi vandre langs den gamle landevej og vandet mod Leirvik, hvor Astrid vores lokalguide fortalte rigtig meget om Indrebygd og udebygd. Ligesom oplevede vi at marken blev gravet op af en gravko. Jorden skulle vendes, og der skulle sås ny græs. Markerne er så udjævne, at man ikke kan køre med en traktor. I lervik har man tre fiskefabrikker, det var især fra laks, havkat og torsk – som blev fanget her.
Der var omtale af NORDFRA, som lavede færdig retter, som man kan købe på nettet også i Danmark – link: www.nordfra.com

Udenfor Lervik havde de et stort Bio anlæg, hvor r kom affald fra 3 andre bygder, de kunne bare ikke udnytte varmen, da det var for dyrt, at få rør ind til Gøta. Der var nogen der tjente mange penge på fiskeri, men de var også gode til at renovere gamle huse, lave områder til børnefamilier samt børnehaver. Frokosten i bowlingcenter fik vi i Leirvik. Lækre torsk med løgsauce.

Eftermiddagen skrevet af Anna & Jens Kallesøe

Efter en dejlig frokost med nye kartofler og paneret torsk med løg sovs kører vi til Fuglefjord, der er en by med 13-1400 indbyggere. I byen er der både fiskemel og fiskerfoder fabrik.

Vi gav opvisning på Fuglefjord skolen i en næsten ny hal bygget hovedsagelig af beton elementer. Under opvarmningen truede Bodil med hvis vi ikke tog os sammen var der ingen øl til frokost dagen efter (hvem bestemmer hvornår hun må få øl ??) der var ca. 27 tilskuer som vi dansede Færø dansen sammen med efter opvisningen. Efter opvisningen og dansen gav færingerne kaffe og kage

Mens Jon kørte ”taxa” med tilskuerne nød vi en øl/vand givet af Jakob der havde haft fødselsdag, guldbryllup og var blevet oldefar (måske den eneste på holdet)

På vejen hjem til hotellet handlede Lone ind til frokosten dagen efter.
Da vi kom tilbage til hotellet havde vi ca. 15 minutter til at gøre os klar til middagen kl. 19.30 hvor vi fik kylling i karry og chokolade mousse.

Aftenen skrevet af Gerda & Thorkild

Efter endnu en god dag med opvisning spiste vi aftensmad kl. 19.30.
Hovedretten bestod af kylling i karry med ris. Desserten var chokolademousse.
Sammen med kaffen gik vi til sangen – ud fra mange forslag i vores egen DGI-sangbog.
Men træningen var ikke slut. Vi forsøgte os i færøsk dansk med Bodils ”forsang” ud fra børnesangen ”Bjerget ligger langt ude i skoven”. Og det lykkedes NÆSTEN!
Dagen sluttede med sangen ”Go nu nat og gå nu lige hjem” – Her ved Gerda og Thorkild.

3. Juni, Gjógv – Gøta – Klasvik – Runavik – Nes – Tofti – GJÓGV

Formiddagen Skrevet af Birgit og Gunnar Kjær

Atter en smuk dag, som vi i bussen startede med ”God morgen lille land”
Afgang fra Gjórv mod Gøta. På vejen fortalte Lone om de sociale forhold på Færøerne, som modtager et bloktilskud på 600 mio kr. fra Danmark.
Færingerne har højere direkte skat end danskere, men lavere afgifter og ingen børnetilskud. Der er større masker i sikkerhedsnettet her end i DK.
Arbejdsløsheden er 0,7%. Levealderen er 84,7 år for kvinder og 80,5 år for mænd. (Jon mener, de slides op). ½ af befolkningen er mellem 25 – 59 år. Der er tilflytning fra både nordiske og andre lande. 
Drikkevand er overfladevand. Private betaler vand over skatten, mens virksomheder betaler pr. m3. Spildevand renses ikke.
92% af Færøernes indtægter kommer fra fisk, resten turisme og andet.

Vi kommer til Blasastova Museum i Nordregøta. Vores gruppe går først ind i huset, hvor der kan bruges penge, og der er flere, som benytter lejligheden til at købe nogle af Hallbera Olavsdottirs smukke strikvarer.

Herefter gik vi ind i kirken, hvor guiden fortalte om Færøernes befolkning, først irske munke, derefter vikinger. Der var ikke skriftsprog på den tid, så *”færingesagaen” er skrevet af islændinge.

