Mallorca's Camino - 2019

7. & 8. April, Rejsen til Mallorca & PORT DE SOLLER – DEIA

Skrevet af Leif og Esther

Efter et par timers kørsel nåede vi Billund og fik omstillet kroppen til “ferie mode”. Der var tid til en kop kaffe, inden vi skulle mødes med vores guider Ole, Maja og Chris og de øvrige rejsedeltagere. Vi var alle checket ind på forhånd, så vi skulle blot aflevere bagagen. Efter sikkerhedskontrollen var der nogle stykker, der nød godt af gin smagning, inden vi gik i Diner for at få lidt at spise inden afgangen kl. 19.50. Vi gik til gaten og kunne hurtigt konstatere, at vi Ikke kom afsted til den planlagte tid.

Ryanair oplyste så, at der var tekniske problemer med flyet, og efter nogen tid fik vi at vide, at vi igen skulle gå til afgangshallen. Vi ville få ny info kl. 23. Vi gik igen i Diner og fik da tiden slået ihjel, til vi igen blev kaldt til gaten. Vi ventede og ventede uden nogen form for information, men endelig fik vi at vide, at vi skulle køres med busser ud til det ventende fly. Kaptajnen oplyste, at man havde været nødt til, at flyve teknikere ind fra England for at udbedre problemet med flyet og vi var nu klar til afgang.

Klokken 23.50 lettede vi langt om længe fra Billund – 4 timer efter den planlagte afgang. Turen til Palma gik planmæssigt…….vi kunne ligesom fornemme, at gaspedalen var i bund, så de kunne indhente noget af den mistede tid. Vi landede efter 2,5 timers flyvning, fik hurtigt vores bagage og gik straks til den ventende bus.

Ole gav en kort information i bussen og oplyste, at morgendagens start på vandretur var udsat til kl. 10.45. Direkte til Hotel Eden i Port De Solller hvor vi fik vores værelser og var i vores seng kl. 04.00 – dødtrætte!

Det blev ikke til mange timers søvn, men vi måtte jo op og igang. Vi spiste morgenmad og kl. 10.45 mødtes udenfor hotellet, hvor Ole præsenterede vores lokale guider, Julio og Pepe, (et par gode og særdeles kompetente fyre).

Vi sang morgensang og gik derefter til bussen, der kørte os igennem den gyldne dal med masser af citron- og appelsintræer. Den smukke tur førte os til Deia, der er det dyreste sted på Mallorca.

Vi gik op til den lokale kirkegård, hvor Julio fortalte om gravene, der er noget specielle, da der er flere personer begravet i samme grav. Låget på graven fjernes og man kan gå ned i graven via en trappe. Den grav vi kiggede på, kunne rumme 6 kister. Efter 5 år, når der kun er skelettet tilbage, knuses knoglerne og anbringes forrest i graven. Der bliver på den måde skabt plads til en ny kiste. Fra kirkegården var der udsigt til det mondæne og meget dyre hotel Belmond La Residencia, hvor prisen for en overnatning er EUR 3.000……ganske vist med morgenmad.

Efter besøget på kirkegården blev vi inddelt i 2 hold og vores vandretur ad Malerens rute begyndte. Vi nåede en fantastisk smuk bugt, (gammelt fiskerleje og 1. tissepause) – den rene idyl. Guiden fortalte, at den lille restaurant serverede øens bedste fisk og ris.

Vi fortsatte vores tur og det ene smukke landskab afløste det andet. Der blevet taget massevis af billeder. Ruten var ind imellem noget krævende med en del løse sten og stejle opstigninger.

Frokosten, der bestod af en lokal tapas tallerken og friskpresset appelsinsaft, blev indtaget ca. kl. 16 på Finca Son Mico efter 9 km’s vandring. Der var 10 deltagere, der valgte at tage bussen tilbage til hotellet, mens resten valgte at gå de ca. 8 km. Igen en rigtig smuk tur, bl.a. igennem en olivenlund med oliventræer, der var helt op til 1.000 år gamle.