Man har ved gentest konstateret, at omkring 80% af pigerne har irske gener, mens 80% af mændene har skandinaviske gener.
Han fortalte også, at kongeriget indtil 1856 havde monopol på handel.
Til slut sang guiderne en salme i kirken.

Vores gruppe gik så over til statuen, af høvdingen Tondur Gøtu og fik fortalt en drabelig historie.
Herefter gik vi ind i bådhuset, hvor Bara fortalte om den traditionelle færøske robåd, som var inspireret af vikingernes både. Båden bruges i dag til kaproning (lavet af træ og beklædt med glasfiber). Netop i dag var der turnering i Klaksvig, og Bara skulle køre en båd derud. Hendes piger ror – ellers har de dyrket fodbold med mor som træner. Hun er også træner for det færøske kvindelandshold.

Bådhuset har også gamle og nye redskaber til hvalfangst. I dag skal man på kursus for at dræbe end grindehval og redskaberne er godkendt til det.
Så gik vi over i bonde- fiskerhuset. Her arbejdede 2 kvinder på samme strikketøj, mens en mand spandt ulden. De fortalte, at hver bygd har sit eget mønster i trøjerne, så hvis man fandt en omkommet og ikke kunne kende personen, så kunne man se på trøjen, hvilken bygd, personen kom fra.
Husene er bygget af drivtømmer fra et skib, der forliste ved Saksun.

Udenfor fortalte Bara om hendes og mandens landbrug. De har 73 malkekøer i løsdrift og med malkerobot. Så har de 240 moderfår. De slagter selv hjemme i kælderen 360 lam. Alt bruges og meget af det sælges privat bl. a. via facebook. Hun rensede selv tarmene og lavede dem til kød- og blodpølser. Kødet tørres og de elsker at spise alle deres egne specialiteter.

På vej til rådhuset passerede vi Fiskavirkid, som laver klipfisk. De fleste arbejdere kom fra Cambodia.
Så gik vi over til rådhuset, som er tegnet af den færøske arkitekt Osbjørn Jakobsen. Det er en flot bygning, med græs på taget, så den passer godt ind i omgivelserne. I gulvet i byrådssalen er der glas, så man kan se ned i elven. Det siges, at der en dag kom en kajak under, mens der var byrådsmøde.
Der var kommunesammenlægning i 2009, så der nu er 2300 indbyggere i kommunen.

Eftermiddagen skrevet af Grethe & Jørn Kristiansen

Færøerne er en decideret fiskerination og har herudover 1 mejeri, 2 bryggerier, 1 isfabrik og en margarinefabrik, så mad – udover fisk og får – importeres fra andre lande.

Fiskekvoterne uddeles af Landsstyret – kun 10 familier ejer makrelkvoterne. Ca. halvdelen af eksporten af fisk går til Rusland, USA, England, Kina og Danmark. Vi så igen i dag masser af lakseringe ejet af Bakkafrost, som er den absolut førende producent af laks. Firmaet har store ambitioner om at være pålidelige, dygtige og effektive, vise respekt for miljøet (sunde babylaks på minimum 500g, ingen antibiotika, 94% overlevelse). Desuden lægger man stor vægt på ansvarlighed overfor medarbejderne og en positiv udvikling i bygderne.

På Navia Garn blev vi budt velkommen af Oli Kristian som var 4. generation af familien, der gennem tiden har udbygget og fornyet garn- og tøjproduktionen af den færøske uld.

På Færøerne er der i dag 75.000 moderfår – får gav navn til Færøerne!
Fåret har en levetid på 7 år (måske 8) og må helst ikke læmme det første år. Tidligere var fårene mindre, og i 1670 døde halvdelen af bestanden, så man måtte importere fra Norge og Skotland (i bytte med fisk).
På Færøerne er der ingen rovdyr, men vejret er barskt og medvirkende til, at ulden bliver 2-delt. Det yderste lag kan blive 25 cm langt og er meget fedtholdigt.
7. jan hentes vædderne ind med en reduceret vægt på 25% (det kræver sin mand, at have 30 kærester)! Januar, Februar og Marts er hårde måneder, hvor det sner og kan blæse 60 m i sekundet. Fårene søger selv ind i fårehusene, når de mærker vejr forandringer. I slutningen af april begynder de små lam at komme til verden. Fårene tælles hver dag af hensyn mælkefeber, sygdom osv.
Efter en lille pause drager ca. 20 mennesker fra familien i alderen 3 til 75 år op i fjeldene for at påbegynde klipningen midt i juli måned. Det tager 6-8 min. for 2 mand at klippe et får.
Alle hjælper til med at sortere ulden i de 5 naturfarver. Sidst i juli og først i august bliver græsset slået, ”hængt til tørre” og pakket i småballer. Midt i oktober slagter man hvert år 65.000 får. Kødet opbevares i tørrehuset, og det fermenterede fårekød, er en stor delikatesse, og familien har tradition for at ”smage til” den 23. december. Kristians mor bød på skjærpekød og rullepølse på hjemmebagte pindemadder (dej rullet som til brune kager – bagt i ovnen – og derefter skåret ud) + hjemmelavet rabarbersaft og kaffe.

Oli Kristian havde læste 1½ år i Herning, skrev sin projektopgave, og banken var med på ideen efter at have set hans 50 sider lange business-projekt. I dag er Navia størst på Færøerne – med eksport til De Nordiske Lande samt USA – og har for nylig taget den sidste nye 3-D teknologi i anvendelse. Trøjerne, som er uden syninger, bliver strikket af den tynde, fine og dyre merinould, som importeres fra Italien. Navia er en stor butik med et velassorteret varelager med alt fra garn, strikkepinde, huer, handsker, trøjer, støvler og souvenirs. De12 forskellige garntyper, som anvendes, er indsamlet hos de lokale fåreavlere. Ulden ånder, og produkterne kan modstå selv det vildeste vejr, ligesom det færøske folk kan opleve et klima, der er vildt og ukontrolleret. Garnets kvalitet er helt i top, men det er priserne også! Vi fik dog 23% rabat – og som Oli Kristian med et glimt i øjet sagde: Hvis man købte en trøje, var ærmerne gratis!

I det flotte solskinsvejr (dårligt for vindenergien – 96,7% kom fra olie i dag kunne John se på sin telefon) kørte vi videre ad en ”to-sporet” vej, hvor vi følte, der kun var plads til bussen. Vi så Bakkafrost’s nye båd, som kunne vaske lakselusen af – den er 120 meter lang og proces for hver ring er 12 timer. Vi kørte forbi et Blå Kors Center (heldigvis blev ingen fra holdet sat af) til endnu et flot udsigtspunkt med view til Torshavn.
Vi så vindmølle-reparation, blev fotograferet ved ”Vindskulpturen” og havde en ”let træning”.

Herefter passerede vi en drikkevandssø samt nyanlagte vandrestier og Jon’s tidligere værksted (købt til konen) på vej til Seniorfestivalen i Nes, som for 12. gang (1. gang efter coronaen) blev arrangeret af 3 kommuners plejehjem med ca. 150 deltagere. Adgangsbilletten var kr. 300,- for hele dagen og kr. 500,- inkl. forplejning.

Lokale brandmænd skulle afslutte stævnet med at synge – deres 121. optræden. Vi klædte om på et plejehjem med flotte faciliteter som fitness og svømmehal. Efter 3 ændringer af tidspunktet kom vi endelig på gulvet. Pladsen var trang, så der var ikke de store udfoldelsesmuligheder, men vi gjorde, hvad vi kunne. Vi fik efterfølgende stor cadeau for vores optræden, som til inspiration blev transmitteret til andre plejehjem samt færøsk fjernsyn. ”De havde aldrig set noget lignende”.

På hjemturen mødte vi en del både, som havde været til rostævne i Klaksvig, så store nedfaldne sten i formationer – næsten som skulpturer og får både på og ved siden af vejen.

Kl. 20.00 ventede endnu en lækker middag på hotellet: lammeskank og gulerodskage og efterfølgende sang og hyggeligt samvær.

4. Juni, Gjógv – Saksun – Tjørnuvik – GJÓGV

Formiddagen skrevet af Erik og Lis

Startede fra Gjargadur, fantastisk sted kl. 8,30 i solskin og lidt blæst og 10 graders varme, mod Saksun.