Vi var tilbage på hotellet ca. kl. 18.30. Vi fik et glas vin sammen med Gitte og Ole, inden vi gjorde os klar til aftenens buffet i hotellets restaurant. Efter middagen gav Julio og Ole en kort orientering om morgensdagens program og så var der almindeligt opbrud……alle trængte til at komme i seng.

Tusinde tak for en helt fantastisk dag.

9. April, Mirador De Ses Barques – Cala Tuent

Skrevet af Ole og Esther

Bussen hentede os kl. 09.00 og kørte os til rastepladsen Mirador De Ses Barques. Der kom et par tordenbrag, men vi sang morgensangen så godt og så højt, at skyerne drev væk og det klarede op. Vi begyndte vores travetur, der gik gennem flere olivenlunde med meget gamle oliventræer.

Julio fortalte, at dale med et navn der ender på “tix” er små samfund, hvor der produceres olivenolie. Områderne er opbygget i terrasser og alene i Tramuntana bjergene er der 19.000 km terrasser. Stensætningerne er lavet, så vandet kan løbe igennem – i modsat fald ville vandet skabe jordskred.  Der er gamle tårne langs kysten, der tidligere var bemandet. Formålet var at holde udkig efter pirater og fik man øje på sådanne, så blev der slået alarm ved at tænde bål, som kunne ses fra tårn til tårn og således kunne advare befolkningen.

Stien, vi gik på, var en gammel sti, som landmændene tidligere brugte, når de fragtede varer frem og tilbage til markedet – det var dengang den eneste transportvej på landjorden. Der var tissestop…….og friskpresset appelsinjuice/kaffe på Balitix d’Avall, hvor vi også fik et kig ind i stedets lille private kapel.

Turen fortsatte opad….og opad….og opad og endelig kunne Pepe meddele, at nu var toppen nået. Han benyttede pausen til at fortælle lidt om skoven og de problemer som Romernes indførsel af pinjetræer har medført. I forbindelse med skovbrande springer ilden fra træ til træ, da koglerne springer og pinjetræerne brænder meget hurtigt.Turen fortsatte med udsigt over Middelhavet og den ene smukke udsigt afløste den anden.

Vi nåede endelig Restaurant De Cuina Mediterrania, hvor der ventede os en lækker menu bestående af tomatsalat med tun, paella samt kage med is, der blev indtaget, mens vi nød udsigten over Middelhavet og det fantastiske vejr. Efter frokost gik vi ned til stranden, hvor gummibådene, der skulle sejle os retur til Port De Soller, ventede. Det var en “ujævn” og urolig sejltur – men også super dejlig med udsigt til stierne, vi havde gået på tidligere i dag.

Da vi nåede Port De Soller, gik vi en lille tur på promenaden, inden vi gik tilbage til hotellet. Kl. 20 var der buffet i restauranten. Ole informerede om programmet for i morgen og oplyste, at vi ligesom Tour de France holder en hviledag efter 2 bjergetaper – altså kun en lille vandretur til tårnet i morgen for de, der har lyst.

Tak for endnu en fantastisk dag.

10. April, Bunyola – Valldemossa – Banyalbufar

Skrevet af Else Rasmussen

For manges vedkommende startede dagen vidst med, at man blev vækket af et gevaldigt tordenvejr og regn, der piskede ind på ruderne. Der var heldigvis tørvejr men dog lidt køligt, da halvdelen af selskabet efter morgenmaden begav sig af sted på en vandretur op til et lokalt vagttårn, hvor man i tidligere tider holdt øje med sørøvere.

Andre blev tilbage, tog en slapper eller shoppede lidt i byen. Selv var jeg på sightseeing og stødte bl.a. på frække skulpturer, hvilket jeg ikke troede var muligt blandt katolikkerne.

Ved middagstid, hvor alle var tilbage på hotellet, spiste vi sandwiches på terrassen i dejligt solskinsvejr. Derefter kom vi så hurtigt af sted med bussen, at visse personer måtte løbe bagefter.

Turen gik nu mod en fantastisk charmerende “finca”, hvor ejeren,Maria, fortalte om produktionen af olivenolie i gamle dage. Vi fik også smagsprøver på forskellige slags olivenolie og balsamico. Der blev endvidere dyrket andre afgrøder på fincaen som appelsiner, mandler og Johannesbrødfrugter, ligesom man lejede værelser ud til turister. Stedet var nænsomt renoveret og den gamle stil bevaret, så det fremstod autentisk og rustikt.

Efter dette besøg gik turen mod Valldemossa, en lille bjergby med mange terrassehaver. Mest kendt er byen dog for komponisten Chopins ophold der sammen med forfatteren George Sand. Vi fik “fri leg” i halvanden time, hvor vi kunne se kirken og klosteret og slentre en tur i gågaden. De fleste sluttede vist af på en hyggelig cafe, hvor man kunne nyde en kold øl eller en kop kaffe – igen i solskin.

Sidst på eftermiddagen nåede vi frem til vores næste hotel i Banyalbufar – og hvilket hotel: Her er fantastisk smukt, vi har udsigt lige ud over Middelhavet, og så er her stille! Else og jeg har fået en hel suite med to værelser, to altaner og spabad.

Aftensmaden bestod af hele 4 velsmagende retter, og her var der ikke stille; snakken gik lystigt. Nu går de to Elser i hvert fald trætte og mætte til ro efter en dejlig dag med skønne oplevelser, skønne mennesker og flot natur.

11. April, Banyalbufar – Esporles

Skrevet af Gitte og Ole

Efter morgenmaden på hotel Mar I Vent, i byen Banyalbufar, samledes vi foran hotellet, til den obligatoriske morgensang, efter morgensangen blev vi delt i to hold, det en hold skulle med Julio, og det andet skulle have Peppe med, eller Peppe skulle have dem med.

Vi gik fra hotellet, gennem den lille by ( ca. 700 indbygger ), og op i bjergene, hvor vi gik ca. 9 km. I meget kuperet terræn, hvor vi både kom i gennem den oprindelige gamle skov, og gik på de gamle bjerg stier, på turen var der en smuk udsigt ud over Middelhavet.

Vi så også en gammen stenovn, hvor man i gamle dage brændte kalksten, som man malede til pulver, hvorefter man brugte det som maling til at smører på væggene i husene.

Efter en dejlig tur endte vi ved vores hotel, hvor vi indtog en dejlig tre retters frokost menu, plus kaffe og the.

Der efter havde vi fri leg til kl. 16.45, hvor vi skulle besøge en lille lokal vingård, hvor vi hørte om vinproduktion. På gården laver man kun vin af en drue som kun bliver dyrket i dette område, nemlig Malvasia druen, som man bruger til at fremstille af hvidvin.

Efter vinsmagningen gik vi tilbage til vores hotel, hvor vi indtog vores aftensmad, igen en tre retters menu, og igen fantastisk mad.

Efter aftensmaden og lidt hygge med et lille glas vin, var det tid til at trække sig til bage til vores værelser, efter en dejlig dag.

Godnat og tak for endnu en rigtig god dag.

12. April, BANYALBUFAR – Planicia – Sant Elm

Skrevet af Else Lysemose

Vi har i dag fået lov til at sove lidt længe. Står op til dejlig morgenmad, og med meget kaffe.

Vi skal i dag videre til det næste hotel i Sant Elm.

Kufferterne skal pakkes, men blive på værelserne, de vil blive bragt ned af personalet.

Kl. 9.30 skal vi være klar. Vi skal vandre fra Banyalbufar til Estellencs via Planicia. Vi starter med en stejl opstigning, som vi plejer og vi går på nogle fine stier med fantastiske udsigter. Ved Planicia ligger et flot stort hus, det skal ombygges til et refugium, hvor vandrere, så kan overnatte.

Vi går i 2 grupper, men ender med næsten at gå den samme strækning. Hold 1 tager nogle få afstikkere. Vi slutter samtidig i Estellencs, hvor frokosten skal indtages. En del kommer på en Adventure tur lige til sidst, ned af smalle trin og går på kanten af et lille vandløb. De andre går lige et smut forbi kirken på vej til restauranten. På restaurant Sa Tanca får vi alt for meget mad

Først mallorcinsk pizza med brød, aioli og oliven, derefter Tumbet (koteletter med grøntsager) der er nok til 4 på hver tallerken og til dessert Greixonera (mallorcinsk budding kage) På vejen ned til frokosten møder vi en galhovedet hund, det viser sig at være ejeren af restaurantens hund. Den kan få mange gode rester de næste dage.