Morgensang i bussen: Den signede dag af Grundtvig. Vi fik meget ros for vores opvisning ved plejehjemmet i Runavik d. 3/6 – Seniorfestival. Kom forbi Færøernes højeste fjeld 882 m.
I nærheden af Eidi hørte vi om Legenden: Hvor Island sendte Risinen og Kællingen( elverfolket) for at trække Færøerne nærmere , Kællingen kravlede op af Forbjerget for at lægge reb om, det mislykkedes og hun ville prøve igen men det blev lyst og elverfolket er nat mennesker, så derfor står de to forstenede klippesøjler står der stadig .
Bygden Eidi er en meget populær kommune med skole , plejehjem, gratis børnepasning og de kan ikke følge med udstykning af grunde.
Vi kører over broen ved sundet Sundine, hvor tidevandet fra Atlanterhavet kommer ind fra begge sider, hvor vandstrømmen på vej ud til den tilsandede fjord, løb til den ene side og modsat da vi kørte tilbage.
Vi gik en tur langs den tilsandede fjord, hvor vi så Terner de vejer 130 g, kommer fra Argentina til Island og Færøerne for at yngle og tilbage igen. Rider en måge art, som bygger meget dårlige reder i fjeldene, derfor falder der af og til unger i vandet og går til. Man siger 1/3 fugle går til hvert år.
Sandfærdig historie: Nabostridigheder 2 naboer havde begge jord på vej til fjorden, den ene satte betalingsboks op for gående men den anden nabo syntes ikke det var rimeligt, da de jo også gik på hans jord. Det blev stoppet af Lagtinget , da ingen af dem ejede jorden.
Vi kører til Tjørnuvik hvor vi kommer forbi et mindesmærke for de som døde på søen og i fjeldene. Det er en af Færøernes ældste bygder, den kan føres tilbage til vikingetiden. Her er også udsigt til Risinen og Kællingen.
Vi kører tilbage til Haldorsvik og ser den 8 kantede kirke, med en meget speciel altertavle, malet af Thorbjørn Olsen født 1956” Den sidste nadver” med Jesus og de tolv diciple , hvor alle på maleriet er kendte kunstner fra Færøerne som var nulevende på det tidspunkt . Jesus var Thorbjørns bror også glaskunster Trondur Paturson var med. Da altertavlen blev indviet i 1996 deltog over 400 gæster og alle skulle til alters.
Der er ca. 167 kirker hvoraf de 11 er trækirker på Færøerne og 16 forskellige trossamfund.
Vi fortsætter ud til Joan og Elias, navnet Elias betyder: ” nøglen til guds hus” de har en campingplads i Haldorsvik , hvor vi spiser vores medbragte madpakker, fiskefiler og kartofler.
De har et købt her i 2023 til 100.000 kr og det kommer fra Danmark.
Vi får smagsprøver på grinte hval, ikke den helt store afsætning.
Joan og Elias er i familie med vores buschauffør Jon.
Når Jon skal til Danmark på ferie med autocamper er prisen 12000 kr.
Pladsen hvor campingvognene står er fastpresset grus og de er fastspændt i gruset.
Pladsen er 4 til 5 år gammel og om vinteren er der plads til ca 58 vogne prisen er
4000 kr. fra 1/9- 1/5
Om sommeren er der plads til 40 vogne pris 200 kr. pr nat fra 1/5-1/9.
Elias arbejder også med lakse produktion. Lakseynglen vejer 400g når de sættes ud i lakseringene og efter 1 år vejer de 5 kg og er ca. 50 cm lange . De fleste ringe er 63 m i diameter og i hver ring sættes 1 mill. små laks ud.
Laks har lus og de afluses ved at vaske dem ca. halvvejs i produktionen , man havde lige anskaffet en båd som kan gøre det. Der må kun være 1 lus pr. laks ellers må man ikke sætte så mange ud i ringene næste år. Ringene skal også flyttes hvert år på grund af havbunden ikke skal blive forurenet . Laksene bliver overvåget meget nøjagtigt, at de får det rigtige foder og hvor meget , så de vokser optimalt..

Eftermiddagen skrevet af Ellen & Kaj

Vi fortsætter videre på turen efter en god frokostpause på campingpladsen hos Joan og Elias. Næste stop var Tjørnuvik en smuk lille bygd for enden af en fjord.

Den lokale 79- årige guide Hans Esbern Heinesen ventede os til et besøg i deres smukke kirke. Her fortæller han os nogle historier fra svundne dage og han fortæller endvidere, at han synger i et Kingokor , der består af 16 personer og de rejser rundt i udlandet og synger i kirker. Bl. a. Danmark har de besøgt og her sang de for fyldte kirker.
Koret fremtræder i deres færøske nationaldragter. Han slutter i kirken med at synge en smuk Kingosalme. Wau sikke en stemme den mand havde.