Bussen hente os i Estellencs og kører tilbage til Banyalbufar, hvor vi skal hente kufferterne, og de 5 der ikke var med ude at gå.

Vi kører nu til Sant Elm, hvor vi indlogeres på Hotel Aquamarin, hvor vi skal sove de 2 næste nætter. Rigtig fine værelser med udsigt til stranden og drageøen, Sa Dragonera.

Kl 19.45 er det igen tid at spise, en dejlig buffet med alt hvad hjertet kan begære.

Nu godnat og tak for i dag .

13. April, Coll De Sa Gramola – Sant Elm

Skrevet af Gitte & Finn

Med skyfri himmel og fuld sol skulle vi igen i dag på en udfordrende vandretur.
Vi blev afhentet på hotellet kl. 9.00 af vor sædvanlige bus og blev efter ca. en halv times køretur via Andratx sat af ved Coll De Sa Gramola.
Start for hold 1 var ca. kl. 9.40, idet dette hold skulle på en længere tur. Hold 2 startede nogle minutter senere og i jævnt tempo, så alle kunne følge med, gik turen opad med fin udsigt til hele området. Vor lokale guide Pep fortalte, at der netop i dette område i 2012 havde været en voldsom brand, som kun kunne slukkes fra luften med fly, så der var derfor nu kun lave planter og buske samt ganske få træer.

Første stop var 321 m over havet, hvorfra det gik videre ad en smal sti, som var meget ujævn og stenet. Undervejs så vi bl. andet et par geder samt en fugl (Black Vulture) som havde et vingefang på ca. 3 m og en vægt på ca. 9.5 kg. Da vi nåede op til toppen, gjorde vi et lille holdt ved et klippeplateau, hvor der efter sigende var mulighed for at skubbe uønskede personer ud over kanten.
På nedturen var der en del store klippesten, som skulle forceres, men ved fælles hjælp og ikke mindst fra Pep, som sprang frem og tilbage, nåede alle sikkert videre til en lidt bedre og mere behagelig sti / vej.

Halvvejs nede mødte vi gruppe 1, hvoraf nogle af deltagerne havde været nede ved et gammelt munkekloster (fra år 1810). Herefter gik turen igen lidt opad, og nu mødtes alle så igen og turen gik nu mere eller mindre samlet videre. Julio spurgte til Finns vandrestøvler, som han repareret om onsdagen og spurgte ligeledes om Finn havde ekstra sko med. Finn svarede ja, og Julio befalede derfor straks skoskift og med smil og grin hos alle blev dette udført og støvlerne vist frem. Gruppe 1 startede nu igen lidt før gruppe 2. Stien var også her meget stejl og ujævn med mange store og løse sten, så det var med stor forsigtighed at turen gik videre gennem et skovområde ned til Sant Elm, hvor vi igen fik fin udsigt til Drageøen, Sa Dragonera. I udkanten af byen mødte vi nogle deltagere fra gruppe 1, som kunne oplyse, at de manglede 2 personer, men med telefonkontakt og hjælp fra guiderne, kom alle sikkert frem til hotellet. Gruppe 2 gik i alt 14.1 km og var fremme ved mål kl. 14.40, hvor alle fik en lækker frokost på hotellets terrasse. Samtidig måtte vi nu, efter 6 dage med mange og spændende oplevelser, tage afsked med vore 2 lokale guider Julio og Pep, da de nu skulle videre med egne gøremål.

Inden aftensmaden var der nu fri til at bese byen og ellers nyde alt på bedste vis.
Kl. 19.45 mødtes så alle igen og fik buffet med mange forskellige retter og blev således endnu en gang fristet til at spise lidt for meget.
Med disse linjer vil vi nu afslutte vor beretning og samtidig takke jer alle inkl. Maja, Ole og Chris  for en helt fantastisk tur / dag.