Efter besøget i kirken var der en lille by rundvisning og den endte på gårdspladsen hos Hans Heinesen og hans kone Randi. De havde sat borde og bænke op og her serverede de sprøde og varme vafler med tilbehør og kaffe/the. Hans og Randi viste gerne deres hus frem, som var hans barndomshjem. I det lille hus havde engang boet hans bedsteforældre, forældre og hans 8 søskende.

Det er mellem 5-6 år siden at bygden havde fangst af grindehvaler.

Under hjemturen til vort hotel i Gjògv, foretog vi et stop ved det smukke 140 m høje ” Fossa” vandfaldet, til et foto. Passerer igen den lange 220 m bro over Atlanterhavet.

Aftensmad på hotellet, der bød på en dejlig fiskeret i gryde og et stykke ostekage til kaffen/teen.

Herefter fælles aften hygge og sange fra DGI sangbogen.

Tak for en fantastisk og godt sammensat tur.

5. Juni, Gjógv – Vagar – Danmark

Formiddagen skrevet af Alice & Ole Raundahl 

Efter en sidste dejlig morgenmad – som Lone og Synnøve selvfølgelig havde hjulpet med at lave – på Gjargardur Gesthouse, kom John og hentede os og vores kufferter og kl 8,45 præcis, forlod vi Gjòvg.

Under turen til Vestmanna, bliver vi klogere på flere ting og får opklaret, hvad vi har tænkt over.

Vi kommer forbi den gamle hvalfanger station.

Der fortælles om de unge på Færøernes arbejdskultur og og stress over uddannelses presset – her er de ca. 10 år efter udviklingen i Danmark, men det er tendenser, som er begyndt.

Vi hører om det første vandkraftværk på Færøerne, – som ligger i Vestmanna og blev startet og finansieret af en privat person, – da staten ikke kunne se det smarte i det.

Fra Vestmanna tager vi på en dejlig sejltur på ca. 1½ time – i næsten stille vejr og med halv sol. Vi ser de stejle klippeformationer, der er op til 300 m høje, og som det har taget 60 mio. år at danne.

Der går får helt ned af skrænterne for at udnytte al græs. Et sted var der boltet en klatreline i klippevæggen, så bonden kan sejle et par væddere ud og bære dem op på klippen – de sejles ud i maj og hentes igen i september.

Vi fik de flotte gule hjelme på og vi sejlede ind mellem skærene og ind i klippehuler hvor der var rigt fugleliv. Der findes 80 fuglearter i de Færøske fjelde og de 54 arter yngler der.
Efter en flot tur sejlede vi tilbage til Vestmanna for at få frokost.

PUNKTUM som Synnøve siger !

Eftermiddagen skrevet af Bente & Harry

Dejlig fiskesuppe og salatbar blev spist til frokosten i Westmanna.
Kl. 13 Afgang mod lufthavnen gennem Vágar tunnelen til Vágar, øen med de store lakseringe, forbi lufthavnen hvor der findes en 9 hullers golfbane og en 18 hullers er på vej.
Videre forbi bygden Sørvágur hvor der ligger mange gamle huse med græs på taget langs vandkanten helt malerisk. Her siges det, at beboerne har en af landets bedste udsigter bl.a over til den ubeboet ø Tindhólmur med dens nåleformede klippetop og den fladtoppede naboø Gáshólmur.
Derfra videre igennem den 1700 m lange tunnel til Gásadalur som indtil 2004 kun fik post 3 gange om ugen, da turen var 4 km lang over de 700 m fjeldtoppe.
Vi gjorde et stop ved det berømte Mulafoss vandfald hvorfra vi også kan se over til Mykines, øen med de 7 tinner. I samme område ligger en stor lunde koloni.
På vej tilbage til lufthavnen blev der tid til et lille kaffe og øl-stop.
Vágar Lufthavn er en lille hyggelig lufthavn og det gik tjep med at få bagagen checket ind, ikke lang ventetid inden flyet gik næsten til tiden.
Farvel til Færøerne og tak for alle de dejlige oplevelser og indtryk vi alle har med hjem.
Punktum.